Geplaatst op: 20-04-2021
Auteur: Marc Gerlings

Fietsproject voor ouderen op eigen benen

Voorbeeld: recreatie en maatschappelijk doel

Fietsproject voor ouderen op eigen benen
Ouderen beleven veel plezier aan Fietsen Alle Jaren. Foto: Babs Witteman / Fietsersbond
Het project Fietsen Alle Jaren van de Fietsersbond is vanaf april 2021 geheel in handen van de nieuwe Stichting Fietsen Alle Jaren, opgericht door een groep enthousiaste vrijwilligers. Met deze organisatieverandering moet de drempel om een nieuw lokaal initiatief te starten en om aan te sluiten bij de landelijke community kleiner worden, zodat de doelstelling ‘Een leven lang wind door je haar’ voor meer ouderen gerealiseerd kan worden. Het project loopt al op 15 locaties.

De vrijwilligers van Fietsen Alle Jaren nemen per keer twee kwetsbare of niet meer mobiele mensen mee voor een fietstocht in een riksja. Samen met één of twee passagiers gaan vrijwillige bestuurders in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen.

15 locaties

Op dit moment rijden er al riksja’s op 15 locaties in ons land. In een aantal steden rijden er zelfs al meerdere riksja’s rond. Oorspronkelijk komt het idee uit Denemarken, waar de riksja’s binnen enkele jaren een enorm succes zijn geworden. Het initiatief is inmiddels in veel landen onder de paraplu van Cycling Without Age opgestart. Boi Huisman bracht het initiatief naar zijn woonplaats Nijmegen, waarna de Fietsersbond het project in 2016 adopteerde. Zo begon de Nederlandse Fietsen Alle Jaren-gemeenschap vorm en volume te krijgen. In de zomer van 2018 kon dankzij de New Mobility Foundation een slim digitaal boeking- en beheersysteem worden gelanceerd, waardoor vrijwilligers meer tijd kregen om te fietsen in plaats van bezig te zijn met plannings- en organisatiewerkzaamheden.

Vereenvoudiging

De afgelopen jaren heeft de Fietsersbond met veel hulp van vrijwilligers geprobeerd om het project te laten groeien en in meer gemeentes met riksja’s te rijden. Vaak bleek de zoektocht naar voldoende financiering, tijd en vrijwilligers een groot struikelblok. Via de nieuwe Stichting Fietsen Alle Jaren, geheel opgezet door vrijwilligers, wordt het eenvoudiger om een nieuw initiatief te starten en zijn er goede mogelijkheden om in de komende jaren meer ouderen het gevoel van de wind door hun haren te geven. De Stichting Fietsen Alle Jaren wil de Fietsersbond hartelijk danken voor de belangrijke rol om het project in Nederland op te starten en hoopt hier de komende jaren een passend vervolg aan te geven. 

Marion Scholten, voorzitter van Stichting Fietsen Alle Jaren, is alvast hoopvol: "Ik verheug mij erop samen met ons team mensen te kunnen enthousiasmeren voor dit prachtige vrijwilligerswerk, in de hoop hen bij onze stichting te mogen verwelkomen. Alle jaren de wind door je haren voelen waaien lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dat niet voor iedereen. Wij klimmen hier graag voor op de fiets!”

Geïnteresseerden voor het starten van een initiatief in hun gemeente kunnen contact opnemen met Marion Scholten, voorzitter van Stichting Fietsen Alle Jaren via www.fietsenallejaren.nl.
Link: https://fietsenallejaren.nl/
Trefwoorden: fietsen, ouderen, riksja, mvo

||| Blogs |||

15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/01/22
Hoe kun je zelf goedkoop energie opwekken?
Zelf energie opwekken heeft meerdere voordelen in de recreatiesector. Naast het veiligstellen van je energiebron en het onder controle houden van de energietarieven, kan het je flink wat kosten besparen of nog beter zelfs geld opleveren.
25/01/22
Doe je het goed of niet goed met klimaatdoelstellingen? Science bepaalt je targets beter
Meerdere bedrijven en instellingen in toerisme hebben zich verbonden aan de klimaatdoelstellingen uit het akkoord van Parijs. De vraag is wanneer doe je het dan goed. Maria van der Heijden, Directeur-bestuurder van MVO Nederland wijst op het invoeren van science based targets.
20/01/22
Versnelde doorontwikkeling door Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland
Eind 2021 kregen Ons Buiten (Oostkapelle) en Camping Olmenveld (Serooskerke) een lening via het Fond...
17/01/22
Exclusief voor leden
EZ over regie nemen voor circulaire economie
De overheid moet regie nemen’ een veelgehoorde zin op televisie, in de krant en op sociale media. ...
11/01/22
Uitbreiding Waterpark Zwartkruis in Friese Noardburgum impuls voor regio
Waterpark Zwartkruis in Noardburgum breidt uit met 34 luxe vakantievilla’s. Wethouder Gelbrig Hoek...
11/01/22
Marieken Nieuwdorp voorzitter KMVK
Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK), heeft sinds 1 januari 2022 een nieuwe voorzitter. Marieken Nieuwdorp (64) is door het Algemeen Bestuur van deze stichting gekozen als opvolger van Derk Jan Verstand.
13/12/21
De nieuwste trends in toerisme, recreatie en vrije tijd
Vandaag verschijnt de 40ste editie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd. Wat in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon met een dun boekje rond het toen nieuwe ContinuVakantieOnderzoek (CVO) is in veertig jaar uitgegroeid tot een volwaardig jaarboek voor de gehele toerisme- en vrijetijdssector met trends, data, ontwikkelingen en inspiratie.
08/12/21
Longlist Wandelroute van het Jaar 2022
Wandelen is populairder dan ooit. Tijdens lockdowns trokken honderdduizenden Nederlanders, Belgen en...