Geplaatst op: 27-05-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Onderzoek bij BUas krijgt excellente beoordeling

Onderzoek bij BUas krijgt excellente beoordeling
Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

De Academy for Leisure & Events (ALE) van de Breda University of Applied Sciences heeft onlangs een excellente beoordeling ontvangen voor het onderzoek dat zij doen. Centrale rol daarin heeft hersenonderzoek om de emoties tijdens vrijetijdsbesteding te kunnen meten. 

De hogeschool deed onder andere onderzoek voor Van Gogh Brabant, Het Markiezenhof in Bergen op Zoom en hersenonderzoek naar emoties tijdens een vrijetijdsactiviteit. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de rol van carnaval in de hedendaagse samenleving in zowel Brazilië als Nederland en is pas onderzoek afgerond naar de relatie tussen Den Bosch en de schilder Jeroen Bosch. 

Externe beoordeling 

Elke zes jaar beoordeelt Netherlands Quality Agency (NQA) of een onderzoeksafdeling aan alle voorwaarden voldoet. Dit is een extern, internationaaal evaluatiepanel dat gesprekken voert met onder andere het College van Bestuur, management teams, docenten en studenten. Hiermee krijgt het panel zicht op het functioneren op het gebied van onderzoek. Een excellente beoordeling krijg je als je onderzoek doet dat zeer relevant is voor de industrie en dat wetenschappelijk van goede kwaliteit is.

Experience Lab

Studenten, docenten en onderzoekers van de Academy for Leisure & Events (ALE) ontwikkelen wetenschappelijke en toegepaste kennis en bedenken nieuwe concepten voor het relatief jonge vrijetijdsbedrijfsleven, gericht op twee hoofdthema's: Experiences & Storytelling en Placemaking & Events. ALE heeft een zogenoemd Experience Lab dat beschikt over innovatieve (gedrags- en neurowetenschappelijke) tools om beleving te meten, te evalueren en te optimaliseren.

Hersenonderzoek om emoties te meten

Tijdens een beleving (een vakantie, een bezoek aan een attractiepark of museum) worden allerlei emoties ervaren. De stroom van deze emoties (van sterk naar zwak) is een factor die bijdraagt aan de manier waarop mensen zich de beleving herinneren. Als er geen emotie aan een beleving gerelateerd is, wordt deze waarschijnlijk snel vergeten. Om emoties te kunnen meten worden state-of-the-art onderzoeksmethoden uit het Experience Lab gebruikt, zoals hersenonderzoek (EEG) en het meten van hartslag en huidgeleiding. In promotieonderzoek wordt onderzocht hoe emoties precies bijdragen aan het onthouden van belevingen. Dit komt onder meer tot uiting in de volgende projecten.

Welke video's worden beter beleefd?

Een van de onderzoeken die ALE deed, was voor drie bezoekerscentra van Van Gogh Brabant. Er werden video’s gemaakt over het leven van Vincent van Gogh in Brabant. Twee video’s vermeldden eenvoudige feitelijke informatie en twee video’s waren gericht op emoties door middel van verteltechnieken (storytelling technieken). Middels hersenonderzoek, vragenlijsten en geheugeninterviews werd onderzocht hoe de beleving van de twee soorten video’s verschilden. De video’s met storytelling leidden tot meer herinneringen en werden meer in detail in het geheugen opgeslagen, dan de video’s zonder storytelling. Dit geeft de bezoekerscentra belangrijke informatie waar ze hun aanbod op kunnen afstemmen.

Welke verhaallijnen leiden tot een betere totaalervaring?

Voor de herinrichting van Het Markiezenhof in Bergen op Zoom werden drie stijlkamers opnieuw ingericht op basis van het authentieke verhaal van de markiezin Marie Anne van Arenberg. Het leven van deze markiezin zat vol geheimen, waaronder een stiekem huwelijk dat ver onder haar stand was, wat er zelfs toe leidde dat ze werd verstoten door haar familie. Door onderzoek te doen naar verschillende manieren van storytelling en de beleving van de bezoekers aan de hand van hun emoties te meten, is meer inzicht in hun ‘totaalervaring’ verkregen. Terwijl de bezoekers nu door de stijlkamers van Het Markiezenhof lopen, hebben ze interactie met de verhaallijnen waardoor ze echt onderdeel zijn van de geschiedenis.

Nieuw onderzoek

Verder doet ALE momenteel onderzoek naar de rol van carnaval in de hedendaagse samenleving. Dit onderzoek is een paar jaar geleden gestart in Brazilie en wordt nu verder onderzocht in Nederland. Het jaar 2021 is voor dit onderzoek een interessant jaar, omdat het feest door COVID19 niet op de traditionele manier kon doorgaan. Daarnaast is onlangs een onderzoek afgerond over de stad Den Bosch en de relatie tot schilder Jeroen Bosch, die in deze stad geboren en gestorven is.

Trefwoorden: onderzoek, onderzoeksmethoden, dagrecreatie, vrijetijdsbesteding, emoties

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/06/21
Circulaire vakantieparken van trend naar realiteit
Circulariteit van vakantieparken is één van de grote drie ontwikkelingen die je ervaart bij de gratis online bijeenkomst Vakantiepark van de Toekomst 2021. Doe mee op dinsdag 29 juni, de start is om 12.30. Topspreker Wilbert Hermans (Center Parcs) gaat in op het maken van circulaire vakantieparken.
14/06/21
EuroParcs Group neemt resorts Uniek Parken over
EuroParcs Group heeft de drie resorts van Uniek Parken overgenomen. De resorts passen geografisch ge...
11/06/21
Biertje steunt NP Utrechtse Heuvelrug
Op initiatief van het RBT Heuvelrug & Vallei heeft de duurzame Utrechtse brouwerij De Leckere ee...
10/06/21
Kip Caravan modellen hebben als eerste ter wereld een Energielabel
Het is Kip Caravans gelukt om maar liefst twee van de vier caravan modellen te laten voorzien van he...
10/06/21
Stromma trakteert De Regenboog Groep op een tochtje op de waterfiets
Stromma Nederland slaat haar handen ineen met De Regenboog Groep om Amsterdamse gezinnen die in (soc...
08/06/21
Global Leisure Group neemt tweederde van voormalig ELI Play over en versterkt positie in Europa
Deze week heeft de Global Leisure Group – dat bestaat uit organisaties als Sidijk en SPI Global Pl...
07/06/21
Hollandse Waterlinies zijn Werelderfgoed waardig
Het adviesorgaan van UNESCO, ICOMOS, heeft advies uitgebracht over de nominatie van de Nieuwe Hollan...
07/06/21
Ontwikkeling Resort Veluwe in volle gang
Sinds oktober 2020 is TopParken de eigenaar van Resort Veluwe te Garderen, voorheen Camping de Herts...