Geplaatst op: 11-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Kabinet zet stap 2 van openingsplan met noodknop

Kabinet zet stap 2 van openingsplan met noodknop

Het kabinet heeft de knoop doorgehakt. Stap twee van het openingsplan gaat op woensdag 19 mei in. Er is nog wel een noodknop als de nieuwe ic- en ziekenhuisopnames niet verder dalen. Die wordt dan op maandag 17 mei ingedrukt. Dan gaan de versoepelingen niet door. Stap 2 betekent dat er ruimere openingstijden komen voor terrassen, doorstroomlocaties buiten weer open mogen en buiten van kunst en cultuur kan worden genoten. Binnen komen geen versoepelingen. Dat komt pas in stap 3.

Premier Rutte begon zijn persconferentie met een complimentje: "We zien dat horecaondernemers en winkeliers heel erg hun best doen om alles goed te organiseren. Ook de gasten en bezoekers houden zich goed aan de maatregelen.” Maar Rutte ziet ook dat mensen zich zorgen maken over de ontwikkeling van het virus. De beelden van Koningsdag waren niet heel erg positief. Volgens Rutte heeft de GGD Amsterdam nu 17 grote bestemmingsclusters in beeld die direct zijn terug te herleiden naar Koningsdag.  

Ruimte voor de samenleving

Het kabinet wil desondanks de samenleving verder te openen: "Met ingang van woensdag 19 mei durven we het aan om stap 2 te zetten." Het kabinet wil niets liever meer ruimte aan de samenleving geven. Maar ook zo vlak voor de finish geen fouten maken. Het OMT adviseert stap 2 pas te zetten als de instroom in de ziekenhuizen op -20% uitkomt. Dat verklaart de pauzeknop die het kabinet bij oplopende cijfers op maandag 17 mei nog wil kunnen indrukken. 

Recreatie

Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter en bezoekers houden 1,5 meter afstand. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 2 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. 

De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. Voor de Efteling betekent dit volgens Rutte bijvoorbeeld dat de Python wel open kan en Villa Volta niet. Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.

Verhuurlocaties open

Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weer boten, kano’s en fietsen verhuurd worden.

Cultuur

Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen open. Dit zijn bijvoorbeeld openluchttheaters. Ook hier gelden voorwaarden zoals: maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand houden. Reservering is verplicht en kan voor maximaal 2 personen. Tenzij het gaat om kinderen of mensen uit eenzelfde huishouden. Een gezondheidscheck is ook verplicht. 

Openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter. Verder gelden dezelfde voorwaarden als voor de buitenlocaties podiumkunsten die hierboven genoemd zijn.

Daarnaast gaan locaties waar mensen zelf kunst en cultuur beoefenen weer open. Voor maximaal 2 personen en een docent.

Terrassen langer open

Buitenterrassen mogen open van 06.00 tot 20.00 uur onder dezelfde voorwaarden als in stap 1 van het openingsplan. Mooi is dat ook terrassen bij sportlocaties wel open mogen. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen.

Volgens KHN is het cruciaal dat er nu ook voortvarend wordt doorgepakt. Dat betekent dat er cruciale aanpassingen en verbeteringen moeten komen van het openingsplan. Vanaf stap drie van het openingsplan – die 26 mei in zou moeten gaan - is het volgens KHN belangrijk dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen ‘horeca voor uit eten’ en ‘overige horeca’. Alle horeca moet uiterlijk bij stap drie ook ‘binnen’ open kunnen. Het OMT heeft volgens KHN de restaurants al eerder veilig bevonden en het Fieldlab Cafés in Utrecht heeft duidelijk gemaakt dat cafés onder de zelfde condities als restaurants open kunnen. Er zijn in de optiek van de brancheorganisatie geen goede redenen om ‘overige horeca’ later te laten openen. Verder is het belangrijk dat ‘binnen’ een m2-norm wordt gehanteerd in plaats van een maximum aantal toegestane personen per ruimte. Dat laatste is namelijk een uiterst onlogische wijze van beperken. KHN roept het kabinet op te kijken naar intelligente oplossingen, zoals deze nu ook voor grootwinkelbedrijven gehanteerd worden.

Evenementen

Vanaf 20 mei starten er nieuwe pilots voor evenementen, zodat er met meer testaanbieders geoefend kan worden. Waar deze pilots plaatsvinden, wordt later op rijksoverheid.nl gepubliceerd. Op 9 juni hoopt minister De Jonge, als de wet is gewijzigd, openstellingen met toegangstesten mogelijk worden gemaakt. 

Trefwoorden: attractieparken, dierentuinen, cultuur, evenementen, horeca

CELTH
 






||| Nieuws |||

12/04/24
DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
03/04/24
75 jaar Keukenhof gevat in documentaire
Het 75-jarig bestaan van Bloemententoonstelling Keukenhof is de aanleiding voor een documentaire die tussen 9 en 14 april bij RTL wordt uitgezonden. Huub Stapel neemt je mee op reis door de rijke geschiedenis van Landgoed Keukenhof.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.
22/03/24
Exclusief voor leden
Eerste Changing Places Toilet in Beekse Bergen
In Beekse Bergen wordt op woensdag 27 maart het eerste Changing Places Toilet – een liggende toiletvoorziening voor kinderen en volwassenen met een ernstige beperking – geopend. Het dierenpark heeft hiermee – in samenwerking met Stichting het Gehandicapte Kind en Joint Projects - een Nederlandse primeur: er is verder nog nergens in het land is een dergelijke verzorgingsplek aanwezig die voldoet aan de internationale standaard.
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...