Geplaatst op: 27-05-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Onderzoek bij BUas krijgt excellente beoordeling

Onderzoek bij BUas krijgt excellente beoordeling
Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

De Academy for Leisure & Events (ALE) van de Breda University of Applied Sciences heeft onlangs een excellente beoordeling ontvangen voor het onderzoek dat zij doen. Centrale rol daarin heeft hersenonderzoek om de emoties tijdens vrijetijdsbesteding te kunnen meten. 

De hogeschool deed onder andere onderzoek voor Van Gogh Brabant, Het Markiezenhof in Bergen op Zoom en hersenonderzoek naar emoties tijdens een vrijetijdsactiviteit. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de rol van carnaval in de hedendaagse samenleving in zowel Brazilië als Nederland en is pas onderzoek afgerond naar de relatie tussen Den Bosch en de schilder Jeroen Bosch. 

Externe beoordeling 

Elke zes jaar beoordeelt Netherlands Quality Agency (NQA) of een onderzoeksafdeling aan alle voorwaarden voldoet. Dit is een extern, internationaaal evaluatiepanel dat gesprekken voert met onder andere het College van Bestuur, management teams, docenten en studenten. Hiermee krijgt het panel zicht op het functioneren op het gebied van onderzoek. Een excellente beoordeling krijg je als je onderzoek doet dat zeer relevant is voor de industrie en dat wetenschappelijk van goede kwaliteit is.

Experience Lab

Studenten, docenten en onderzoekers van de Academy for Leisure & Events (ALE) ontwikkelen wetenschappelijke en toegepaste kennis en bedenken nieuwe concepten voor het relatief jonge vrijetijdsbedrijfsleven, gericht op twee hoofdthema's: Experiences & Storytelling en Placemaking & Events. ALE heeft een zogenoemd Experience Lab dat beschikt over innovatieve (gedrags- en neurowetenschappelijke) tools om beleving te meten, te evalueren en te optimaliseren.

Hersenonderzoek om emoties te meten

Tijdens een beleving (een vakantie, een bezoek aan een attractiepark of museum) worden allerlei emoties ervaren. De stroom van deze emoties (van sterk naar zwak) is een factor die bijdraagt aan de manier waarop mensen zich de beleving herinneren. Als er geen emotie aan een beleving gerelateerd is, wordt deze waarschijnlijk snel vergeten. Om emoties te kunnen meten worden state-of-the-art onderzoeksmethoden uit het Experience Lab gebruikt, zoals hersenonderzoek (EEG) en het meten van hartslag en huidgeleiding. In promotieonderzoek wordt onderzocht hoe emoties precies bijdragen aan het onthouden van belevingen. Dit komt onder meer tot uiting in de volgende projecten.

Welke video's worden beter beleefd?

Een van de onderzoeken die ALE deed, was voor drie bezoekerscentra van Van Gogh Brabant. Er werden video’s gemaakt over het leven van Vincent van Gogh in Brabant. Twee video’s vermeldden eenvoudige feitelijke informatie en twee video’s waren gericht op emoties door middel van verteltechnieken (storytelling technieken). Middels hersenonderzoek, vragenlijsten en geheugeninterviews werd onderzocht hoe de beleving van de twee soorten video’s verschilden. De video’s met storytelling leidden tot meer herinneringen en werden meer in detail in het geheugen opgeslagen, dan de video’s zonder storytelling. Dit geeft de bezoekerscentra belangrijke informatie waar ze hun aanbod op kunnen afstemmen.

Welke verhaallijnen leiden tot een betere totaalervaring?

Voor de herinrichting van Het Markiezenhof in Bergen op Zoom werden drie stijlkamers opnieuw ingericht op basis van het authentieke verhaal van de markiezin Marie Anne van Arenberg. Het leven van deze markiezin zat vol geheimen, waaronder een stiekem huwelijk dat ver onder haar stand was, wat er zelfs toe leidde dat ze werd verstoten door haar familie. Door onderzoek te doen naar verschillende manieren van storytelling en de beleving van de bezoekers aan de hand van hun emoties te meten, is meer inzicht in hun ‘totaalervaring’ verkregen. Terwijl de bezoekers nu door de stijlkamers van Het Markiezenhof lopen, hebben ze interactie met de verhaallijnen waardoor ze echt onderdeel zijn van de geschiedenis.

Nieuw onderzoek

Verder doet ALE momenteel onderzoek naar de rol van carnaval in de hedendaagse samenleving. Dit onderzoek is een paar jaar geleden gestart in Brazilie en wordt nu verder onderzocht in Nederland. Het jaar 2021 is voor dit onderzoek een interessant jaar, omdat het feest door COVID19 niet op de traditionele manier kon doorgaan. Daarnaast is onlangs een onderzoek afgerond over de stad Den Bosch en de relatie tot schilder Jeroen Bosch, die in deze stad geboren en gestorven is.

Trefwoorden: onderzoek, onderzoeksmethoden, dagrecreatie, vrijetijdsbesteding, emoties

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...