Geplaatst op: 24-06-2021
Auteur: Ton Vermeuln
NRIT

Ondanks corona meer horeca in Nederland

Ondanks corona meer horeca in Nederland
Afbeelding van bridgesward via Pixabay

Ondanks de coronacrisis telde Nederland begin meer horecabedrijven dan een jaar eerder. Opvallend was dat er meer horecabedrijven werden opgericht dan een jaar eerder, daarentegen was het aantal opheffingen ook hoger. Per saldo resulteerde dat in een groei van 5%. Sterk groeide het aantal bedrijven in de evencatering (+15%) en in de verhuur van vakantiehuisjes (+10%). Het aantal cafés daalde met 3%. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Nederland telde begin 2021 in totaal 72.200 horecabedrijven, 5% meer dan een jaar eerder. Het aantal horecavestigingen steeg omdat er ruim 7.500 horecavestigingen opgericht, terwijl er 5.000 werden opgeheven.  De pandemie heeft de jarenlange groei van het aantal horecabedrijven niet gebroken. In 2006 waren er nog maar 43.500 horecabedrijven in ons land. 

Horecavestigingen

Groei in kantines, catering, vakantiehuisjes, hotels en restaurants

Vooral het aantal kantines en cateringbedrijven nam sterk toe, met 13% ten opzichte van 2019. Binnen deze groep laat echter alleen de eventcatering een stijging zien (15%). Verder steeg het aantal vestigingen in de verhuur van vakantiehuisjes met ruim 10% relatief sterk naar 2.333. Ook nam het aantal hotels (8%), en restaurants en andere eetgelegenheden (3%) toe. Het aantal kampeerterreinen groeide heel licht, er kwamen 36 kampeerterreinen bij wat het totaal op 2.162 bracht.

Krimp in cafes en overige logiesverstrekking

Andere sectoren binnen de horeca kenden daarentegen een krimp in 2020. HZo nam het aantal cafés af met 3%, en daalde daarmee voor het eerst sinds het begin van de start van dit onderzoek (2007) onder de 10.000. Verder daalde het aantal vestigingen binnen de ‘overige logiesverstrekking’, met 8%. Met 500 vestigingen is dit echter een relatief kleine groep binnen de horeca.

Horecavestigingen

Horecadichtheid groeit

In 80% van de Nederlandse gemeenten steeg in 2020 het aantal horecavestigingen per duizend inwoners. Onder de 25 grootste gemeenten nam de horecadichtheid%ueel gezien het sterkst toe in Leiden (11%), Eindhoven en Almere (beide bijna 9%). Op provinciaal niveau was de toename het sterkst in Flevoland (8%) en Noord-Holland (6%).

Link: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/25/toename-aantal-horecavestigingen-ondanks-corona
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, horeca, bungalowparken, vakantieparken, campings, kampeerterreinen, hotels, cafés, restaurants, catering, kantines

||| Blogs |||

07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/07/21
Maritiem Museum in de zomer langer open
Nu de zomer begonnen is, pakken attractieparken de succesformule op van langere openingstijden. Dit wordt ook door de musea gezien. Het Maritiem Museum is tot en met eind augustus tot 20.00 open en biedt met het nieuwe Leuvepaviljoen een complete buitenprogrammering.
16/07/21
Financiële hulp voor horeca in Limburg
Koninklijke Horeca Nederland heeft na de verklaring van de wateroverlast in Limburg tot nationale ramp een aantal voorstellen om horecaondernemers financieel tegemoet te komen.
14/07/21
EU-toerisme: -61%
Het toerisme in de Europese Unie is gedurende de pandemie ingestort. Het aantal nachten dat toeristen in logiesaccommodaties doorbrachten daalde tussen april 2020 en maart 2021 met maar liefst 61% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
14/07/21
Exclusief voor leden
Thuiswerken blijft en zakelijk reizen wordt duurzamer
De pandemie brengt een kanteling als het gaat werken centraal op kantoor. Thuiswerken blijft, ook als de pandemie voorbij is, blijkt uit een groot onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het levert ook een spreiding op van het verkeer. Bedrijven investeren in het duurzaam maken van het reisgedrag van medewerkers. Dat is een belangrijke trend voor het zakelijk verkeer.
13/07/21
Na gemist seizoen richt SnowWorld zicht op zomerskiën
Door de lockdown zag SnowWorld zich afgelopen winter genoodzaakt al haar vestigingen te sluiten. Meer dan een miljoen Nederlandse wintersportfans konden niet op wintersport en dat gemis merkt SnowWorld nu. De vraag naar activiteiten op de sneeuw is groter dan in een normale zomer.
12/07/21
Horeca en evenementen zijn zwabberbeleid meer dan beu
De evenementenbranche en de horeca reageren met forse kritiek op de nieuwe maatregelen die het kabinet vrijdag afkondigde. KHN spreekt van symboolpolitiek waarvoor de horeca weer wordt opgeofferd en VVEM en VNPF over volstrekte willekeur en de doodsteek voor de evenementenbranche.
06/07/21
Exclusief voor leden
Fletcher neemt 3 hotels over van Amadore hotels
Hotelketen Fletcher Hotels breidt per 2 augustus 2021 het aanbod in Zeeland uit met de overname van de 3 Amadore hotels in de steden Middelburg, Vlissingen en Kamperland. Het hotel in Kamperland heeft nog een extra punt, het BLUE Wellnessresort Kamperduinen.
02/07/21
Extra impuls voor herstel van gastvrijheidssector:
Vandaag is de campagne ‘Buitenleven in regio Utrecht’ gelanceerd door gedeputeerde Arne Schaddel...