Geplaatst op: 12-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Stormloop op buitenlandse vakanties na persconferentie

Stormloop op buitenlandse vakanties na persconferentie
Foto: Vacanze col Cuore / Yasmin Hargreaves

Na de persconferentie van dinsdagavond, waarin werd aangekondigd dat vanaf zaterdag het generieke reisadvies gaat vervallen, zien reisorganisaties een stormloop op buitenlandse vakanties. In de aanloop naar de persconferentie trokken de boekingen ook al aan.

Sunweb meldt direct na de persconferentie 50% meer boekingen en Corendon spreekt zelf van een vervijfvoudiging ten opzichte van vorige week. Vooral Spanje en Griekenland zijn populair. Gisterenavond waarschuwde Corendon topman Steven van der Heijden in OP1 voor schaarste aan vakanties en hogere prijzen in de zomervakantie. Omdat andere landen al eerder versoepelingen van het reisadvies aankondigden hebben de inkopers uit die landen op populaire bestemmingen hun slag al geslagen. 

Verdubbeling bij Zoover

In de afgelopen dagen zag reisbureau Zoover de boekingen al verdubbelen ten opzichte van vorige week. Die namen flink toe in aanloop naar de persconferentie. Dinsdagavond behaalde Zoover zelfs een nieuw record aan boekingen voor dit jaar, en ook vanochtend stromen nieuwe boekingen al binnen. De klantenservice van Zoover geeft aan dat er ontzettend veel vrolijke en opgeluchte bellers zijn die lang hebben gewacht om hun vakantie te boeken. Vooral de vliegvakantie bestemmingen Griekse en Spaanse eilanden nemen snel toe in populariteit, de autovakantiebestemmingen Frankrijk en Noord Italië waren al populair maar stijgen ook flink.

60% kiest voor buitenland

Eerder sprak Hanita van der Meer, Director PR & Communication van Belvilla, al de verwachting uit dat het aantal boekingen naar bestemmingen buiten Nederland nog fors zal toenemen: "Naast de aanstaande reisversoepelingen en het vakantiegeld dat deze maand wordt uitbetaald zijn de weersvoorspellingen voor de komende dagen bijzonder slecht. Er is dus meer dan genoeg tijd en gelegenheid om een vakantiehuis voor de zomer te boeken, zodat mensen iets hebben om naar uit te kijken.” Van de Nederlandse vakantiegangers kiest inmiddels 60% deze zomer voor een verblijf in het buitenland. Het populairste land buiten Nederland is voorlopig België (18%) gevolgd door Frankrijk (14%) en Oostenrijk (9%). Op de website van Belvilla wordt bovendien steeds meer gezocht naar landen buiten Nederland: zo is het aantal zoekopdrachten op vakantiehuizen in Spanje deze week met 44% gestegen ten opzichte van de week ervoor. Voor vakantiehuizen in Italië bedraagt deze toename 41%. 

Weer veel losse vliegtickets geboekt

Na de aangekondigde reisversoepelingen voor de zomer, zitten de boekingen voor vliegtickets in juli en augustus alweer bijna op hetzelfde niveau als van mei 2019. Dat blijkt uit data van Vliegtickets.nl. Het totaal aantal vliegtickets dat deze maand geboekt werd voor de zomerperiode (vertrekdatum juli of augustus) zit momenteel op 92% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De stijging in het aantal deze week geboekte vliegtickets voor de zomerperiode bedraagt daarnaast 85% ten opzichte van de week ervoor; bijna een verdubbeling dus. De vijf populairste bestemmingen voor de zomer bij Vliegtickets.nl zijn op dit moment Málaga, Ibiza, Barcelona, Alicante en Mallorca.

Run op glampingaccommodaties

Een kleinere aanbieder, Vacanze col Cuore, noteerde afgelopen weekend een record aan omzet en boekingen vanuit Nederland voor een verblijf op een van de Italiaanse resorts. Het Nederlands/Italiaans familiebedrijf van Loek van de Loo, dat acht vakantieparken omvat, waarvan zeven in Italië, ziet vooral grote vraag naar luxe en/of bijzondere glampingaccommodaties. Deze piek ontstond nadat zaterdag het nieuws naar buiten kwam over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Dit resulteerde in meer dan 600 boekingen voor een Italiaanse glampingvakantie. "Alleen al de aankondiging van een reisadvies over het buitenland, was waarschijnlijk het beslissende duwtje in de rug. Mensen staan te popelen om hun vakantie buiten Nederland vast te leggen," aldus Loek van de Loo, eigenaar en oprichter van Vacanze col Cuore. Volgens Van de Loo is de vraag naar juist luxe glampingconcepten te danken aan de hoge prioriteit die mensen geven aan hun vakantieplezier. "Lange tijd kon er niets. Nu het erop lijkt dat vakantiegangers eindelijk weer de teugels mogen laten vieren, willen ze ook de zekerheid hebben dat dit werkelijk hun droomvakantie wordt. Alles moet tot in detail kloppen." 

VakantieDiscounter: Vakantiegangers volgen reisadviezen

Ook bij de VakantieDiscounter werd de afgelopen week flink geboekt. Maar liefst 60% meer dan de week daarvoor. Na de aankondiging van het kabinet dat de Spaanse Balearen en de Griekse Egeïsche eilanden niet langer als hoogrisicogebieden worden gezien, zijn vooral de boekingen naar deze bestemmingen direct omhooggeschoten. "Voor de keuze van hun bestemming blijken Nederlanders de reisadviezen van de overheid op de voet te volgen. Het feit dat deze bestemmingen niet langer als hoogrisicogebied worden gezien, lijkt een voorteken te zijn van versoepelingen. De verwachting is dat dit de eerste stap is richting code geel of groen, zoals inmiddels ook bronnen uit Den Haag melden”, aldus Laura Vlaanderen, Teamlead Content Marketing bij dé VakantieDiscounter. 

De toename van 60% in het totaal aantal boekingen komt dan ook grotendeels voort uit een stijging van het aantal geboekte pakketreizen naar Spanje en Griekenland. Het aantal boekingen naar Griekse bestemmingen ging met 95% omhoog, maar de populairste vakantiebestemming voor Nederlanders blijft Spanje: de boekingen naar dit Zuid-Europese land namen de afgelopen week met maar liefst 129% toe. Turkije neemt in de lijst van meest geboekte bestemmingen bij de ?VakantieDiscounter de derde plaats in, gevolgd door Portugal, waarvoor de boekingen ook met 115% zijn gestegen in een week tijd. Nederland stond vorige week nog op de vijfde plek van populairste bestemmingen, maar is nu gezakt naar de tiende plek. 

Trefwoorden: vakanties, reisbranche, verblijfsrecreatie, kamperen

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.
22/03/24
Exclusief voor leden
Wereldreistrends
Een interessant onderzoek van Skyscanner die het recente boekgedrag van reizigers wereldwijd in kaart heeft gebracht. Ze rapporteren over reisplannen voor de periode juni-augustus 2024 en spiltsen die uit naar regio.
20/03/24
Veel reisverkeer met Paasweekend
Parijs, Barcelona en Amsterdam zijn de meest populaire bestemmingen voor Nederlanders tijdens het Paasweekend. Naar Nederland komen vooral Duitsers, Belgen en Italianen. De Fransen volgen op plek 4. Dat ziet Booking.com in haar data.
14/03/24
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen.
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen. De platformen scoren een gemiddelde NPS van +63. De Net Promoter Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Natuurhuisje heeft de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+44).
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
08/03/24
Apollo Reizen wordt sponsor NN Rotterdam Marathon
Apollo Reizen kondigt de samenwerking aan met de NN Marathon Rotterdam als officiële sponsor. Met deze strategische alliantie laat Apollo Reizen haar betrokkenheid bij de sport zien vergroot en de NN Marathon Rotterdam ontvangt meer inkomsten.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...