Geplaatst op: 17-05-2021
Auteur: NRIT redactie

Drie jachtclubs halen Blauwe Vlag naar Antwerpen

Drie jachtclubs halen Blauwe Vlag naar Antwerpen
Antwerpen.
Jachthaven Kempisch Dok in Antwerpen kreeg vandaag het Blue Flag label (Blauwe Vlag). Dat is een erkenning voor de inspanningen die de jachthaven levert op het vlak van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking en educatie, en afvalpreventie en -sortering. Drie jachtclubs maakten zich daar sterk voor en het is gelukt.

Jachthaven Kempisch Dok maakt deel uit van de Antwerpse Stadshaven en ligt in de Cadixwijk. Vandaag kreeg de jachthaven de Blauwe Vlag overhandigd tijdens een nationaal persmoment in Zeebrugge. Kempisch Dok is daarmee voorlopig de enige houder van het internationale kwaliteitslabel op het grondgebied van de stad.

"Koppen bij elkaar gestoken"

Lia Talboom, voorzitter van de jachthaven: "We hebben met de 3 jachtclubs die in het Kempisch dok gevestigd zijn de koppen bij elkaar gestoken om alles up to date te maken en aan de criteria van de blauwe vlag te voldoen. Zo hebben we onder andere een milieuactieplan opgesteld, een permanente toiletpomp geïnstalleerd, een afvalbeheersplan opgesteld en zijn we overgeschakeld naar milieuvriendelijke onderhoudsproducten. Daarnaast sensibiliseren we de booteigenaars ook over het milieu. Dat heeft geresulteerd in een goede en kameraadschappelijke samenwerking en een nauwer contact met de 3 clubs. Hopelijk kunnen we in de toekomst de booteigenaars ook nog motiveren om individueel een blauwe vlag te behalen.”

Ook schepen voor leefmilieu Tom Meeuws reageert enthousiast: "Het Blue Flag label is een terechte erkenning voor de inspanningen inzake waterkwaliteit en milieubeheer die Jachthaven Kempisch Dok heeft geleverd om de jachthaven op een duurzame manier te exploiteren. Hopelijk geeft het ook andere Antwerpse jachthavens goesting om een Blue Flag label behalen.”

Blauwe Vlag

Het Blauwe Vlag label is een internationaal erkend symbool voor uitstekende waterkwaliteit, schone stranden, veiligheid en toegankelijkheid. Een strand, zwemvijver of jachthaven met Blue Flag voldoet in elk land aan dezelfde, strenge eisen. De locaties worden getoetst door een externe auditeur, een onafhankelijke nationale jury en een internationale jury. Wereldwijd wapperen er al 4671 blauwe vlaggen in 47 landen.

Vandaag kregen 39 locaties het label overhandigd. Naast 20 Belgische kuststranden werden ook 11 zwemvijvers en 8 jachthavens erkend. Alle locaties worden opgenomen op de website www.blueflag.be/locations.

In België wordt Blue Flag gecoördineerd door GoodPlanet Belgium met de steun van Toerisme Vlaanderen en Aquafin. GoodPlanet Belgium inspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren: www.goodplanet.be.

 
Trefwoorden: blauwe vlag, haven, Antwerpen, duurzaam

CELTH
 





||| Nieuws |||

26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
27/02/24
Exclusief voor leden
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
20/02/24
Camperaars steeds duurzamer
Camperaars in Nederland houden bij hun reisgedrag steeds meer rekening met duurzaamheid. Een opvallende trend is de toepassing van duurzame energiebronnen onder camperaars

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...