Geplaatst op: 23-06-2021
Auteur: Marc Gerlings

De Nederlandse museumwereld is te wit

De Nederlandse museumwereld is te wit
Bezoekers geven bij Caribbean Ties in het Museon hun link tussen de Cariben en Nederland weer. Foto Museon.
De Nederlandse museumwereld is te wit, meent het Haagse Museon. Wat personeel betreft, wat kunst betreft en wat bezoekers betreft. Het Museon probeert daar verandering in te brengen. Met een magazine en een podcastserie, die vanaf vandaag te zien en te horen zijn via de website van het museum.

Het initiatief ontstond naar aanleiding van Caribbean Ties . Deze tentoonstelling over Caribisch erfgoed was in 2019 in het Museon te zien. Curator Diederik Veerman: "Caribbean Ties kwam tot stand door middel van co-creatie. Een tentoonstelling voor en door mensen met een Caribische achtergrond. Van die samenwerking hebben we zo ontzettend veel geleerd, dat we die kennis graag met anderen delen."

Diversiteit en inclusie gaan te traag

In Caribbean Ties Magazine krijgen culturele instellingen tips van medewerkers van Caribbean Ties . Zo stelt kunstenaar Richard Kofi dat, hoewel musea de Code Culturele Diversiteit & Inclusie onderschrijven, de daadwerkelijke verandering te traag gaat. Terwijl diversiteit de enige manier is om je museum te redden, aldus Kofi. "Nederland is een smeltkroes van culturen; diversiteit is de norm. Als je daar niet in meegaat lost je publieksstroom vanzelf op". Hij adviseert musea af te kijken bij modemerken als Patta en Daily Paper, die inclusief zijn en enorm populair.

Podcast

"Kijk buiten de muren van je museum" en "betrek de mensen die het betreft bij je project", zijn daarnaast veelgehoorde adviezen. Het Museon heeft deze ter harte genomen in de nieuwe podcastserie BE RIGHT BACK / BAI BIN. In deze podcast, die het vervolg is op Caribbean Ties , onderzoeken Gyonne Goedhoop en Eva Croes met diverse gasten wat het betekent om Caribisch te zijn, waar dan ook ter wereld.

Caribbean Ties Magazine is vanaf 22 juni gratis online te lezen via museon.nl/caribbeanties. De podcast BE RIGHT BACK / BAI BIN is te beluisteren via alle podcast apps.
Topics:Beleid, Cultuur
Trefwoorden: museum, inclusie, diversiteit, cultuur

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/07/21
Leidende tentoonstelling Fries Museum voor Arcadia bekend
De collectie Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen komt volgend jaar naar Leeuwarden. Het Fries Museum maakt samen met het Rotterdamse museum een grote tentoonstelling over de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch.
29/07/21
Via VR zomaar sprong naar 17e eeuw maken
Kinderen zijn gek op tijdrijzen. Het kan niet maar in het Westfries Museum in Hoorn toch weer wel. In het museum kun je extra tours boeken waardoor je via een virtual reality bril opeens door Batavia loopt in 1627. Het museum verdient ook wat extra met de tours.
26/07/21
Pop-up kunstinstallatie in Tilburg daagt mensen uit tot duurzamer leven
Duurzaam denken leidt niet altijd tot duurzaam doen. Velen weten niet waar te beginnen of onderschatten hun eigen bijdrage. Maar daar heeft Kevin van Welie iets moois op bedacht. Het is een installatie die Tilburg aan het denken zet.
22/07/21
Maritiem Museum in de zomer langer open
Nu de zomer begonnen is, pakken attractieparken de succesformule op van langere openingstijden. Dit wordt ook door de musea gezien. Het Maritiem Museum is tot en met eind augustus tot 20.00 open en biedt met het nieuwe Leuvepaviljoen een complete buitenprogrammering.
21/07/21
Verkenning voor nationaal museum slavernijverleden
Een gezamenlijke commissie van de Amsterdamse Kunstraad en de Raad voor Cultuur buigt zich de komende maanden over de plannen voor een nationaal museum slavernijverleden in Amsterdam.
19/07/21
Musea ondanks versoepelingen nog lang niet op pré coronaniveau
Nederlandse musea herstellen maar traag van de coronapandemie. In juni liepen de bezoekcijfers nog fors achter op 2019. Het achterblijvend toeristisch bezoek aan Nederland helpt ook niet. De Museumvereniging doet een dringend appèl op het demissionaire kabinet om de steunpakketten ook door te zetten in het vierde kwartaal.
08/07/21
Drents Museum verjongt raad van toezicht
De raad van toezicht van het Drents Museum heeft met ingang van 1 juli vier nieuwe leden verwelkomd: Harmen van der Hoek, Kawita Mohan, Martin Schoonheim en Ria Soedhoe.
08/07/21
Bouwplannen in strijd met UNESCO nominatie Hollandse Waterlinie
Op twee locaties zat de ontwikkeling van woningbouw en industrie te dicht op de waterlinie. Dit is in de planfase tegengehouden en nu is het afwachten of de UNESCO dit als een voldoende oplossing ziet voor de nominatie.