Geplaatst op: 27-05-2021
Auteur: Wil Munsters
Hogeschool Zuyd

Toolbox voor cultuurtoerisme

Toolbox voor cultuurtoerisme
Afbeelding van Ron Porter via Pixabay

In zijn nieuwste publicatie 'The Study of Cultural Tourism in Ten Models' heeft Wil Munsters, als onderzoeker verbonden aan Zuyd Hogeschool, de oogst van 30 jaar onderzoek op het gebied van toerisme en cultuur vertaald naar een geactualiseerde synthese in de vorm van een modellenhandboek.

Toolbox met 10 modellen

De studie biedt een toolbox voor de analyse van de belangrijkste aspecten van het hedendaagse cultuurtoerisme, waaronder vraag en aanbod, productontwikkeling, de impact van toerisme op cultuur, duurzaamheidsbeleid en de levenscyclus van de markt. Na te zijn geplaatst in de cultuurtoeristische context, wordt elk model gevolgd door een uitleg en een toepassing in de vorm van een case study.

Case studies

Een aantal case studies zijn gericht op Nederland, zoals het Rijksmuseum te Amsterdam en Château Sint-Gerlach in Houthem-Valkenburg, andere betreffen buitenlandse cultuurtoeristische bestemmingen zoals België en Venetië. Suggesties voor het gebruik van de modellen in de toeristische praktijk en literatuurtips completeren de hoofdstukken.

Publicatie op open access

De publicatie is bedoeld als handboek voor docenten, onderzoekers en studenten van toeristische opleidingen, maar ook voor professionals werkzaam in de toeristische sector, in de culturele sector en bij de overheid. Om de publicatie toegankelijk te maken voor een breed en internationaal publiek is gekozen voor plaatsing op het open access platform Academia.edu

Trefwoorden: onderzoek, cultureel toerisme, cultuur toerisme, onderzoeksmethoden

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/06/21
De Nederlandse museumwereld is te wit
De Nederlandse museumwereld is te wit, meent het Haagse Museon. Wat personeel betreft, wat kunst betreft en wat bezoekers betreft. Het Museon probeert daar verandering in te brengen. Met een magazine en een podcastserie, die vanaf vandaag te zien en te horen zijn via de website van het museum.
21/06/21
Zeven nieuwe Archeo Route Limburg locaties
Op de eerste dag van de Nationale Archeologie Dagen op 18 juni zijn in heel Limburg 7 nieuwe Archeo Route Limburg locaties geopend. In totaal omvat de Archeo Route nu 59 locaties.
18/06/21
Kunstenaar ‘live’ op straat
Zwolle heeft een bijzondere kunstroute met augmented reality gemaakt. In AR(t)TOUR038 vertellen de kunstenaars zelf alles over hun kunstwerk. Zwolle spreekt van een wereldprimeur.
10/06/21
Eindhoven Museum maakt Eindje Spelen
Op zondag 27 juni kun je met een team vrienden of familie aan de slag met Eindje Spelen. Eindje Spelen is een teamspel gemaakt in opdracht van Eindhoven Museum met allerlei vragen en opdrachten over Eindhoven, toen en nu.
07/06/21
Hollandse Waterlinies zijn Werelderfgoed waardig
Het adviesorgaan van UNESCO, ICOMOS, heeft advies uitgebracht over de nominatie van de Nieuwe Hollan...
07/06/21
Neder-Germaanse Limes dicht bij titel Werelderfgoed
De Neder-Germaanse Limes is een stap dichterbij de inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij het positieve advies van ICOMOS (the International Council on Monuments and Sites). Vaak wordt dat advies overgenomen. Eind juli neemt het Werelderfgoedcomité op de Werelderfgoedconventie in China uiteindelijk het besluit of de Neder-Germaanse Limes zal worden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
01/06/21
151.000 objecten naar nieuwe depot Boijmans
De verhuizing van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen naar het nieuwe depot is gestart. Vanuit vijf externe tijdelijke opslaglocaties in Nederland en België zullen de meer dan 151.000 kunstobjecten naar hun nieuwe thuis worden gebracht.
01/06/21
Uniek model Tempelberg na 100 jaar terug in Museum Catharijneconvent
Vanaf juni is de presentatie van Museum Catharijneconvent een bijzonder object rijker, namelijk een negentiende-eeuws model van de Tempelberg Haram al-Sharif in Jeruzalem. Het model uit een serie van vier, is het enige dat in Europa is.