Geplaatst op: 18-05-2021
Auteur: NRIT redactie

Restauratie 17 Utrechtse erfgoedparels voor toegankelijkheid

Restauratie 17 Utrechtse erfgoedparels voor toegankelijkheid
Om ervoor te zorgen dat rijksmonumenten toegankelijk en behouden blijven voor het publiek, draagt de provincie 5,2 miljoen euro bij uit het fonds Erfgoedparels. Dit geld is bedoeld voor het onderhoud en restauratie van 17 rijksmonumenten. Zo worden onder meer het Oude Stadhuis in Wijk bij Duurstede en het voormalig militair hospitaal in Amersfoort gerestaureerd.

Het geld uit het fonds erfgoedparels  wordt gebruikt om een aantal markante rijksmonumenten te restaureren. Dit jaar gaat het om 17 gehonoreerde projecten: 3 historische buitenplaatsen, 2 molens, 1 voormalige watertoren, 2 gemeentehuizen waarvan een in een voormalige pastorie, 1 waterbouwkundig werk, 1 brandweerkazerne, 1 voormalig militair hospitaal, 1 cultuurcluster, 1 graftombe en 4 kerkelijke gebouwen.

Gedeputeerde Rob van Muilekom: "Ik kan er zelf heel erg van genieten als ik een bezoek breng aan een van deze prachtige rijksmonumenten en dat gun ik iedereen. Daarom investeren we in deze rijksmonumenten om ze te restaureren en te behouden voor de toekomst."

Dit zijn de 17 projecten:


> Het park van de historische buitenplaats Beek en Hoff in Loenen,
> Het interieur van kasteel Beverweerd in Bunnik,
> Het koetshuis en de brug van kasteel Beverweerd in Bunnik,
> De Oukopermolen in Nieuwer Ter Aa/Stichtse Vecht,
> De Bonkmolen in Lexmond/Vijfheerenlanden,
> De Watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht,
> De kademuren en bruggen van het Jongeriuscomplex in Utrecht,
> Het Oude stadhuis van Wijk bij Duurstede,
> Het gemeentehuis van Renswoude,
> De Domtoren in Utrecht,
> De Tombe van Nellesteijn te Leersum,
> De NH-kerk in Loenen,
> De toren van de Petrus- en Pauluskerk in Soest,
> De NH-kerk in Renswoude,
> Cultuurcluster Hoogt 4-10 in Utrecht,
> De voormalige brandweerkazerne in Rhenen en
> Het voormalige militair hospitaal in Amersfoort.
> Erfgoedparels uitgelicht

Twee voorbeelden van rijksmonumenten illustreren de waarde voor het publiek. Dit zijn de voormalige brandweerkazerne in Rhenen en de Tombe van Nellesteijn in Leersum.

De brandweerkazerne is in 1942-1943 gebouwd, na de verwoesting van Rhenen bij de Slag om de Grebbeberg. Het was de eerste brandweerkazerne die in het kader van de Wederopbouw gereed kwam. Het gebouw wordt gerestaureerd en verduurzaamd. Er wordt ruimte gecreëerd voor startende ondernemers en voor kunst en cultuur.

De Tombe van Nellesteijn is een uitzichttoren in neoclassicistische stijl op het hoogste punt van de Donderberg in Leersum, met aan de voet ervan de grafkelder van de familie van Nellesteijn. De opdrachtgever, C.J. van Nellesteijn (1759-1832) liet het grafmonument bouwen. In 1917 werd het laatste familielid bijgezet. De Tombe wordt gerestaureerd.
Trefwoorden: erfgoed, recreatie, museum, cultuur

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/06/21
Zeven nieuwe Archeo Route Limburg locaties
Op de eerste dag van de Nationale Archeologie Dagen op 18 juni zijn in heel Limburg 7 nieuwe Archeo Route Limburg locaties geopend. In totaal omvat de Archeo Route nu 59 locaties.
18/06/21
Kunstenaar ‘live’ op straat
Zwolle heeft een bijzondere kunstroute met augmented reality gemaakt. In AR(t)TOUR038 vertellen de kunstenaars zelf alles over hun kunstwerk. Zwolle spreekt van een wereldprimeur.
10/06/21
Eindhoven Museum maakt Eindje Spelen
Op zondag 27 juni kun je met een team vrienden of familie aan de slag met Eindje Spelen. Eindje Spelen is een teamspel gemaakt in opdracht van Eindhoven Museum met allerlei vragen en opdrachten over Eindhoven, toen en nu.
07/06/21
Hollandse Waterlinies zijn Werelderfgoed waardig
Het adviesorgaan van UNESCO, ICOMOS, heeft advies uitgebracht over de nominatie van de Nieuwe Hollan...
07/06/21
Neder-Germaanse Limes dicht bij titel Werelderfgoed
De Neder-Germaanse Limes is een stap dichterbij de inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij het positieve advies van ICOMOS (the International Council on Monuments and Sites). Vaak wordt dat advies overgenomen. Eind juli neemt het Werelderfgoedcomité op de Werelderfgoedconventie in China uiteindelijk het besluit of de Neder-Germaanse Limes zal worden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
01/06/21
151.000 objecten naar nieuwe depot Boijmans
De verhuizing van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen naar het nieuwe depot is gestart. Vanuit vijf externe tijdelijke opslaglocaties in Nederland en België zullen de meer dan 151.000 kunstobjecten naar hun nieuwe thuis worden gebracht.
01/06/21
Uniek model Tempelberg na 100 jaar terug in Museum Catharijneconvent
Vanaf juni is de presentatie van Museum Catharijneconvent een bijzonder object rijker, namelijk een negentiende-eeuws model van de Tempelberg Haram al-Sharif in Jeruzalem. Het model uit een serie van vier, is het enige dat in Europa is.
28/05/21
Nederland weer open
De Nederlandse samenleving kan zaterdag 5 juni weer grotendeels open. We moeten nog wel drukte vermijden en ons aan de basisregels houden maar de meeste vrijetijdsondernemers kunnen weer open.