Geplaatst op: 07-06-2021
Auteur: NRIT redactie

Neder-Germaanse Limes dicht bij titel Werelderfgoed

Neder-Germaanse Limes dicht bij titel Werelderfgoed
Op enkele locaties zijn replica\'s gebouwd van de wachttorens langs de Limes.
De Neder-Germaanse Limes is een stap dichterbij de inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij het positieve advies van ICOMOS (the International Council on Monuments and Sites). Vaak wordt dat advies overgenomen. Eind juli neemt het Werelderfgoedcomité op de Werelderfgoedconventie in China uiteindelijk het besluit of de Neder-Germaanse Limes zal worden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hiervoor hebben de drie provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, de hun hierbij betrokken gemeenten en vele erfgoedorganisaties en vrijwilligers zich ingespannen en veel werk verricht. Zo hebben zij samen dit unieke erfgoed behouden en toegankelijk gemaakt voor een zo groot mogelijk publiek. Het deel van de Neder-Germaanse Limes loopt vanaf de kust bij Katwijk via Utrecht en Arnhem naar Duitsland, in de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Paltz.

Internationaal

In januari 2020 werd het nominatiedossier van de Neder-Germaanse Limes, in Parijs aangeboden aan UNESCO. afgelopen vrijdag heeft ICOMOS, dat vooral bekend is als Erfgoed en cultuur adviseur van UNESCO haar positieve advies uitgebracht. Het nominatiedossier werd sinds 2014 voorbereid binnen de Nederlandse Limes Samenwerking waarin rijk, provincies en betrokken gemeenten vertegenwoordigd zijn. Voor het nominatiedossier is er met Duitsland samengewerkt, aangezien een deel van de Neder-Germaanse Limes in Duitsland ligt.

Bij onze oosterburen is een andere deel van de Limes, de Boven-Germaanse Raetische Limes eerder toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. In juli zal het comité ook beslissen of het gedeelte van de Donau-Limes, dat loopt van Zuid-Duitsland via Oostenrijk, Slowakije naar Hongarije wordt toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

Romeinse beschaving

De Neder-Germaanse Limes is onderdeel van de vroegere noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. In Nederland loopt deze langs de loop van de rivier de Rijn. Van Katwijk aan Zee in Zuid-Holland via Utrecht en Gelderland tot aan Remagen in Duitsland. Langs deze riviergrens bouwden de Romeinen 2000 jaar geleden forten (Castella) en wachttorens. Ook legden ze wegen, kanalen en havens aan. Hiermee brachten de Romeinen techniek en innovatie naar de lage landen. Mede dankzij een goede samenwerking tussen alle betrokken provincies en gemeenten is er in Nederland nu nog veel van deze oude beschaving te bewonderen.

Langs de Limes, maar ook op andere plekken vinden archeologen nog regelmatig Romeinse resten op verschillende plekken in Nederland.

Grootste archeologische monument van Europa

De Limes is het grootste archeologische monument van Europa. Het loopt van Engeland (Hadrian’s Wall) via Nederland en Duitsland, over de Donau-landen naar de Zwarte Zee. Uiteindelijk vervolgt het zelfs zijn weg via het Midden-Oosten naar de Sahara (in Libië).
Topics:Beleid, Cultuur
Trefwoorden: Limes, erfgoed, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

07/12/21
Drie merken in koffie- en chocolade gaan samen
Koffie- en chocoladeformules zijn als paddenstoelen in het straatbeeld van de steden omhoog geschoten. Nu gaan 3 merken samen verder. Franchisegevers van de koffie- en lunchformules Doppio Espresso (25 vestigingen), Chocolate Company (19 vestigingen) en Barista Café (23 vestigingen) gaan samen verder onder de naam Caféco.
07/12/21
Particuliere toeristische verhuur verschuift van stad naar regio
Het toeristisch verhuren van woningen was lange tijd vooral een stedelijk fenomeen, maar hier is de laatste jaren verandering in gekomen.
02/12/21
Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...
01/12/21
Airbnb genereerde pré-corona 345.000 banen in de EU
Wat levert Airbnb de samenleving qua bestedingen en werkgelegenheid op? Oxford Economics zocht het uit.
30/11/21
Horeca deze zomer weer op pré-coronaniveau
Hoe heeft de Nederlandse horeca het deze zomer gedaan? NRIT dook in de cijfers.
28/11/21
Sector weer op slot, steunmaatregelen aangekondigd
Vrijdagavond heeft het Nederlandse kabinet nieuwe lockdownachtige maatregelen afgekondigd. Nederland gaat de facto om 17:00u op slot om het aantal bewegingen te beperken. Doel is het aantal besmettingen en daaruit voortvloeiende ziekenhuis- en ic-opnames te beperken. En weer is de vrijetijdssector de knop waar het kabinet aan draait. De oude steunmaatregelen worden weer opgetuigd.
23/11/21
Airbnb wint bij Hoge Raad
Airbnb heeft onverwacht bij de Nederlandse Hoge Raad haar gelijk behaald over het berekenen van servicekosten bij zowel de huurder als de verhuurder.
23/11/21
Veel binnenlands toerisme in Vlaanderen
Niet alleen in Nederland is het binnenland in trek voor een najaarsvakantie. Ook in Vlaanderen zien ze dat.