Geplaatst op: 30-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Helft Nederlanders heeft vakantieplannen voor komende zomer

Senioren verwachten minder vaak op vakantie te gaan

Helft Nederlanders heeft vakantieplannen voor komende zomer
Photo by Asad Photo Maldives from Pexels

De komende zomer wil ruim de helft van de Nederlanders beslist/waarschijnlijk op vakantie. Ondanks alle onzekerheid rond corona is het buitenland iets populairder dan eigen land. De meeste vakantieplannen moeten nog geboekt worden. Senioren zijn voorzichtiger en hebben minder vakantieplannen. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek onder ruim 3.000 consumenten dat Trends & Tourism half april heeft uitgevoerd naar vakantieplannen van een week of langer voor komende zomer.

Ruim 20% twijfelt nog over zomervakantie

52% van de Nederlanders geeft aan beslist/waarschijnlijk op vakantie te willen gaan komende zomer. Zo’n 22% twijfelt nog en 26% verwacht niet te gaan. In précoronajaren lag het aantal vakantieplannen rond de 65%. Opvallend is dat mannen (57%) en jongeren (67%) significant vaker op vakantie willen dan vrouwen (47%) en senioren (38%).

Iets meer plannen voor buitenland dan voor eigen land

Ondanks alle onzekerheid willen de meeste Nederlanders naar het buitenland (48%). Dat is veel minder dan précoronajaren toen 70% tot 75% van alle zomervakantieplannen voor het buitenland was. Zo’n 44% wil de zomervakantie in Nederland doorbrengen. 8% heeft nog geen keuze gemaakt tussen eigen land en het buitenland. Spanje, Frankrijk en Duitsland zijn de populairste buitenlandse bestemmingen. In eigen land bestaan de meeste plannen voor Gelderland, Drenthe en Noord-Holland (incl. Texel).

De meeste vakanties moeten nog geboekt worden

Zo’n 45% van de vakantieplannen is reeds omgezet in een boeking. Van de vakantiegangers die komende zomer in eigen land willen blijven, heeft ruim de helft het verblijf al geboekt/geregeld (55%). Van de geplande buitenlandse vakanties is pas zo’n 40% geboekt.

Run op vakanties verwacht bij versoepelingen

Volgens Kees van der Most is er nog altijd veel onzekerheid in de markt. "Dat zie ik in het relatief lage aantal Nederlanders dat komende zomer op vakantie wil. Maar ook het feit dat buitenlandse vakantieplannen nog lang niet op niveau zijn, geeft aan dat Nederlanders nog onzeker zijn. Ook hangen er nog veel boekingen boven de markt en zien we een afwachtende houding bij de consument.”  Van der Most verwacht een run op vakanties als er aanzienlijke versoepelingen komen.

Trefwoorden: vakanties, onderzoek, vakantieplannen, corona, crisis

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
14/03/21
Op zoek naar perspectief voor de gastvrijheidssector: ‘afslaan is een must’
De laatste tijd wordt door Jan en alleman in de media, waaronder ook onze eigen minister-pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

07/05/21
Diamond Award Health Safety voor KLM
KLM heeft de APEX Diamond Award Health Safety toegekend gekregen. Deze award is de hoogst haalbare status voor luchtvaartmaatschappijen op het gebied van Health Safety. KLM is de tweede Europese luchtvaartmaatschappij die deze Diamond-certificering ontvangt, na Virgin Atlantic.
07/05/21
Kamer steunt testen voor toegang
De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de regeling om mensen via testen toegang te geven tot diverse recreatieve activiteiten. In principe is de wet drie maanden geldig. Vanmorgen stond in diverse dagbladen een paginagrote advertentie van Libémadirecteur Dirk Lips die de regering opriep dierentuinen te openen juist zonder testen voor toegang. V
07/05/21
Holland Marketing tourt met Panorama caravan door Nederland
Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen tourt voor haar landelijke campagne Ode aan het Landschap deze lente en zomer met een unieke 'Kip Panorama-caravan' door Nederland.
07/05/21
Stratetch lanceert tool voor dynamisch prijsbeleid recreatiebedrijven
Onlangs heeft reserveringssofwareleverancier Stratech een tool gelanceerd waarmee ondernemers in de verblijfsrecreatie eenvoudiger een dynamisch prijsbeleid kunnen voeren.
07/05/21
183 Blauwe Vlaggen voor Nederland
De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 183 Blauwe Vlaggen toegekend voor 127 jachthavens en 56 stranden.
07/05/21
Koningsdag heeft positieve invloed op imago Eindhoven
Eindhoven was dit jaar gaststad voor Koningsdag 2021. Helaas zonder drommen feestvierders maar wel met live televisie en een hoofdrol voor de Koning en zijn gezin. Wat heeft de organisatie van deze dag de stad opgeleverd?
07/05/21
Exclusief voor leden
Flight compensation: profitable or pitiful?
In de scriptie “Flight compensation: profitable or pitiful?” heeft NHL Stenden-studente de vraag naar vrijwillige bijdrage ter compensatie van de CO² uitstoot van vluchten onderzocht en de prijselasticiteit hiervan bepaalt. Zo blijkt vluchtcompensatie tamelijk prijsinelastisch, zowel voor Europese als intercontinentale vluchten, maar wel elastischer zodra het keerpunt van elasticiteit wordt overschreden. De prijzen die luchtvaartmaatschappijen hanteren voor CO²-compensatie voor vluchten zijn daardoor niet in overeenstemming met de prijselasticiteit van de vraag onder Nederlandse luchtreizigers.
06/05/21
Campingmuseum in Denemarken
Denemarken heeft het eerste campingmuseum ter wereld. Het museum is een initiatief van de Deense Camping Unie (DCU) en kasteel Egeskov.