Geplaatst op: 11-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vanaf 15 mei weer op vakantie

Vanaf 15 mei weer op vakantie
Afbeelding van valentinagius0 via Pixabay

Nederlanders kunnen vanaf 15 mei weer internationaal voor het plezier op reis. Het generieke reisadvies voor de hele wereld wordt dan per land of gebied verschillend. Dat heeft het Nederlandse kabinet besloten. Reizen kan alleen naar landen met een laag besmettingsniveau. Die zet het kabinet op ‘geel’. 

Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid moeten reizigers wel voorzichtig zijn. Want je moet je wel aan de regels van het vakantieland houden. Bovendien wordt Nederland in het buitenland mogelijk als hoog risicoland gezien en moet je op bestemming in quarantaine. Complicerend is dat de situatie tussen boeking en de start van de reis nog kan veranderen. Boeken blijft daarmee op eigen risico. Als tijdens je reis een land van geel naar oranje gaat, moet je alsnog in quarantaine. De Jonge zet in op het Digital Green Certificate van de Europese Unie. Vanuit Nederland is in juni het systeem klaar voor gebruik.

ANVR blij

De reissector is bij monde van ANVR blij dat vanavond tijdens de persconferentie bekend werd gemaakt dat het oranje reisadvies, door het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder generiek vastgesteld voor de hele wereld tot 15 mei, komt te vervallen en vanaf half mei wordt vervangen door een reisadvies dat individueel per land wordt bepaald. Frank Oostdam, voorzitter ANVR ziet dat Nederlanders toe zijn aan vakantie: "Boekte men tot voor kort nog terughoudend, de laatste dagen merken we dat de boekingen duidelijk toenemen al hebben we nog een lange weg te gaan om op het normale niveau te komen. Maar iedereen kan met een gerust hart boeken bij onze reisbedrijven; zij zijn er klaar voor. En mocht er onverhoopt een reis niet kunnen worden uitgevoerd, dan kan de consument zijn reis omboeken of krijgt hij zijn geld terug."

De reissector is een groot voorstander van een Europees-geharmoniseerd digitaal "EU-Covid-19-certificaat" waarmee vrij reizen binnen Europa weer mogelijk wordt zonder beperkende maatregelen of aanvullende eisen. Maar ook hier zou geen onderscheid moeten worden gemaakt tussen vaccinatie of testen. In navolging van andere Europese landen zou een benodigde PCR-test gratis moeten worden verstrekt, vindt de ANVR. Reiziger en reissector krijgen deze maatregel uiteindelijk opgelegd vanuit de overheid

De beoordeling van de bestemmingen

Het RIVM beoordeelt voor welke landen een verhoogd risico geldt. Het RIVM kijkt naar verschillende factoren, namelijk de besmettingsgraad, het aantal afgenomen testen, het percentage positieve testen, het aantal reizigers dat in Nederland positief test en recent in een bepaald land is geweest en de trend van de incidentiecijfers (hoe vaak corona voorkomt). Daarnaast kijkt het RIVM ook nog naar de aanwezigheid van mutanten en varianten. Landen of gebieden die door het RIVM zijn aangemerkt als hoogrisicoland hebben kleurcode oranje in het reisadvies en daarvoor zijn alleen noodzakelijke reizen toegestaan. Reizigers uit hoogrisicolanden moeten bij terugkeer in Nederland een negatieve testuitslag kunnen tonen en moeten 10 dagen in quarantaine. Na 5 dagen kan de quarantaine beëindigd worden met een negatieve test. De reisadviezen staan op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken: Nederland Wereldwijd.

Overheidssteun nog noodzakelijk

Al kijkt de reissector uit naar een beetje normale zomer, dat neemt niet weg dat Oostdam benadrukt dat zijn sector -na zo'n 15 maanden praktisch geen reizen uitvoeren- nog afhankelijk is van overheidssteun. "Het kan toch niet zo zijn dat op de valreep alsnog reisbedrijven omvallen; financiële steun voor onze sector blijft echt noodzakelijk. Zelfs met een goede zomer verwachten wij gemiddeld zo'n 50% minder omzet dan in 2019; en ligt je focus als reisondernemer op bestemmingen buiten de EU, dan is het omzetverlies nog veel dramatischer."

Oostdam denkt aan drie punten die hij onder de aandacht wil brengen van het demissionair kabinet. "Ik pleit er voor dat ondernemers het terugbetalen van hun belastingschulden mogen spreiden over meerdere jaren, dat het bestaande steunpakket doorloopt tot het einde van dit jaar en dat de nog steeds bestaande onvolkomenheden in het huidige generieke steunpakket, waardoor bijvoorbeeld kleinere bedrijven en zelfstandige reisagenten buiten de boot vallen, worden gladgestreken, zodat deze toch in aanmerking komen voor steun. We vinden het onacceptabel dat groepen ondernemers nog steeds in de kou staan en dringen in deze fase van de crisis dan ook aan op sectorspecifieke steun voor deze ondernemers."

Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakanties, buitenlandse vakanties

||| Blogs |||

25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
20/09/21
New opportunities arise
New opportunities arise
20/09/21 · · Roland Kleve | Lees meer
This edition, with many in-depth articles, highlights the past corona period (what hit us?) but also looks ahead and focuses on new opportunities for our ‘new normal’. Here is an assembly of passioned articles written by our lecturers, students and industry partners.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/12/21
Overheid hoeft de reisadviezen voor landen buiten de EU niet aan te passen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoeft de reisadviezen voor landen buiten de Europese Unie niet aan te passen. Het verschil dat in de adviezen wordt gemaakt tussen landen binnen en buiten de EU is niet onrechtmatig. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald.
03/12/21
HISWA-RECRON eert leden
HISWA-RECRON heeft tijdens haar Algemene Ledenvergadering drie leden in het zonnetje gezet. Vice-voorzitter Cees Slager werd benoemd tot Erelid, Jos de Punder en Eric van der Wansem tot Lid van Verdienste.
03/12/21
Vakantiebeurs weer afgelast
De Vakantiebeurs, die van 12 tot en met 16 januari 2022 zou plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht, is afgelast. Ook de vakdag op 11 januari gaat niet door. Het Travel Congress gaat wel door maar in een online editie.
02/12/21
Utrechtse Heuvelrug voert verplicht Ruitervignet in
Ruiters en menner moeten met ingang van 1 januari 2022 op de Utrechtse Heuvelrug een Ruitervignet aanschaffen. Een bijzondere stap om het onderhoud van de ruiterpaden te bekostigen.
02/12/21
“Het beantwoorden van reviews beïnvloedt verkoopcijfers”
Bijna iedereen leest wel eens reviews op het internet. Die reacties (en de manier waarop een onderne...
02/12/21
Staycation weer populair: 70% Nederlandse vakantiehuizen bezet door Nederlanders
Met de groeiende onzekerheid rondom de coronamaatregelen kiezen Nederlanders weer steeds meer voor e...
02/12/21
Exclusief voor leden
Kasteel Hoensbroek kaapt Museumprijs weg voor Volkenkunde en Amsterdam Museum
Vanmorgen werd Kasteel Hoensbroek, tijdens de live uitzending van Koffietijd, verrast met het nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen), de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept.
02/12/21
Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...