Geplaatst op: 11-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vanaf 15 mei weer op vakantie

Vanaf 15 mei weer op vakantie
Afbeelding van valentinagius0 via Pixabay

Nederlanders kunnen vanaf 15 mei weer internationaal voor het plezier op reis. Het generieke reisadvies voor de hele wereld wordt dan per land of gebied verschillend. Dat heeft het Nederlandse kabinet besloten. Reizen kan alleen naar landen met een laag besmettingsniveau. Die zet het kabinet op ‘geel’. 

Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid moeten reizigers wel voorzichtig zijn. Want je moet je wel aan de regels van het vakantieland houden. Bovendien wordt Nederland in het buitenland mogelijk als hoog risicoland gezien en moet je op bestemming in quarantaine. Complicerend is dat de situatie tussen boeking en de start van de reis nog kan veranderen. Boeken blijft daarmee op eigen risico. Als tijdens je reis een land van geel naar oranje gaat, moet je alsnog in quarantaine. De Jonge zet in op het Digital Green Certificate van de Europese Unie. Vanuit Nederland is in juni het systeem klaar voor gebruik.

ANVR blij

De reissector is bij monde van ANVR blij dat vanavond tijdens de persconferentie bekend werd gemaakt dat het oranje reisadvies, door het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder generiek vastgesteld voor de hele wereld tot 15 mei, komt te vervallen en vanaf half mei wordt vervangen door een reisadvies dat individueel per land wordt bepaald. Frank Oostdam, voorzitter ANVR ziet dat Nederlanders toe zijn aan vakantie: "Boekte men tot voor kort nog terughoudend, de laatste dagen merken we dat de boekingen duidelijk toenemen al hebben we nog een lange weg te gaan om op het normale niveau te komen. Maar iedereen kan met een gerust hart boeken bij onze reisbedrijven; zij zijn er klaar voor. En mocht er onverhoopt een reis niet kunnen worden uitgevoerd, dan kan de consument zijn reis omboeken of krijgt hij zijn geld terug."

De reissector is een groot voorstander van een Europees-geharmoniseerd digitaal "EU-Covid-19-certificaat" waarmee vrij reizen binnen Europa weer mogelijk wordt zonder beperkende maatregelen of aanvullende eisen. Maar ook hier zou geen onderscheid moeten worden gemaakt tussen vaccinatie of testen. In navolging van andere Europese landen zou een benodigde PCR-test gratis moeten worden verstrekt, vindt de ANVR. Reiziger en reissector krijgen deze maatregel uiteindelijk opgelegd vanuit de overheid

De beoordeling van de bestemmingen

Het RIVM beoordeelt voor welke landen een verhoogd risico geldt. Het RIVM kijkt naar verschillende factoren, namelijk de besmettingsgraad, het aantal afgenomen testen, het percentage positieve testen, het aantal reizigers dat in Nederland positief test en recent in een bepaald land is geweest en de trend van de incidentiecijfers (hoe vaak corona voorkomt). Daarnaast kijkt het RIVM ook nog naar de aanwezigheid van mutanten en varianten. Landen of gebieden die door het RIVM zijn aangemerkt als hoogrisicoland hebben kleurcode oranje in het reisadvies en daarvoor zijn alleen noodzakelijke reizen toegestaan. Reizigers uit hoogrisicolanden moeten bij terugkeer in Nederland een negatieve testuitslag kunnen tonen en moeten 10 dagen in quarantaine. Na 5 dagen kan de quarantaine beëindigd worden met een negatieve test. De reisadviezen staan op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken: Nederland Wereldwijd.

Overheidssteun nog noodzakelijk

Al kijkt de reissector uit naar een beetje normale zomer, dat neemt niet weg dat Oostdam benadrukt dat zijn sector -na zo'n 15 maanden praktisch geen reizen uitvoeren- nog afhankelijk is van overheidssteun. "Het kan toch niet zo zijn dat op de valreep alsnog reisbedrijven omvallen; financiële steun voor onze sector blijft echt noodzakelijk. Zelfs met een goede zomer verwachten wij gemiddeld zo'n 50% minder omzet dan in 2019; en ligt je focus als reisondernemer op bestemmingen buiten de EU, dan is het omzetverlies nog veel dramatischer."

Oostdam denkt aan drie punten die hij onder de aandacht wil brengen van het demissionair kabinet. "Ik pleit er voor dat ondernemers het terugbetalen van hun belastingschulden mogen spreiden over meerdere jaren, dat het bestaande steunpakket doorloopt tot het einde van dit jaar en dat de nog steeds bestaande onvolkomenheden in het huidige generieke steunpakket, waardoor bijvoorbeeld kleinere bedrijven en zelfstandige reisagenten buiten de boot vallen, worden gladgestreken, zodat deze toch in aanmerking komen voor steun. We vinden het onacceptabel dat groepen ondernemers nog steeds in de kou staan en dringen in deze fase van de crisis dan ook aan op sectorspecifieke steun voor deze ondernemers."

Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakanties, buitenlandse vakanties

||| Blogs |||

07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/06/21
Hoe optimaliseer je de overdracht van het vakantiepark?
Overdracht van vakantieparken is een groot onderwerp in de sector. Expert Klaas van Erp vertel er alles over bij de gratis online bijeenkomst Vakantiepark van de Toekomst 2021. Doe mee op dinsdag 29 juni, de start is om 12.30.
18/06/21
Europa-Park krijgt met culinaire attractie het restaurant van de toekomst
Europa-Park heeft de eerste steen gelegd voor Eatrenalin; een futuristisch gastronomie-concept dat volgend jaar naast het attractiepark zal openen. Dit restaurant maakt gebruik van de nieuwste mediatechnologieën, een innovatief attractie-ritsysteem en verrassende culinaire en creatieve content. De gasten zullen al dinerend een buitengewone reis door fantastische werelden beleven.
18/06/21
Regio wil hulp van Rijk voor overlast waterplanten
Een brede coalitie van regionale overheden rond het IJsselmeer hebben een position paper naar de Tweede Kamer gestuurd waarin zij vragen om hulp van het Rijk voor een structurele oplossing van de waterplantenoverlast in het zuidelijke IJsselmeergebied. De watersport in het gebied heeft bijzonder veel last van overvloedige groei van waterplanten.
18/06/21
Kunstenaar ‘live’ op straat
Zwolle heeft een bijzondere kunstroute met augmented reality gemaakt. In AR(t)TOUR038 vertellen de kunstenaars zelf alles over hun kunstwerk. Zwolle spreekt van een wereldprimeur.
18/06/21
Exclusief voor leden
Vacansoleil actief op Spaanse markt
De Nederlandse campingspecialist Vacansoleil gaat voor het eerst vakanties verkopen aan Spaanse campingliefhebbers. Spanjaarden zijn fanatieke kampeerders en daarom ziet Vacansoleil groeikansen. “Spaanse vakantiegangers gaan graag in eigen land kamperen, maar ze reizen ook naar andere Zuid-Europese landen”, aldus commercieel directeur Jacky Lambert.
18/06/21
Vakantiepark De Twee Bruggen opent een interactief inspiratiepunt
Vakantiepark De Twee Bruggen heeft samen met Achterhoek Toerisme en de medewerking van Winterswijk Marketing achter de receptie van het park een inspiratiepunt ingericht.
17/06/21
Meer vakantieplezier met een persoonlijke digitale reisassistent?
Breda University of Applied Sciences (BUas), Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), MarketingOost en Zoey zijn onlangs gestart met een onderzoek hoe een persoonlijke digitale reisassistent bijdraagt aan een betere vakantiebeleving.
17/06/21
Zoom in op Noordwijk.
Vandaag start de campagne Uitgezoomd? Zoom in op Noordwijk, gericht op de nationale zakelijke bezoek...