Geplaatst op: 29-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Europees Parlement stemt in met EU-Covid-19-certificaat

Europees Parlement stemt in met EU-Covid-19-certificaat

Het Europese Parlement heeft het licht op groen gezet voor de invoering van een EU-Covid-19-certificaat die het deze zomer mogelijk moet maken om weer binnen de Europese Unie te reizen. Er moeten nog wel wat hobbels worden genomen want de Europese Raad, de Commissie en het Parlement moeten nog 1 plan maken waar ze allemaal achter staan. Een belangrijke stap, vooral voor landen rond de Middellandse Zee waar toerisme heel belangrijk is voor de economie.

Het document, dat zowel een papieren of een digitaal formaat kan hebben, toont aan dat iemand is gevaccineerd tegen het coronavirus, in het bezit is van een recent negatief testresultaat, of recent is hersteld van een infectie met het virus. De COVID-19-certificaten zijn echter niet bedoeld als reisdocument en mogen ook geen voorwaarde worden om het recht op vrij verkeer uit te oefenen, aldus de Europarlementariërs.

Toegang tot gratis testen

Houders van een Europees COVID-19 certificaat zouden volgens het Parlement niet moeten worden onderworpen aan aanvullende reisbeperkingen zoals quarantaine, zelfisolatie of testen. De parlementsleden benadrukken ook, om discriminatie van niet-gevaccineerden te voorkomen en wegens economische redenen, dat EU-landen moeten zorgen voor universele, toegankelijke, tijdige en gratis testen. Het Parlement wil ervoor zorgen dat het EU-certificaat kan functioneren naast initiatieven die worden ontwikkeld door lidstaten; die zouden dan hetzelfde juridische kader moeten respecteren.

Lidstaten moeten vaccinatiebewijzen die zijn uitgegeven in een andere lidstaat accepteren, zolang het gaat om inenting met een vaccin dat is goedgekeurd voor gebruik in de EU door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) (momenteel Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen), aldus de parlementsleden. Het is aan de lidstaten om te besluiten of zij ook vaccinatiebewijzen accepteren die zijn uitgegeven in andere lidstaten voor vaccins die aangemerkt zijn voor noodgebruik door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Waarborgen voor gegevensbescherming

De certificaten zullen worden gecontroleerd om fraude en namaak te voorkomen. Dit geldt ook voor de echtheid van de elektronische zegels in het document. Persoonlijke gegevens die vermeld staan in het certificaat mogen niet worden opgeslagen in de landen van bestemming en er zal geen centrale database komen op Europees niveau. De lijst van instanties die de gegevens zullen verwerken en ontvangen zal openbaar zijn, zodat burgers hun rechten in de Algemene Verordening Gegevensbescherming kunnen gebruiken.

Trefwoorden: toerisme, reizen, vakanties, corona, crisis

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
14/03/21
Op zoek naar perspectief voor de gastvrijheidssector: ‘afslaan is een must’
De laatste tijd wordt door Jan en alleman in de media, waaronder ook onze eigen minister-pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

07/05/21
Diamond Award Health Safety voor KLM
KLM heeft de APEX Diamond Award Health Safety toegekend gekregen. Deze award is de hoogst haalbare status voor luchtvaartmaatschappijen op het gebied van Health Safety. KLM is de tweede Europese luchtvaartmaatschappij die deze Diamond-certificering ontvangt, na Virgin Atlantic.
07/05/21
Kamer steunt testen voor toegang
De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de regeling om mensen via testen toegang te geven tot diverse recreatieve activiteiten. In principe is de wet drie maanden geldig. Vanmorgen stond in diverse dagbladen een paginagrote advertentie van Libémadirecteur Dirk Lips die de regering opriep dierentuinen te openen juist zonder testen voor toegang. V
07/05/21
Holland Marketing tourt met Panorama caravan door Nederland
Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen tourt voor haar landelijke campagne Ode aan het Landschap deze lente en zomer met een unieke 'Kip Panorama-caravan' door Nederland.
07/05/21
Stratetch lanceert tool voor dynamisch prijsbeleid recreatiebedrijven
Onlangs heeft reserveringssofwareleverancier Stratech een tool gelanceerd waarmee ondernemers in de verblijfsrecreatie eenvoudiger een dynamisch prijsbeleid kunnen voeren.
07/05/21
183 Blauwe Vlaggen voor Nederland
De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 183 Blauwe Vlaggen toegekend voor 127 jachthavens en 56 stranden.
07/05/21
Koningsdag heeft positieve invloed op imago Eindhoven
Eindhoven was dit jaar gaststad voor Koningsdag 2021. Helaas zonder drommen feestvierders maar wel met live televisie en een hoofdrol voor de Koning en zijn gezin. Wat heeft de organisatie van deze dag de stad opgeleverd?
07/05/21
Exclusief voor leden
Flight compensation: profitable or pitiful?
In de scriptie “Flight compensation: profitable or pitiful?” heeft NHL Stenden-studente de vraag naar vrijwillige bijdrage ter compensatie van de CO² uitstoot van vluchten onderzocht en de prijselasticiteit hiervan bepaalt. Zo blijkt vluchtcompensatie tamelijk prijsinelastisch, zowel voor Europese als intercontinentale vluchten, maar wel elastischer zodra het keerpunt van elasticiteit wordt overschreden. De prijzen die luchtvaartmaatschappijen hanteren voor CO²-compensatie voor vluchten zijn daardoor niet in overeenstemming met de prijselasticiteit van de vraag onder Nederlandse luchtreizigers.
06/05/21
Campingmuseum in Denemarken
Denemarken heeft het eerste campingmuseum ter wereld. Het museum is een initiatief van de Deense Camping Unie (DCU) en kasteel Egeskov.