Geplaatst op: 24-06-2021
Auteur: Ton Vermeuln
NRIT

Ondanks corona meer horeca in Nederland

Ondanks corona meer horeca in Nederland
Afbeelding van bridgesward via Pixabay

Ondanks de coronacrisis telde Nederland begin meer horecabedrijven dan een jaar eerder. Opvallend was dat er meer horecabedrijven werden opgericht dan een jaar eerder, daarentegen was het aantal opheffingen ook hoger. Per saldo resulteerde dat in een groei van 5%. Sterk groeide het aantal bedrijven in de evencatering (+15%) en in de verhuur van vakantiehuisjes (+10%). Het aantal cafés daalde met 3%. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Nederland telde begin 2021 in totaal 72.200 horecabedrijven, 5% meer dan een jaar eerder. Het aantal horecavestigingen steeg omdat er ruim 7.500 horecavestigingen opgericht, terwijl er 5.000 werden opgeheven.  De pandemie heeft de jarenlange groei van het aantal horecabedrijven niet gebroken. In 2006 waren er nog maar 43.500 horecabedrijven in ons land. 

Horecavestigingen

Groei in kantines, catering, vakantiehuisjes, hotels en restaurants

Vooral het aantal kantines en cateringbedrijven nam sterk toe, met 13% ten opzichte van 2019. Binnen deze groep laat echter alleen de eventcatering een stijging zien (15%). Verder steeg het aantal vestigingen in de verhuur van vakantiehuisjes met ruim 10% relatief sterk naar 2.333. Ook nam het aantal hotels (8%), en restaurants en andere eetgelegenheden (3%) toe. Het aantal kampeerterreinen groeide heel licht, er kwamen 36 kampeerterreinen bij wat het totaal op 2.162 bracht.

Krimp in cafes en overige logiesverstrekking

Andere sectoren binnen de horeca kenden daarentegen een krimp in 2020. HZo nam het aantal cafés af met 3%, en daalde daarmee voor het eerst sinds het begin van de start van dit onderzoek (2007) onder de 10.000. Verder daalde het aantal vestigingen binnen de ‘overige logiesverstrekking’, met 8%. Met 500 vestigingen is dit echter een relatief kleine groep binnen de horeca.

Horecavestigingen

Horecadichtheid groeit

In 80% van de Nederlandse gemeenten steeg in 2020 het aantal horecavestigingen per duizend inwoners. Onder de 25 grootste gemeenten nam de horecadichtheid%ueel gezien het sterkst toe in Leiden (11%), Eindhoven en Almere (beide bijna 9%). Op provinciaal niveau was de toename het sterkst in Flevoland (8%) en Noord-Holland (6%).

Link: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/25/toename-aantal-horecavestigingen-ondanks-corona
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, horeca, bungalowparken, vakantieparken, campings, kampeerterreinen, hotels, cafés, restaurants, catering, kantines

||| Blogs |||

07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/10/21
Horeca kan weer ondernemen
Van 19 tot en met 21 september vond de vakbeurs Gastvrij Rotterdam plaats. Het was een van de eerste vakbeurzen die weer gehouden werd. De aftermovie geeft een beeld hoe de horeca aankijkt tegen de herstart. Vooral het optimisme heerst dat ondernemers weer echt toekomen aan ondernemen.
15/10/21
Fletcher Hotels neemt twee hotels over op Rotterdam The Hague Airport
Fletcher Hotels heeft een overeenstemming bereikt over de overname van twee hotels op de luchthaven ...
12/10/21
Exclusief voor leden
Greenkey Gold certificering voor alle Snowworld vestigingen
Afgelopen vrijdag 8 oktober ontving SnowWorld Rucphen de gouden status ontvangen van het duurzaamheidslabel Green Key. In het bijzijn van SnowWorld CEO Wim Hubrechtsen werd de Gouden status verleend door Green Key directeur Erik van Dijk.
11/10/21
Deel horecapersoneel en schoonmakers krijgt voedselhulp
Ondanks de corona-versoepelingen zijn duizenden mensen in Nederland nog steeds dagelijks in nood. Zij zijn afhankelijk van voedselhulp. Ook hebben ze grote behoefte aan verzorgingsproducten. Dat geldt onder meer voor delen van het horecapersoneel en van schoonmakers.
08/10/21
Prima julimaand voor Nederlandse verblijfsrecreatie
Hoe is de eerste zomervakantiemaand voor de Nederlandse logiesaccommodaties verlopen? De redactie van NRIT duikt in de cijfers van het CBS.
07/10/21
ING sector-update Leisure: Investeer in een groene toekomst
De leisure-experts van ING hebben een nieuw sectorupdate voor de sector gemaakt. Deze staat helemaal in het teken van investeren in een groene toekomst. Wat hebben de experts voor tips?
06/10/21
Rechtszaak om coronatoegangsbewijs verloren
Het coronatoegangsbewijs is een proportionele maatregel van de overheid om de pandemie te beteugelen. Door de toepassing van dit instrument worden bovendien grond- en mensenrechten niet onevenredig geschonden. Ook is er een wettelijke grondslag voor het coronatoegangsbewijs.
05/10/21
Inschrijven op Horecava Innovation Award kan nog tot 22 oktober
De inschrijving voor de Horecava Innovation Award 2022 is in volle gang. Tot en met 22 oktober 2021 kunnen bedrijven hun innovatie of noviteit insturen.