Geplaatst op: 11-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vanaf 15 mei weer op vakantie

Vanaf 15 mei weer op vakantie
Afbeelding van valentinagius0 via Pixabay

Nederlanders kunnen vanaf 15 mei weer internationaal voor het plezier op reis. Het generieke reisadvies voor de hele wereld wordt dan per land of gebied verschillend. Dat heeft het Nederlandse kabinet besloten. Reizen kan alleen naar landen met een laag besmettingsniveau. Die zet het kabinet op ‘geel’. 

Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid moeten reizigers wel voorzichtig zijn. Want je moet je wel aan de regels van het vakantieland houden. Bovendien wordt Nederland in het buitenland mogelijk als hoog risicoland gezien en moet je op bestemming in quarantaine. Complicerend is dat de situatie tussen boeking en de start van de reis nog kan veranderen. Boeken blijft daarmee op eigen risico. Als tijdens je reis een land van geel naar oranje gaat, moet je alsnog in quarantaine. De Jonge zet in op het Digital Green Certificate van de Europese Unie. Vanuit Nederland is in juni het systeem klaar voor gebruik.

ANVR blij

De reissector is bij monde van ANVR blij dat vanavond tijdens de persconferentie bekend werd gemaakt dat het oranje reisadvies, door het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder generiek vastgesteld voor de hele wereld tot 15 mei, komt te vervallen en vanaf half mei wordt vervangen door een reisadvies dat individueel per land wordt bepaald. Frank Oostdam, voorzitter ANVR ziet dat Nederlanders toe zijn aan vakantie: "Boekte men tot voor kort nog terughoudend, de laatste dagen merken we dat de boekingen duidelijk toenemen al hebben we nog een lange weg te gaan om op het normale niveau te komen. Maar iedereen kan met een gerust hart boeken bij onze reisbedrijven; zij zijn er klaar voor. En mocht er onverhoopt een reis niet kunnen worden uitgevoerd, dan kan de consument zijn reis omboeken of krijgt hij zijn geld terug."

De reissector is een groot voorstander van een Europees-geharmoniseerd digitaal "EU-Covid-19-certificaat" waarmee vrij reizen binnen Europa weer mogelijk wordt zonder beperkende maatregelen of aanvullende eisen. Maar ook hier zou geen onderscheid moeten worden gemaakt tussen vaccinatie of testen. In navolging van andere Europese landen zou een benodigde PCR-test gratis moeten worden verstrekt, vindt de ANVR. Reiziger en reissector krijgen deze maatregel uiteindelijk opgelegd vanuit de overheid

De beoordeling van de bestemmingen

Het RIVM beoordeelt voor welke landen een verhoogd risico geldt. Het RIVM kijkt naar verschillende factoren, namelijk de besmettingsgraad, het aantal afgenomen testen, het percentage positieve testen, het aantal reizigers dat in Nederland positief test en recent in een bepaald land is geweest en de trend van de incidentiecijfers (hoe vaak corona voorkomt). Daarnaast kijkt het RIVM ook nog naar de aanwezigheid van mutanten en varianten. Landen of gebieden die door het RIVM zijn aangemerkt als hoogrisicoland hebben kleurcode oranje in het reisadvies en daarvoor zijn alleen noodzakelijke reizen toegestaan. Reizigers uit hoogrisicolanden moeten bij terugkeer in Nederland een negatieve testuitslag kunnen tonen en moeten 10 dagen in quarantaine. Na 5 dagen kan de quarantaine beëindigd worden met een negatieve test. De reisadviezen staan op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken: Nederland Wereldwijd.

Overheidssteun nog noodzakelijk

Al kijkt de reissector uit naar een beetje normale zomer, dat neemt niet weg dat Oostdam benadrukt dat zijn sector -na zo'n 15 maanden praktisch geen reizen uitvoeren- nog afhankelijk is van overheidssteun. "Het kan toch niet zo zijn dat op de valreep alsnog reisbedrijven omvallen; financiële steun voor onze sector blijft echt noodzakelijk. Zelfs met een goede zomer verwachten wij gemiddeld zo'n 50% minder omzet dan in 2019; en ligt je focus als reisondernemer op bestemmingen buiten de EU, dan is het omzetverlies nog veel dramatischer."

Oostdam denkt aan drie punten die hij onder de aandacht wil brengen van het demissionair kabinet. "Ik pleit er voor dat ondernemers het terugbetalen van hun belastingschulden mogen spreiden over meerdere jaren, dat het bestaande steunpakket doorloopt tot het einde van dit jaar en dat de nog steeds bestaande onvolkomenheden in het huidige generieke steunpakket, waardoor bijvoorbeeld kleinere bedrijven en zelfstandige reisagenten buiten de boot vallen, worden gladgestreken, zodat deze toch in aanmerking komen voor steun. We vinden het onacceptabel dat groepen ondernemers nog steeds in de kou staan en dringen in deze fase van de crisis dan ook aan op sectorspecifieke steun voor deze ondernemers."

Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakanties, buitenlandse vakanties

CELTH
 





||| Nieuws |||

15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
05/03/24
Exclusief voor leden
Libéma neemt golfbaan naast dierentuin over
Libéma heeft Golf De Gulbergen overgenomen van Attero. De gofbaan ligt naast dierentuin Dierenrijk van Libéma in het Brabantse Mierlo. Er gaat bij deze overname geen werkgelegenheid verloren.
04/03/24
10% stijging pechhulp Nederlanders bij wintersport
De ANWB Alarmcentrale ontving tussen december 2023 en maart 2024 ruim 11.000 hulpvragen van Nederlandse wintersporters. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig seizoen.
27/02/24
Exclusief voor leden
Verkoop fietsen voor 80% e-bike
De e-bike verandert de fietsmarkt radicaal. De fietsverkopers ronden voor het eerst de kaap van 80% ...
19/02/24
Tom van 't Hek wordt voorzitter Nederlandse Sportraad
Voormalig bondscoach hockey en oud tophockeyer Tom van 't Hek wordt de nieuwe voorzitter van de voor...
09/02/24
Exclusief voor leden
Grote verschillen tussen favoriete vrijetijdsactiviteiten binnen Nederland
Een leuke invulling van de vrije tijd wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Goed nieuws voor de sector dat nog beter wordt door het feit dat Nederlanders dit jaar meer geld te besteden hebben. Er zijn qua vrijetijdsvoorkeuren wel verschillen tussen de landsdelen. Dat blijkt uit de nieuwste Stand van de Leisure van ABN AMRO.
22/01/24
Den Haag, Arnhem en Apeldoorn speelsteden EK Beachvolleybal 2024
In Arnhem, Apeldoorn en Den Haag wordt van 13 t/m 18 augustus gestreden om de Europese titel. De Arnhemmers maken zich op voor een echte lokale sportzomer.
12/01/24
Aantal faillissementen stijgt
In vrijwel alle bedrijfstakken gingen er meer bedrijven failliet in 2023 dan in 2022. Hoe zit het in de vrijetijdssector?

||| Agenda |||

11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...