Geplaatst op: 07-06-2021
Auteur: Redactie
NRIT Media
Uitgever: NRIT Media

Hollandse Waterlinies zijn Werelderfgoed waardig

Hollandse Waterlinies zijn Werelderfgoed waardig

Het adviesorgaan van UNESCO, ICOMOS, heeft advies uitgebracht over de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam, samen straks de Hollandse Waterlinies. In dit advies concludeert ICOMOS dat de uitbreiding Werelderfgoed waardig is en de unieke uitzonderlijke waarde van de Stelling van Amsterdam versterkt. Maar er staat ook een aantal kritische punten in het advies. ICOMOS vraagt zich af of het genomineerde Werelderfgoed wel voldoende beschermd is tegen de grote ruimtelijke druk in sommige delen ervan en vraagt Nederland om nog eens kritisch te kijken naar de bescherming.

 

ICOMOS adviseert het Werelderfgoed comité, dat tussen 16 en 31 juli online bijeenkomt, om niet direct in te schrijven, dit heet een referral. Een referral geeft Nederland de mogelijkheid om binnen maximaal 3 jaar antwoord te geven op de vragen en adviezen van ICOMOS. Na het beantwoorden van de vragen zal ICOMOS opnieuw een advies uitbrengen aan het Werelderfgoed comité.

 

Het Werelderfgoed comité neemt uiteindelijk het besluit over de nominatie. Het comité neemt de erkenning van de unieke uitzonderlijke waarde en de bevindingen van ICOMOS over de bescherming mee in de overwegingen. Het comité kan het advies overnemen, maar kan ook besluiten om af te wijken van dit advies. Eind juli 2021 neemt het comité haar definitieve besluit.

 

De vier Linieprovincies; Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant en het Rijk zijn blij dat ICOMOS de unieke kwaliteiten van de Hollandse Waterlinies erkent. De komende tijd wordt het  advies bestudeerd en bepalen de samenwerkende linieprovincies en het Rijk hoe Nederland omgaat met de aandachtspunten die ICOMOS formuleert.

Trefwoorden: Werelderfgoed, Unesco, Hollandse Waterlinie

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/06/21
De Nederlandse museumwereld is te wit
De Nederlandse museumwereld is te wit, meent het Haagse Museon. Wat personeel betreft, wat kunst betreft en wat bezoekers betreft. Het Museon probeert daar verandering in te brengen. Met een magazine en een podcastserie, die vanaf vandaag te zien en te horen zijn via de website van het museum.
21/06/21
Zeven nieuwe Archeo Route Limburg locaties
Op de eerste dag van de Nationale Archeologie Dagen op 18 juni zijn in heel Limburg 7 nieuwe Archeo Route Limburg locaties geopend. In totaal omvat de Archeo Route nu 59 locaties.
18/06/21
Kunstenaar ‘live’ op straat
Zwolle heeft een bijzondere kunstroute met augmented reality gemaakt. In AR(t)TOUR038 vertellen de kunstenaars zelf alles over hun kunstwerk. Zwolle spreekt van een wereldprimeur.
10/06/21
Eindhoven Museum maakt Eindje Spelen
Op zondag 27 juni kun je met een team vrienden of familie aan de slag met Eindje Spelen. Eindje Spelen is een teamspel gemaakt in opdracht van Eindhoven Museum met allerlei vragen en opdrachten over Eindhoven, toen en nu.
07/06/21
Hollandse Waterlinies zijn Werelderfgoed waardig
Het adviesorgaan van UNESCO, ICOMOS, heeft advies uitgebracht over de nominatie van de Nieuwe Hollan...
07/06/21
Neder-Germaanse Limes dicht bij titel Werelderfgoed
De Neder-Germaanse Limes is een stap dichterbij de inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij het positieve advies van ICOMOS (the International Council on Monuments and Sites). Vaak wordt dat advies overgenomen. Eind juli neemt het Werelderfgoedcomité op de Werelderfgoedconventie in China uiteindelijk het besluit of de Neder-Germaanse Limes zal worden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
01/06/21
151.000 objecten naar nieuwe depot Boijmans
De verhuizing van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen naar het nieuwe depot is gestart. Vanuit vijf externe tijdelijke opslaglocaties in Nederland en België zullen de meer dan 151.000 kunstobjecten naar hun nieuwe thuis worden gebracht.
01/06/21
Uniek model Tempelberg na 100 jaar terug in Museum Catharijneconvent
Vanaf juni is de presentatie van Museum Catharijneconvent een bijzonder object rijker, namelijk een negentiende-eeuws model van de Tempelberg Haram al-Sharif in Jeruzalem. Het model uit een serie van vier, is het enige dat in Europa is.