Geplaatst op: 31-05-2021
Auteur: Marc Gerlings

Culinaire verhalen en gerechten Waddengebied boven tafel

Culinaire verhalen en gerechten Waddengebied boven tafel
Lodewijk Dros en Annette van Ruitenburg. Foto: Boom / Mariska Putters
De eerste cultuurgeschiedenis van het Waddengebied aan de hand van eten verschijnt. Verhalen en gerechten uit een vergeten eetcultuur, van de eilanden en de Waddenkust, van Texel tot Fanø. Met oude én nieuwe Wadse recepten.

‘Wat aten mijn Texelse opa’s en oma’s eigenlijk?’ vraagt Lodewijk Dros zich af. Onder de gerechten en drankjes die tegenwoordig op de eilanden als authentiek worden aangeprezen, is nauwelijks iets terug te vinden van wat zijn grootouders in hun tijd op tafel zetten. Het Waddengebied is gemoderniseerd door de maalstroom van het toerisme. Daarbij is de oorspronkelijke culinaire cultuur weggevaagd.

'Lekker Wads’, hoe smaakte dat? Via kinderboeken, familieoverlevering en talloze bronnen – van West-Friesland tot Denemarken – ontdekt Lodewijk Dros de vergeten en verguisde keuken van het Waddengebied. Met kookspecialist Annette van Ruitenburg schetst hij de traditionele eetgewoonten en het typische soul food van de eilanden. Ze noemen het: Wads. 

Naast oude recepten presenteert Van Ruitenburg tientallen verrassende gerechten voor de Wadse keuken van 2030, met een bescheiden ecologische voetafdruk. Ze put daarbij uit de culinaire rijkdom van de Waddenregio.

Een vermakelijke duik in de geschiedenis leert dat snert de favoriete Terschellinger hap van prins Hendrik was, dat er echt schapenpoep in de beroemde Texelse groene kaas zat, dat het geheim van Amelandse blauwe koek op zolder ligt, dat Schiermonnikoog Frau Antjes van de vis kende en Vlieland kissebillen, en dat Duitse, Deense en Nederlandse waddeneilanders dol waren op ‘zakkoek’.

En passant levert Lekker Wads verrassende inkijkjes in de erotiek van de duinen en dominees, de overdaad en armoe van boeren, vissers en jutters, en de lekkernijen van prinsen, kinderen en een revolutionair.

Lodewijk Dros (1964) studeerde theologie en werkt bij dagblad Trouw. In 2019 verscheen Eiland in de nevel. Romantische omzwervingen van Pieter Kikkert, de eerste wandelaar op Texel in 1791. Volgens NRC Handelsblad ‘een heerlijk boek’. 
Annette van Ruitenburg (1961) is mediator en promotor voor producten uit het Waddengebied en woont op Texel. Ze won in 2015 de Gouden Kookboekverkiezing met Liever lokaal, met foto’s van Ruth de Ruwe, die ook de fotografie verzorgt van Lekker Wads.

De Waddenacademie ondersteunt Lekker Wads.

Lodewijk Dros en Annette van Ruitenburg – Lekker Wads. Smakelijke verhalen en gerechten van Texel tot Fanø 
Fotografie van Ruth de Ruwe 
Verschijnt bij Boom uitgevers Amsterdam
ISBN 9789024434169
256 pagina's 
Verkoopprijs €27,50
Trefwoorden: Wadden, eiland, culinair, regiomarketing, boek

CELTH
 






||| Nieuws |||

24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Ga op speeddate bij Trendcongres Toerisme en Vrijetijd
Nog een reden om naar het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd te komen. Je mag als bezoeker op speeddate. Leer razendsnel je vakgenoten kennen.
05/04/24
Exclusief voor leden
Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken
Het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel heeft de ‘Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken' aan aan demissionair minister Hugo de Jonge overhandigd.
03/04/24
Exclusief voor leden
Hoe bouw je een onderscheidend merk?
Hoe bouw je een merk met een onderscheidende identiteit? Die vraag stond centraal op de presentatie van Martijn Assen van bureau NLVK op het kennisevent Embrace Growth 2024 van Booking Experts. In dit artikel de highlights en wat pointers.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...