Geplaatst op: 30-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

62% minder bezoekers in Vlaanderen in 2020 door corona

62% minder bezoekers in Vlaanderen in 2020 door corona

Toeristisch Vlaanderen heeft in 2020 maar liefst 62% minder bezoekers ontvangen. Dat blijkt uit voorlopige jaarcijfers van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie.

Concreet verwelkomde Vlaanderen in 2020 zo’n 5 miljoen bezoekers in Vlaanderen, terwijl dat er in 2019 nog ruim 14 miljoen waren. Logischerwijs kenden de aankomsten uit het buitenland de sterkste daling (-74%) , maar ook het aantal binnenlandse aankomsten lag veel lager dan het jaar voordien (-49%). Deze cijfers zijn geen verrassing, maar belichten wel nogmaals de enorme impact van de coronacrisis op het toerisme in Vlaanderen. Nederland bleef met 517.000 aankomsten het belangrijkste herkomstland maar dat waren er wel 67% minder dan in 2019. 

"Vanaf de eerste dag van de crisis hebben we dan ook het geweer van schouder veranderd en onze marketingfocus verlegd naar vakantie in eigen land. We hebben kosten noch moeite gespaard om Belgen te overtuigen van al het moois dat Vlaanderen te bieden heeft Die inspanningen zorgden afgelopen zomer voor een klein lichtpuntje in de duisternis”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Tijdens de zomer van 2020 verkozen veel Belgen voor een vakantie in eigen land en kreeg het toerisme op bepaalde plekken in Vlaanderen opnieuw een boost. Maar uiteindelijk waren er nog steeds 42% minder binnen- en buitenlandse bezoekers dan in de zomer van 2019. Vooral in de kunststeden en toeristische regio’s die voornamelijk populair zijn bij buitenlandse bezoekers bleef het zorgwekkend kalm. In het najaar werden de coronamaatregelen opnieuw aangescherpt en doken de aankomst- en overnachtingscijfers opnieuw overal in het rood. In oktober, november en december ontving Vlaanderen 80% minder bezoekers dan in dezelfde maanden van 2019. Buitenlandse aankomsten daalden toen met maar liefst 92%. 

Link: https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiMjE2NTdiNDgtMTE5ZS00MGM0LTg0ZmUtMTU5ZGNjNmJhNTdiIiwidCI6ImNlODlmYWJlLWRkNGItNDhiYS05ODUzLWViODIzMGM4Y2Y3ZiIsImMiOjh9
Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, België, Vlaanderen, corona, crisis

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
14/03/21
Op zoek naar perspectief voor de gastvrijheidssector: ‘afslaan is een must’
De laatste tijd wordt door Jan en alleman in de media, waaronder ook onze eigen minister-pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

12/05/21
Ondernemersorganisaties willen geen vertraging in Omgevingswet
VNO-NCW en MKB-Nederland zien het liefst dat de Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking treedt. Maar dan moet wel het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) goed werken, en moeten gebiedsontwikkelingen in de tussentijd mogelijk blijven. Dat schrijven de ondernemingsorganisaties in een brief aan de Eerste Kamer, die komende dinsdag over de wet debatteert.
12/05/21
Stormloop op vakanties na persconferentie
Na de persconferentie van dinsdagavond, waarin werd aangekondigd dat vanaf zaterdag het generieke reisadvies gaat vervallen, zien reisorganisaties een stormloop op vakanties. In de aanloop naar de persconferentie trokken de boekingen ook al aan. We steken de thermometer in de sector.
12/05/21
Pride Amsterdam gaat door maar zonder beroemde botenparade
Dit jaar wordt uitgebreid stilgestaan bij 25 jaar Pride Amsterdam dat plaats zal vinden van 31 juli tot en met 8 augustus 2021. Het programma is op dit moment in ontwikkeling en zal afhangen van de coronamaatregelen die nu en straks gelden. Voor de botenparade is de 1,5 meter-maatregel niet werkbaar en daarom wordt deze doorgeschoven naar 2022.
12/05/21
Restaurant toegevoegd aan Golden Tulip Zevenbergen
De afgelopen maanden heeft Golden Tulip Zevenbergen een geheel nieuw restaurant gebouwd in het hotel. Bovendien heeft de lobby een metamorfose ondergaan en is een deel van de kamers vernieuwd. Als de corona-maatregelen het toelaten, kan het nieuwe restaurant ‘Auberge 1953’ open.
12/05/21
Exclusief voor leden
Concurrenten ACSI en camping.info samen in online campingboekingen
Twee grote Europese spelers op de campingmarkt ACSI en camping.info bundelen op het gebied van online campingboekingen hun krachten. Door de lancering van ACSI camping.info Booking zijn campings voortaan met één contract aangesloten bij de twee grootste campingplatforms van Europa. Vanaf vanaf vandaag is het platform online.
11/05/21
Vanaf 15 mei weer op vakantie
Nederlanders kunnen vanaf 15 mei weer internationaal voor het plezier op reis. Het generieke reisadvies voor de hele wereld wordt dan per land of gebied verschillend. Dat heeft het Nederlandse kabinet besloten. Reizen kan alleen naar landen met een laag besmettingsniveau. Die zet het kabinet op ‘geel’.
11/05/21
Kabinet zet stap 2 van openingsplan met noodknop
Het kabinet heeft de knoop doorgehakt. Stap twee van het openingsplan gaat op woensdag 19 mei in. Er is nog wel een noodknop als de nieuwe ic- en ziekenhuisopnames niet verder dalen. Die wordt dan op maandag 17 mei ingedrukt. Dan gaan de versoepelingen niet door. Stap 2 betekent dat er ruimere openingstijden komen voor terrassen, doorstroomlocaties buiten weer open mogen en buiten van kunst en cultuur kan worden genoten.
11/05/21
Dag van het kasteel zet app in
Op 24 mei, 2e Pinksterdag, biedt de Nederlandse Kastelenstichting een geheel Covid-proof wandelconcept aan in heel Nederland. De kastelenstichting maakte nieuwe content voor de Spacetime Layers app. “In februari zagen we al aankomen dat ons landelijk evenement ook dit jaar niet gepaard kon gaan met een fysiek bezoek aan kastelen en buitenplaatsen”, zegt Dag van het Kasteel projectleider Janneke van Dijk. “Daarom hebben we het roer omgegooid”.