Geplaatst op: 07-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Kamer steunt testen voor toegang

Kamer steunt testen voor toegang
Afbeelding van Andreas Lischka via Pixabay

De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de regeling om mensen via testen toegang te geven tot diverse recreatieve activiteiten. In principe is de wet drie maanden geldig. Vanmorgen stond in diverse dagbladen een paginagrote advertentie van Libémadirecteur Dirk Lips die de regering opriep dierentuinen te openen juist zonder testen voor toegang. Volgens Lips is gecontroleerde recreatie in de buitenlucht veilig. 

De regering wil met een wijziging van de Wet publieke gezondheid testen voor toegang mogelijk maken. Via een ministeriële regeling kan de regering dan testbewijzen inzetten voor toegang tot sport- en jeugdactiviteiten, culturele instellingen, evenementen, restaurants en overige horeca, een en ander met inbegrip van doorstroomlocaties. Daarnaast kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs (ho) bij algemene maatregel van bestuur worden aangewezen om er met behulp van testbewijzen voor te zorgen dat aan meer studenten meer fysiek onderwijs gegeven kan worden

Tweedeling

In de Tweede Kamer zijn veel zorgen over een tweedeling van de samenleving. Om activiteiten te ondernemen moeten gezonde mensen zich laten testen wat indruist tegen de persoonlijke vrijheid. Minister De Jonge ziet dat heel anders en ziet de wet juist als een instrument om beperkingen op te heffen en vrijheden terug te geven.

Kosten lager dan verwacht

In het debat werd ook duidelijk dat de kosten van testen voor toegang waarschijnlijk lager zullen uitvallen. Bij het bepalen van het budget was uitgegaan van een kostprijs per test van 30 euro, die is nu al gezakt naar 15 tot 20 euro. Ook worden naar verwachting minder testen gebruikt. De Jonge verwacht dat testen voor toegang tussen de 500 tot 700 miljoen euro gaat kosten. De Kamer is tegen een eigen bijdrage van de deelnemers. In de wet staat die mogelijkheid en die wilde minister De Jonge graag behouden. 

Volgende week stemt de Tweede Kamer over de wetswijziging. De verwachting is dat er een meerderheid voor is. Daarna is de Eerste Kamer aan zet. De regeling kan naar verwachting begin juni ingezet worden. 

Weinig animo voor testen voor toegang

In de branche is niet veel animo voor het inzetten van testen voor toegang. Ook het publiek wil zich niet graag laten testen voor activiteiten die later ook nog kunnen worden ondernomen. Uit onderzoek van Libéma blijkt dat slechts 44% bereid is zich te laten testen voor een dagje uit. Als er dan ook nog voor de test moet worden betaald, daalt de bereidheid naar 21%. Dat er weinig animo is voor testen voor een dagje uit bleek wel toen De Efteling de pilot moest afblazen vanwege gebrek aan belangstelling. Van de ruim 90.000 abonnees wilden slechts 4.000 zich voor een dagje Efteling laten testen. 

Dierentuinen zonder testen open

Volgens Libémadirecteur Dirk Lips zijn doorstroomlocaties in de open lucht juist een deel van de oplossing en nadrukkelijk niet het probleem. In paginagrote advertenties in diverse dagbladen pleit Lips voor de openstelling van dierentuinen zonder testen vooraf. "Dierentuinen hebben in 2020 aangetoond dat -zonder testen vooraf- veilig en verantwoord bezoek mogelijk is. Bezoekersaantallen worden gereguleerd door middel van tijdsloten en spreiding is gecoördineerd door vaste looproutes. Crowdmanagers houden toezicht en spreken mensen aan om groepsvorming te voorkomen.” Tot slot meldt Lips dat dierentuinen volle parken en pleinen verantwoord kunnen ontlasten. 

Trefwoorden: attractieparken, dagrecreatie, cultuur, sport, corona

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/06/21
Europa-Park krijgt met culinaire attractie het restaurant van de toekomst
Europa-Park heeft de eerste steen gelegd voor Eatrenalin; een futuristisch gastronomie-concept dat volgend jaar naast het attractiepark zal openen. Dit restaurant maakt gebruik van de nieuwste mediatechnologieën, een innovatief attractie-ritsysteem en verrassende culinaire en creatieve content. De gasten zullen al dinerend een buitengewone reis door fantastische werelden beleven.
03/06/21
Efteling mag groeien naar 7 miljoen bezoekers
Attractiepark De Efteling mag van de Raad van State verder met haar uitbreidingsplan ‘Wereld van Efteling 2030’. Het park kan daarmee groeien naar 7 miljoen bezoekers. Voor corona trok het park jaarlijks zo’ 5 miljoen bezoekers.
25/05/21
Nieuwste attractie Klimrijk officieel geopend door enthousiaste kinderen
Klimrijk Brabant mocht woensdag de deuren weer openen en dat betekende dat het nieuwe Netten Adventure voor het eerst uitgetest kon worden. Meerdere enthousiaste kinderen van naschoolse kinderopvang Sportstuif Veldhoven waren van de partij om als één van de eersten te klimmen en te klauteren in de nieuwste attractie van het klimparadijs in Veldhoven.
25/05/21
Zeven nieuwe dagattracties committeren zich aan gezonder voedingsaanbod
ARTIS, Madurodam, het Openluchtmuseum, Rijksmuseum Boerhaave, Dinoland, Steinerbos en Ballorig hebben de Ambitie van Gezond Uit ondertekend. Met het initiatief Gezond Uit werkt JOGG samen met dagattracties aan een gezonder voedingsaanbod tijdens een dagje uit.
19/05/21
Prinses Margriet heropent Artis
Prinses Margriet heeft vanmorgen dierentuin Artis in Amsterdam heropend. Vanwege de coronapandemie waren dierentuinen de afgelopen vijf maanden gesloten. Prinses Margriet is beschermvrouwe van Artis.
11/05/21
Kabinet zet stap 2 van openingsplan met noodknop
Het kabinet heeft de knoop doorgehakt. Stap twee van het openingsplan gaat op woensdag 19 mei in. Er is nog wel een noodknop als de nieuwe ic- en ziekenhuisopnames niet verder dalen. Die wordt dan op maandag 17 mei ingedrukt. Dan gaan de versoepelingen niet door. Stap 2 betekent dat er ruimere openingstijden komen voor terrassen, doorstroomlocaties buiten weer open mogen en buiten van kunst en cultuur kan worden genoten.
07/05/21
Kamer steunt testen voor toegang
De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de regeling om mensen via testen toegang te geven tot diverse recreatieve activiteiten. In principe is de wet drie maanden geldig. Vanmorgen stond in diverse dagbladen een paginagrote advertentie van Libémadirecteur Dirk Lips die de regering opriep dierentuinen te openen juist zonder testen voor toegang. V
03/05/21
Weinig animo voor Testen voor Toegang
De experimenten rond Testen voor Toegang zijn afgerond. In april werden ruim 450 locaties in de vrijetijdssector opengesteld. Er was op 230.000 bezoekers gerekend, het werden er uiteindelijk 140.000. De reacties uit de branche waren wisselend.