Geplaatst op: 03-05-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Drukte in recreatiegebieden Noord-Holland

Drukte in recreatiegebieden Noord-Holland

De gebieden van de vijf recreatieschappen van Recreatie Noord-Holland zijn in 2020 bovengemiddeld bezocht. De recreatiemonitor van de terreinbeherende organisatie toont forse pieken in het aantal bezoeken. Het stijgingspercentage van gemiddeld 33% is uitzonderlijk te noemen. Het eerste kwartaal van 2021 laat dezelfde hoge cijfers zien. Buitenrecreatie bleek en blijkt een favoriete vrijetijdsbesteding.

Monitoren met telslangen

De recreatiemonitor werkt via zogenaamde telslangen. Zij meten het inkomende verkeer bij één of meer toegangswegen. De apparatuur onderscheidt fietsers van auto’s en telt met een hoge betrouwbaarheid. Recreatie Noord-Holland werkt sinds 2006 met deze methodiek. Ongewijzigde telpunten en de manier van berekenen maken de aantallen maximaal vergelijkbaar. Deze methodiek is zeer geschikt om stijgingen of dalingen door de jaren heen te tonen.

Ongekende stijging bezoek recreatiegebieden

Alle recreatieschappen van Recreatie Noord-Holland ontvingen meer bezoekers dan voorheen. Het aantal bezoeken vorig jaar is fors gestegen ten opzichte van 2019. De gebieden ontvingen gemiddeld 33% meer recreanten. Sinds de start van de metingen is de gemiddelde stijging of daling jaarlijks 5%. Een stijging of daling van 10% komt zeer zelden voor. Alleen uitzonderlijke omstandigheden veroorzaken de hoge aantallen bezoeken. De meest plausibele verklaring is het effect van de beperkende maatregelen in het afgelopen coronajaar. Gestegen kosten voor het extra opruimen van zwerfafval zijn daarnaast het wrange bewijs van extreme drukte in de gebieden.

X

Beperkingen geen drempel voor bezoekers

Het is verrassend hoe iedereen eropuit trok voor een frisse neus of wat lichaamsbeweging. In de recreatieschappen waren horeca en attracties zoals een klimpark of skibaan zeer beperkt open of gesloten. Alle evenementen waren afgelast. Desondanks was het aantal bezoeken hoger.

Van 84 procent tot tweemaal zo druk

Het Recreatieschap Geestmerambacht vlakbij Alkmaar ontving in 2020 maar liefst 84% meer bezoeken. In Het Twiske aan de noordkant van Amsterdam kwamen 30% meer mensen recreëren. De Westbroekplas bij Velsen, onderdeel van Recreatieschap Spaarnwoude, had zelfs tweemaal zoveel bezoekers. De grafiek met aantallen bezoeken in de afgelopen 10 jaar illustreert hoe uitzonderlijk die stijging is.

Monitor voor drukte 

De eerste metingen van 2021 laten zien dat de trend van meer bezoeken aan de recreatiegebieden ook nu nog speelt. Recreatie Noord-Holland werkt aan een systeem waarmee recreanten van te voren kunnen bekijken hoe druk het in een gebied of op een wandel- of fietsroute is. Ook valt dan te zien waar rustig recreëren nog wèl mogelijk is. De organisatie kan zo beter inspelen op de verwachte drukte en de bezoekers zo goed mogelijk spreiden. Daar heeft iedereen baat bij.

Trefwoorden: dagrecreatie, bezoek, noord-holland

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
14/03/21
Op zoek naar perspectief voor de gastvrijheidssector: ‘afslaan is een must’
De laatste tijd wordt door Jan en alleman in de media, waaronder ook onze eigen minister-pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

12/05/21
Ondernemersorganisaties willen geen vertraging in Omgevingswet
VNO-NCW en MKB-Nederland zien het liefst dat de Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking treedt. Maar dan moet wel het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) goed werken, en moeten gebiedsontwikkelingen in de tussentijd mogelijk blijven. Dat schrijven de ondernemingsorganisaties in een brief aan de Eerste Kamer, die komende dinsdag over de wet debatteert.
12/05/21
Stormloop op vakanties na persconferentie
Na de persconferentie van dinsdagavond, waarin werd aangekondigd dat vanaf zaterdag het generieke reisadvies gaat vervallen, zien reisorganisaties een stormloop op vakanties. In de aanloop naar de persconferentie trokken de boekingen ook al aan. We steken de thermometer in de sector.
12/05/21
Pride Amsterdam gaat door maar zonder beroemde botenparade
Dit jaar wordt uitgebreid stilgestaan bij 25 jaar Pride Amsterdam dat plaats zal vinden van 31 juli tot en met 8 augustus 2021. Het programma is op dit moment in ontwikkeling en zal afhangen van de coronamaatregelen die nu en straks gelden. Voor de botenparade is de 1,5 meter-maatregel niet werkbaar en daarom wordt deze doorgeschoven naar 2022.
12/05/21
Restaurant toegevoegd aan Golden Tulip Zevenbergen
De afgelopen maanden heeft Golden Tulip Zevenbergen een geheel nieuw restaurant gebouwd in het hotel. Bovendien heeft de lobby een metamorfose ondergaan en is een deel van de kamers vernieuwd. Als de corona-maatregelen het toelaten, kan het nieuwe restaurant ‘Auberge 1953’ open.
12/05/21
Exclusief voor leden
Concurrenten ACSI en camping.info samen in online campingboekingen
Twee grote Europese spelers op de campingmarkt ACSI en camping.info bundelen op het gebied van online campingboekingen hun krachten. Door de lancering van ACSI camping.info Booking zijn campings voortaan met één contract aangesloten bij de twee grootste campingplatforms van Europa. Vanaf vanaf vandaag is het platform online.
11/05/21
Vanaf 15 mei weer op vakantie
Nederlanders kunnen vanaf 15 mei weer internationaal voor het plezier op reis. Het generieke reisadvies voor de hele wereld wordt dan per land of gebied verschillend. Dat heeft het Nederlandse kabinet besloten. Reizen kan alleen naar landen met een laag besmettingsniveau. Die zet het kabinet op ‘geel’.
11/05/21
Kabinet zet stap 2 van openingsplan met noodknop
Het kabinet heeft de knoop doorgehakt. Stap twee van het openingsplan gaat op woensdag 19 mei in. Er is nog wel een noodknop als de nieuwe ic- en ziekenhuisopnames niet verder dalen. Die wordt dan op maandag 17 mei ingedrukt. Dan gaan de versoepelingen niet door. Stap 2 betekent dat er ruimere openingstijden komen voor terrassen, doorstroomlocaties buiten weer open mogen en buiten van kunst en cultuur kan worden genoten.
11/05/21
Dag van het kasteel zet app in
Op 24 mei, 2e Pinksterdag, biedt de Nederlandse Kastelenstichting een geheel Covid-proof wandelconcept aan in heel Nederland. De kastelenstichting maakte nieuwe content voor de Spacetime Layers app. “In februari zagen we al aankomen dat ons landelijk evenement ook dit jaar niet gepaard kon gaan met een fysiek bezoek aan kastelen en buitenplaatsen”, zegt Dag van het Kasteel projectleider Janneke van Dijk. “Daarom hebben we het roer omgegooid”.