Geplaatst op: 01-06-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Ondanks versoepelingen blijft vakantie in eigen land in trek

Ondanks versoepelingen blijft vakantie in eigen land in trek

Zeven op de tien Nederlanders wil op vakantie dit jaar. Dit aantal geldt ook voor de belangrijkste landen voor inkomend toerisme van Nederland, zoals België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ten opzichte van de vorige meting half maart blijft het aantal vakantieplannen in vrijwel alle landen gelijk, maar neemt het aantal boekingen toe. Veertig procent van de Nederlanders met vakantieplannen wil in eigen land op vakantie. Dat blijkt uit de nieuwste meting van de Vakantiemonitor van NBTC, waarmee het reissentiment van Nederlanders en de belangrijkste kernmarkten wordt gemonitord. 

Jos Vranken, algemeen directeur NBTC: "De drang om erop uit te gaan is onverminderd groot. Meer mensen oriënteren zich concreet op een vakantie, dus de kans dat deze vakantieplannen nog worden omgezet in boekingen neemt toe. Het is positief dat in vergelijking met de vorige meting, meer mensen met vakantieplannen zich daadwerkelijk oriënteren. Dit biedt enig perspectief voor de toeristische sector voor de rest van dit jaar.”

Meer vakantieplannen omgezet in boekingen

De resultaten uit de Vakantiemonitor laten zien dat het aantal boekingen in alle landen is toegenomen, ten opzichte van de vorige meting. Met name in Nederland (+4%), Duitsland (+6%) en Frankrijk (+14%) is het aantal gemaakte boekingen toegenomen. Jos Vranken: "Het is een positieve ontwikkeling dat vakantie-intenties in toenemende mate leiden tot concrete boekingen. In vergelijking met de meting in maart is de kans groter dat het potentieel aan vakantieplannen ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Dit geldt zowel voor vakanties in Nederland als in het buitenland.”

Twee op de vijf Nederlanders met vakantieplannen wil in eigen land blijven 

In de meeste Europese landen geven inwoners met vakantieplannen aan in eigen land te willen blijven. Ondanks de versoepelingen is dit aantal gelijk gebleven in vergelijking met de vorige meting. In de zomervakantie geeft zelfs bijna de helft (48%) aan in eigen land te blijven, blijkt uit de Vakantiemonitor. Van de Nederlanders met vakantieplannen heeft bijna 40% de intentie om in eigen land te blijven. Jos Vranken: "Heel fijn dat een vakantie in eigen land populair is en blijft dit jaar, tegelijkertijd zien we dat men meer vertrouwen heeft gekregen om deze zomer op (vlieg)vakantie naar het buitenland te gaan. Opvallend is dat Nederlanders ten opzichte van de andere nationaliteiten terughoudender zijn om met het vliegtuig op vakantie te gaan.”

Tweederde vakantiegangers bereid om zich te laten testen voor vakantie in buitenland 

Vaccinaties hebben een steeds grotere invloed op het vakantiegedrag, blijkt uit de Vakantiemonitor. Ten opzichte van de vorige meting blijkt met name in België (+9%) en Frankrijk (+7%) dat men pas weer op vakantie gaat naar het buitenland als men is gevaccineerd. In Nederland geeft de helft van de inwoners aan een buitenlandse vakantie te ondernemen als men is gevaccineerd. In de andere landen geeft drie op de vijf inwoners dit aan. Ook zijn de meeste vakantiegangers bereid om zich te laten testen voor een buitenlandse vakantie. Opvallend is dat de testbereidheid van Nederlandse vakantiegangers lager is dan van andere Europese vakantiegangers. 

Trefwoorden: vakanties, vakantieplannen, onderzoek

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
14/03/24
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen.
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen. De platformen scoren een gemiddelde NPS van +63. De Net Promoter Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Natuurhuisje heeft de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+44).
12/03/24
Inflatie daalt langzaam met een lichtpuntje voor horeca
Toch is de inflatie voor de consument nog steeds aan de hoge kant. Voor bedrijven in de vrijetijdseconomie is er een lichtpuntje. De prijzen voor onder meer groenten en vlees stijgen minder hard dan het gemiddelde inflatiecijfer.
05/03/24
Ruim 60% van de Nederlandse camperaars boekt overnachtingsplekken
Door toenemende drukte op camperlocaties is er een grote toename van het vooraf boeken van een overnachtingsplek voor camperaars om er zeker van te zijn dat er een plek is.
05/03/24
Exclusief voor leden
Transitie op het bord naar vegetarisch
De Nederlander verandert in zijn eetgewoonten. Je zal steeds meer vegetariërs en vooral flexitariërs tegenkomen. Iet s om mee rekening te houden in de horeca van hotels, attracties en andere leisure omgevingen. 25% van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch meldt CBS na onderzoek in samenwerking met RIVM en Voedingscentrum.
29/02/24
Exclusief voor leden
Biedt LEV de oplossingen in het nieuwe reizen?
Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) maken tegenwoordig een steeds groter deel uit van het straatbeeld. Denk aan e-scooters, e-steps, e-bikes en micro-auto's. Deze voertuigen bieden kansen voor de verduurzaming van mobiliteit: ze zijn nagenoeg emissievrij en vragen minder (parkeer)ruimte. 18 partners gaan alle voordelen opzoeken in het LEVERAGE project.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...