Geplaatst op: 12-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Stormloop op buitenlandse vakanties na persconferentie

Stormloop op buitenlandse vakanties na persconferentie
Foto: Vacanze col Cuore / Yasmin Hargreaves

Na de persconferentie van dinsdagavond, waarin werd aangekondigd dat vanaf zaterdag het generieke reisadvies gaat vervallen, zien reisorganisaties een stormloop op buitenlandse vakanties. In de aanloop naar de persconferentie trokken de boekingen ook al aan.

Sunweb meldt direct na de persconferentie 50% meer boekingen en Corendon spreekt zelf van een vervijfvoudiging ten opzichte van vorige week. Vooral Spanje en Griekenland zijn populair. Gisterenavond waarschuwde Corendon topman Steven van der Heijden in OP1 voor schaarste aan vakanties en hogere prijzen in de zomervakantie. Omdat andere landen al eerder versoepelingen van het reisadvies aankondigden hebben de inkopers uit die landen op populaire bestemmingen hun slag al geslagen. 

Verdubbeling bij Zoover

In de afgelopen dagen zag reisbureau Zoover de boekingen al verdubbelen ten opzichte van vorige week. Die namen flink toe in aanloop naar de persconferentie. Dinsdagavond behaalde Zoover zelfs een nieuw record aan boekingen voor dit jaar, en ook vanochtend stromen nieuwe boekingen al binnen. De klantenservice van Zoover geeft aan dat er ontzettend veel vrolijke en opgeluchte bellers zijn die lang hebben gewacht om hun vakantie te boeken. Vooral de vliegvakantie bestemmingen Griekse en Spaanse eilanden nemen snel toe in populariteit, de autovakantiebestemmingen Frankrijk en Noord Italië waren al populair maar stijgen ook flink.

60% kiest voor buitenland

Eerder sprak Hanita van der Meer, Director PR & Communication van Belvilla, al de verwachting uit dat het aantal boekingen naar bestemmingen buiten Nederland nog fors zal toenemen: "Naast de aanstaande reisversoepelingen en het vakantiegeld dat deze maand wordt uitbetaald zijn de weersvoorspellingen voor de komende dagen bijzonder slecht. Er is dus meer dan genoeg tijd en gelegenheid om een vakantiehuis voor de zomer te boeken, zodat mensen iets hebben om naar uit te kijken.” Van de Nederlandse vakantiegangers kiest inmiddels 60% deze zomer voor een verblijf in het buitenland. Het populairste land buiten Nederland is voorlopig België (18%) gevolgd door Frankrijk (14%) en Oostenrijk (9%). Op de website van Belvilla wordt bovendien steeds meer gezocht naar landen buiten Nederland: zo is het aantal zoekopdrachten op vakantiehuizen in Spanje deze week met 44% gestegen ten opzichte van de week ervoor. Voor vakantiehuizen in Italië bedraagt deze toename 41%. 

Weer veel losse vliegtickets geboekt

Na de aangekondigde reisversoepelingen voor de zomer, zitten de boekingen voor vliegtickets in juli en augustus alweer bijna op hetzelfde niveau als van mei 2019. Dat blijkt uit data van Vliegtickets.nl. Het totaal aantal vliegtickets dat deze maand geboekt werd voor de zomerperiode (vertrekdatum juli of augustus) zit momenteel op 92% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De stijging in het aantal deze week geboekte vliegtickets voor de zomerperiode bedraagt daarnaast 85% ten opzichte van de week ervoor; bijna een verdubbeling dus. De vijf populairste bestemmingen voor de zomer bij Vliegtickets.nl zijn op dit moment Málaga, Ibiza, Barcelona, Alicante en Mallorca.

Run op glampingaccommodaties

Een kleinere aanbieder, Vacanze col Cuore, noteerde afgelopen weekend een record aan omzet en boekingen vanuit Nederland voor een verblijf op een van de Italiaanse resorts. Het Nederlands/Italiaans familiebedrijf van Loek van de Loo, dat acht vakantieparken omvat, waarvan zeven in Italië, ziet vooral grote vraag naar luxe en/of bijzondere glampingaccommodaties. Deze piek ontstond nadat zaterdag het nieuws naar buiten kwam over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Dit resulteerde in meer dan 600 boekingen voor een Italiaanse glampingvakantie. "Alleen al de aankondiging van een reisadvies over het buitenland, was waarschijnlijk het beslissende duwtje in de rug. Mensen staan te popelen om hun vakantie buiten Nederland vast te leggen," aldus Loek van de Loo, eigenaar en oprichter van Vacanze col Cuore. Volgens Van de Loo is de vraag naar juist luxe glampingconcepten te danken aan de hoge prioriteit die mensen geven aan hun vakantieplezier. "Lange tijd kon er niets. Nu het erop lijkt dat vakantiegangers eindelijk weer de teugels mogen laten vieren, willen ze ook de zekerheid hebben dat dit werkelijk hun droomvakantie wordt. Alles moet tot in detail kloppen." 

VakantieDiscounter: Vakantiegangers volgen reisadviezen

Ook bij de VakantieDiscounter werd de afgelopen week flink geboekt. Maar liefst 60% meer dan de week daarvoor. Na de aankondiging van het kabinet dat de Spaanse Balearen en de Griekse Egeïsche eilanden niet langer als hoogrisicogebieden worden gezien, zijn vooral de boekingen naar deze bestemmingen direct omhooggeschoten. "Voor de keuze van hun bestemming blijken Nederlanders de reisadviezen van de overheid op de voet te volgen. Het feit dat deze bestemmingen niet langer als hoogrisicogebied worden gezien, lijkt een voorteken te zijn van versoepelingen. De verwachting is dat dit de eerste stap is richting code geel of groen, zoals inmiddels ook bronnen uit Den Haag melden”, aldus Laura Vlaanderen, Teamlead Content Marketing bij dé VakantieDiscounter. 

De toename van 60% in het totaal aantal boekingen komt dan ook grotendeels voort uit een stijging van het aantal geboekte pakketreizen naar Spanje en Griekenland. Het aantal boekingen naar Griekse bestemmingen ging met 95% omhoog, maar de populairste vakantiebestemming voor Nederlanders blijft Spanje: de boekingen naar dit Zuid-Europese land namen de afgelopen week met maar liefst 129% toe. Turkije neemt in de lijst van meest geboekte bestemmingen bij de ?VakantieDiscounter de derde plaats in, gevolgd door Portugal, waarvoor de boekingen ook met 115% zijn gestegen in een week tijd. Nederland stond vorige week nog op de vijfde plek van populairste bestemmingen, maar is nu gezakt naar de tiende plek. 

Trefwoorden: vakanties, reisbranche, verblijfsrecreatie, kamperen

||| Blogs |||

07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/06/21
Hoe optimaliseer je de overdracht van het vakantiepark?
Overdracht van vakantieparken is een groot onderwerp in de sector. Expert Klaas van Erp vertel er alles over bij de gratis online bijeenkomst Vakantiepark van de Toekomst 2021. Doe mee op dinsdag 29 juni, de start is om 12.30.
18/06/21
Europa-Park krijgt met culinaire attractie het restaurant van de toekomst
Europa-Park heeft de eerste steen gelegd voor Eatrenalin; een futuristisch gastronomie-concept dat volgend jaar naast het attractiepark zal openen. Dit restaurant maakt gebruik van de nieuwste mediatechnologieën, een innovatief attractie-ritsysteem en verrassende culinaire en creatieve content. De gasten zullen al dinerend een buitengewone reis door fantastische werelden beleven.
18/06/21
Regio wil hulp van Rijk voor overlast waterplanten
Een brede coalitie van regionale overheden rond het IJsselmeer hebben een position paper naar de Tweede Kamer gestuurd waarin zij vragen om hulp van het Rijk voor een structurele oplossing van de waterplantenoverlast in het zuidelijke IJsselmeergebied. De watersport in het gebied heeft bijzonder veel last van overvloedige groei van waterplanten.
18/06/21
Kunstenaar ‘live’ op straat
Zwolle heeft een bijzondere kunstroute met augmented reality gemaakt. In AR(t)TOUR038 vertellen de kunstenaars zelf alles over hun kunstwerk. Zwolle spreekt van een wereldprimeur.
18/06/21
Exclusief voor leden
Vacansoleil actief op Spaanse markt
De Nederlandse campingspecialist Vacansoleil gaat voor het eerst vakanties verkopen aan Spaanse campingliefhebbers. Spanjaarden zijn fanatieke kampeerders en daarom ziet Vacansoleil groeikansen. “Spaanse vakantiegangers gaan graag in eigen land kamperen, maar ze reizen ook naar andere Zuid-Europese landen”, aldus commercieel directeur Jacky Lambert.
18/06/21
Vakantiepark De Twee Bruggen opent een interactief inspiratiepunt
Vakantiepark De Twee Bruggen heeft samen met Achterhoek Toerisme en de medewerking van Winterswijk Marketing achter de receptie van het park een inspiratiepunt ingericht.
17/06/21
Meer vakantieplezier met een persoonlijke digitale reisassistent?
Breda University of Applied Sciences (BUas), Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), MarketingOost en Zoey zijn onlangs gestart met een onderzoek hoe een persoonlijke digitale reisassistent bijdraagt aan een betere vakantiebeleving.
17/06/21
Zoom in op Noordwijk.
Vandaag start de campagne Uitgezoomd? Zoom in op Noordwijk, gericht op de nationale zakelijke bezoek...