Geplaatst op: 02-06-2021
Auteur: Marc Gerlings

Gastvrij Nederland blij met verlenging steun maar kritisch op de uitvoering

Gastvrij Nederland blij met verlenging steun maar kritisch op de uitvoering
Veel kleine ondernemers in sport en recreatie ontvangen geen steun.
Vandaag werd in Den Haag een debat gevoerd over het steunpakket voor bedrijven. Gastvrij Nederland is blij met verlenging van het steunpakket, net als VNO-NCW en MKB-Nederland. Gastvrij Nederland heeft wél op een aantal specifieke wensen vanuit de gastvrijheidseconomie gewezen.

De koepel wil voorkomen dat de steun té vroeg wordt afgebouwd. Dat kan tot onnodige faillissementen in de sector leiden.
"Het is nog maar de vraag of bezoekersstromen in en na Q3 (2021,red.) voldoende herstellen om steun te kunnen afbouwen. Veel ondernemers in de sector zijn voor omzet afhankelijk van het seizoen. Als zij na het verloren seizoen 2020 ook in 2021 geen goede omzet kunnen draaien voordat het seizoen afgelopen is, dreigt ‘met de haven in het zicht’ alsnog faillissement." Met name wordt gewezen op de evenementensector en op de reiswereld.

Voor het eerst wordt voor ondernemers een referentieperiode ingesteld voor de werking van de steunmaatregelen. Dit valt niet goed bij de vele seizoensbedrijven die wel een heel jaar lang kosten hebben maar dit niet terugzien in de steun. De nieuwe regel leidt tot een kritisch commentaar van Gastvrij Nederland.
"Daarnaast is Gastvrij Nederland zwaar teleurgesteld dat deze aanpassing tot uitstel van betaling van zeker een maand leidt. Het is bijzonder wrang dat het RVO niet in staat is deze aanpassing automatisch en vlot te verwerken. Ondernemers zijn daarvan flink de dupe, terwijl er al geen reserves meer zijn om deze maanden voor te financieren."

Tot slot zijn er veel kleinere ondernemers die tussen wal en schip vallen en geen recht op steun hebben. Het gaat onder meer om zelfstandige reisadviseurs maar ook om zeil- en surflessen en buitensportlessen. Gastvrij Nederland ziet graag dat er ook een financieel vangnet komt voor deze talloze kleine ondernemers in de recreatie- en sportsector.
Trefwoorden: Gastvrij Nederland, steun, corona, recreatie, toerisme, sport

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/06/21
Pilot met 5 waterfietsen in Schiedam
Van sup, fluisterboot naar sloep, Schiedam ziet graag meer gasten op het water. De gemeente start een pilot met de verhuur van 5 waterfietsen.
22/06/21
Volgend jaar werkloosheid terug op lage peil voor de pandemie
De economie herstelt zich snel nu het aantal besmettingen afneemt en de vaccinatiegraad toeneemt. De economie groeit in 2021 en 2022 met ruim 3% per jaar. De werkloosheid blijft in 2022 beperkt tot 4,1%, vrijwel gelijk aan het gemiddelde in 2017-2019, voor de crisis. Voor de gastvrijheidsindustrie zit er een minpunt aan. Volgend jaar daalt waarschijnlijk de koopkracht met 0,3%.
21/06/21
Kleine VR ride door Amsterdam (+ video)
Vliegen tussen de duiven op de Dam, met hoge snelheid onder het Rijksmuseum door en zigzaggen tussen de bootjes op de Amstel. Bezoekers kunnen vanaf woensdag 26 juni de Amsterdam VR Ride, onderdeel van A’DAM VR Game Park met als opstappunt A’DAM Lookout, plaatsnemen in deze virtuele achtbaan.
21/06/21
Nederland weer open op 1,5 meter
Nu het met de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames de goede kant opgaat en 9 miljoen mensen (deels) zijn gevaccineerd, kan Nederland weer grotendeels open. Het kabinet heeft voor zaterdag 26 juni stap vier van het openingsplan aangekondigd.
18/06/21
Kunstenaar ‘live’ op straat
Zwolle heeft een bijzondere kunstroute met augmented reality gemaakt. In AR(t)TOUR038 vertellen de kunstenaars zelf alles over hun kunstwerk. Zwolle spreekt van een wereldprimeur.
17/06/21
Nieuwe LF-icoonroute: de Waterlinieroute
Het Landelijk Fietsplatform opent vandaag een nieuwe LF-icoonroute: de Waterlinieroute. Deze 410 kilometer lange route van Edam naar Bergen op Zoom wordt ook gefietst door Waterliniefietsers Laura Maat en Irene Maaskant die op social media verslag gaan doen van hun belevenissen. De opening past naadloos in het themajaar Ode aan het Landschap.
16/06/21
Hoofdgebouw Beekse Bergen door brand verwoest
Op woensdagochtend is brand ontstaan in het hoofdgebouw van het vakantiepark van Beekse Bergen. Er z...
15/06/21
Stormbaan voor kinderen bij Slot Loevestein
Slot Loevestein heeft een nieuwe avontuurlijke speelplek voor kinderen. Deze is gebaseerd op de rijke geschiedenis van het kasteel. De boekenkist van Hugo de Groot speelt een hoofdrol in de speelplek die het uiterlijk van een militaire stormbaan heeft gekregen.