Geplaatst op: 31-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vakantieparken: prima Hemelvaart, matige Pinksteren, goede zomer in vooruitzicht

Vakantieparken: prima Hemelvaart, matige Pinksteren, goede zomer in vooruitzicht

Nederlandse vakantieparken hebben een prima Hemelvaart achter de rug. Het wegblijven van de Duitse gasten werd ruimschoots opgevangen door Nederlandse gasten die massaal de Nederlandse campings en bungalowparken wisten te vinden. Pinksteren was daarentegen heel matig. De verwachtingen voor de zomer zijn hoog gespannen waarbij de omzet, mede vanwege hogere prijzen, 12% voorloopt op 2020. Van het annuleren van binnenlandse vakanties om in het buitenland een vakantie te boeken, zien de parken nog niets. Dat blijkt uit de Benchmark van Stratech. 

Hemelvaart: grote regionale verschillen

Tijdens Hemelvaart 2021 lag het aantal Duitse gasten gemiddeld 70% lager dan in 2019. Maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door het aantal Nederlandse gasten dat met bijna 80% groeide. De experts van Stratech constateren wel grote regionale verschillen. Vooral de kustgelegen recreatiebedrijven hebben een minder goede Hemelvaart achter de rug. Deze bedrijven zijn voor een veel groter deel afhankelijk van de Duitse gasten dan de bedrijven in het binnenland. De kustgebonden bedrijven zijn niet in staat gebleken om de afname in Duitse gasten te compenseren met Nederlandse gasten. Als gevolg hiervan kennen deze bedrijven dit jaar een afname in het aantal reserveringen van 10%, met een bijbehorende omzetdaling van 13% ten opzichte van 2019. De binnenlandse bedrijven hebben wel weten te profiteren van de toename in Nederlandse gasten, met een stijging in het aantal reserveringen van 13% met een omzetstijging van 15% ten opzichte van 2019. Stratech ziet voor deze periode geen prijsverhogingen boven de CPI. Een belangrijke verklaring voor deze toename zijn de Corona-annuleringen van 2020 die voor een deel naar Hemelvaart 2021 zijn omgeboekt. 

Matige prestaties voor het Pinksterweekend

Voor Pinksteren 2021 zien de experts in grote lijnen dezelfde trend als bij de prestaties van Hemelvaart: de Duitse gast annuleert in grote getale, terwijl het aantal Nederlandse gasten dat het Pinksterweekend in eigen land doorbrengt aanzienlijk hoger ligt dan in 2019. Wat hier echter opvalt, is dat de toename van de Nederlandse gasten veel lager is dan tijdens Hemelvaart. Waarschijnlijk speelt het slechte weer hier een belangrijke rol, waardoor Pinksteren 2021 15% slechter presteert dan Pinksteren 2019.

Op weg naar een zonnige zomer 

Voor de zomer van 2021 zien de experts betere resultaten dan de zomer van 2020: recreatiebedrijven die in 2020 reeds een zeer goede bezetting hadden, presteren dit jaar nóg beter. Bedrijven die vorig jaar net niet volledig volgeboekt waren, raken dit jaar wellicht wél volgeboekt. Daarnaast zien we dat de meeste bedrijven een prijsverhoging hebben doorgevoerd die hoger ligt dan de inflatie, waardoor de recreatiebedrijven gemiddeld een plus van bijna 12% boeken. De angst dat de versoepelingen voor buitenlandse vakanties zullen leiden tot het massaal annuleren van de Nederlandse boekingen lijkt tot op dit moment (nog) ongegrond: er is op dit moment geen significante toename in het aantal annuleringen ten opzichte van 2020 waarneembaar.

StratechZomer2021

Privésanitair = volgeboekt!

Veel campingeigenaren hebben het afgelopen jaar privésanitair units geplaatst, met als doel dat de campinggast niet afhankelijk is van de strenge regels met betrekking tot het gebruik van het gemeenschappelijke sanitair. Ondanks het feit dat deze specifieke regels voor 2021 gelukkig niet meer gelden, worden de plaatsen met privésanitair ook voor 2021 zeer goed geboekt. Met als resultaat dat er voor het hoogseizoen bijna geen kampeerplaats met privésanitair meer te vinden is.

Aantoonbaar meer omzet door effectief prijsbeleid

Dit jaar is het nog lastiger dan normaal om te voorspellen hoe de boekingen de rest van het jaar gaan lopen. De verwachting is dat er, net als vorig jaar, schaarste zal ontstaan. Dit geeft recreatieondernemers de mogelijkheid nog eens kritisch naar de prijzen te kijken.

Link: https://www.stratech.nl/recreatie/nieuws/benchmark-update-terugblik-speciale-periodes,-vooruitblik-zomer-2021.html?utm_source=nrit&utm_medium=referral&utm_campaign=rcse&utm_content=benchmark-update-mei2021
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, vakantieparken, boekingen, omzet

||| Blogs |||

18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/06/21
Vier ondernemers in de spotlight op Vakdag Het Vakantiepark van de Toekomst
Voor de online Vakdag het Vakantiepark van de Toekomst filmt het camerateam van NRIT bij vier ondernemers. We stellen vandaag de eerste twee inspirerende ondernemers aan je voor.
21/06/21
Hoe optimaliseer je de overdracht van het vakantiepark?
Overdracht van vakantieparken is een groot onderwerp in de sector. Expert Klaas van Erp vertel er alles over bij de gratis online bijeenkomst Vakantiepark van de Toekomst 2021. Doe mee op dinsdag 29 juni, de start is om 12.30.
21/06/21
Exclusief voor leden
Natuurkampeerterreinen voeren digitaliserings- en efficiencyslag door
De Groene Koepel maakt een efficiencyslag mee. De organisatie van het netwerk van Natuurkampeerterreinen heeft een nieuwe website. Gelijktijdig vindt de introductie plaats van nieuwe logo’s voor zowel de Natuurkampeerterreinen als de GroepsNatuurkampeerterreinen en Trekkershutten. Als laatste zijn de lidmaatschappen vereenvoudigd.
18/06/21
Exclusief voor leden
Vacansoleil actief op Spaanse markt
De Nederlandse campingspecialist Vacansoleil gaat voor het eerst vakanties verkopen aan Spaanse campingliefhebbers. Spanjaarden zijn fanatieke kampeerders en daarom ziet Vacansoleil groeikansen. “Spaanse vakantiegangers gaan graag in eigen land kamperen, maar ze reizen ook naar andere Zuid-Europese landen”, aldus commercieel directeur Jacky Lambert.
18/06/21
Vakantiepark De Twee Bruggen opent een interactief inspiratiepunt
Vakantiepark De Twee Bruggen heeft samen met Achterhoek Toerisme en de medewerking van Winterswijk Marketing achter de receptie van het park een inspiratiepunt ingericht.
17/06/21
Circulaire vakantieparken van trend naar realiteit
Circulariteit van vakantieparken is één van de grote drie ontwikkelingen die je ervaart bij de gratis online bijeenkomst Vakantiepark van de Toekomst 2021. Doe mee op dinsdag 29 juni, de start is om 12.30. Topspreker Wilbert Hermans (Center Parcs) gaat in op het maken van circulaire vakantieparken.
16/06/21
Hoofdgebouw Beekse Bergen door brand verwoest
Op woensdagochtend is brand ontstaan in het hoofdgebouw van het vakantiepark van Beekse Bergen. Er z...
15/06/21
Deze zomer weer veel Duitse toeristen
Duitse vakantiegangers boekten vorige week bijna dubbel zoveel vakantiehuizen in Nederland voor de zomervakantie als de week ervoor. Dat blijkt uit data van vakantiehuizenaanbieder Belvilla. Dat is positief nieuws voor de toeristische sector. Veel regio's bleken afgelopen jaar sterk afhankelijk van de Duitse bezoekers.