Geplaatst op: 14-06-2021
Auteur: Marc Gerlings & Ton Vermeulen
NRIT

Nederlanders boeken massaal zomervakantie

Nederlanders boeken massaal zomervakantie
Weer een sprong vooruit in boekingen voor Nederlandse vakantieparken.

Nederlanders staan in de startblokken voor een mooie zomervakantie. Zowel aanbieders van binnenlandse vakanties, als die van vliegtickets en bootverhuurders melden een overweldigende belangstelling voor hun vrijetijdsdiensten. 

Vakantiebungalows: +91%

Ondanks de versoepelde reisadviezen zijn er dubbel zoveel vakantiehuizen in eigen land geboekt voor aanstaande zomer. Dat blijkt uit data van boekingsplatform BungalowSpecials. Voor de maanden juli en augustus zijn er liefst 91% meer vakantiehuizen in eigen land geboekt ten opzichte van vorig jaar. Ten opzichte van 2019 bedraagt de stijging 54%, blijkt uit de interne cijfers van het boekingsplatform.  

Commercieel directeur Menno van der Ster: "Ondanks de vele versoepelingen kiezen veel mensen nog voor een vakantie in eigen land. De reisadviezen kunnen natuurlijk veranderen: het is dus niet zeker wat volgende maand de regels in veel landen zullen zijn. We zien dat Nederlandse vakantiegangers de staycation vorig jaar echt hebben ontdekt.”  

BungalowSpecials is een boekingswebsite voor vakantiehuisjes en is onderdeel van BookerZzz. Het boekingsbedrijf werkt nauw samen met vakantieparken in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje en Italië. 

De Stichting Vrije Recreatie (SVR) wordt overstelpt met aanmeldingen van nieuwe donateurs (recreanten), terwijl ook meerdere zelfstandige, kleinschalige campings zich laten inschrijven als deelnemer in de SVR-organisatie. "Dat laatste komt wel van pas” zegt SVR-secretaris Kloosterman: "Want 2021 belooft weer een topjaar te worden met wéér meer kampeerders.” 

Vakantiehuizen in Nederland: +34%

Er werden in Duitsland 52% meer vakantiehuizen geboekt (door Nederlanders) ten opzichte van de week ervoor. Voor vakantiehuizen in Oostenrijk bedroeg de stijging 42%. Italië kreeg 32% meer boekingen van Nederlanders ten opzichte van de week ervoor. 

Ook in Nederland worden er nog steeds veel vakantiehuizen geboekt. De Nederlanders zelf boekten 23% meer vakantiehuizen in eigen land dan de week ervoor. Met andere nationaliteiten erbij werden er 34% meer vakantiehuizen in Nederland geboekt dan de week ervoor. 

Hanita van der Meer, director PR and Communication van Belvilla en OYO Vacation Homes: "Nu de nieuwe reisadviezen officieel zijn, zien we meteen dat er veel animo is voor vakantiehuizen in Duitsland, Oostenrijk en Italië. Hoewel er pas sinds donderdag 10 juni een ander reisadvies geldt, zien we de toename in het aantal boekingen meteen terug in de data.” 

Bootverhuur: +300%

Click&Boat, het grootste online bootverhuurplatform van Europa, ziet bootverhuur continu groeien en is optimistisch over het seizoen 2021, zowel in Nederland als op buitenlandse bestemmingen.

In het eerste kwartaal van 2021 zijn de boekingen gemaakt door Nederlandse gebruikers van Click&Boat verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Meer dan de helft van de boekingen betrof lokale bestemmingen, zoals de provincies Friesland en Noord-Holland. Hierdoor is de beschikbaarheid voor de komende zomermaanden op sommige binnenlandse bestemmingen beperkt. Click&Boat promoot daarom nu al de mogelijkheid om in september dicht bij huis te varen.

Wat het buitenland betreft, zoeken reizigers meer en meer naar boten in landen die hun grenzen stilaan opnieuw openstellen, zoals Spanje, Kroatië en Frankrijk. Tot de populairste bestemmingen behoren Dalmatië, waar zeilen met een zeilboot of catamaran zeer geliefd is, en Andalusië, waar motorboten voor een dagtocht erg in trek zijn. Aangezien een boottocht veel meer is dan het varen zelf, kunnen zowel ervaren als onervaren gasten een boot huren, al dan niet met schipper.

Click&Boat biedt 40.000 boten te huur aan in meer dan 60 landen, waarvan Nederland de zevende grootste vloot heeft. Zo’n groot aanbod boten speelt in op de trend van lokaal toerisme.

Vliegtickets: +400%

Na de meest recente reisversoepelingen zijn er in mei gemiddeld meer dan vier keer zoveel vliegtickets geboekt voor de zomerperiode ten opzichte van de maand ervoor. Dat blijkt uit data van Vliegtickets.nl

In de maand mei steeg het aantal geboekte vliegtickets met heen-en terugreis in juni, juli of augustus met 350%. Er werd voornamelijk geboekt naar Spanje, Portugal en Italië. Voor de herfstperiode (heen-en terugreis in oktober) steeg het aantal geboekte vliegtickets gemiddeld met 150%. De vijf populairste bestemmingen zijn Malaga, Ibiza, Barcelona, Mallorca en Alicante. 

Trefwoorden: boekingen, vakantiehuizen, vakantieparken, uitgaand toerisme, binnenlands toerisme, watersport, vakanties, verblijfsrecreatie, vliegtickets, luchtvaart

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...