Geplaatst op: 20-04-2021
Auteur: Marc Gerlings

Fietsproject voor ouderen op eigen benen

Voorbeeld: recreatie en maatschappelijk doel

Fietsproject voor ouderen op eigen benen
Ouderen beleven veel plezier aan Fietsen Alle Jaren. Foto: Babs Witteman / Fietsersbond
Het project Fietsen Alle Jaren van de Fietsersbond is vanaf april 2021 geheel in handen van de nieuwe Stichting Fietsen Alle Jaren, opgericht door een groep enthousiaste vrijwilligers. Met deze organisatieverandering moet de drempel om een nieuw lokaal initiatief te starten en om aan te sluiten bij de landelijke community kleiner worden, zodat de doelstelling ‘Een leven lang wind door je haar’ voor meer ouderen gerealiseerd kan worden. Het project loopt al op 15 locaties.

De vrijwilligers van Fietsen Alle Jaren nemen per keer twee kwetsbare of niet meer mobiele mensen mee voor een fietstocht in een riksja. Samen met één of twee passagiers gaan vrijwillige bestuurders in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen.

15 locaties

Op dit moment rijden er al riksja’s op 15 locaties in ons land. In een aantal steden rijden er zelfs al meerdere riksja’s rond. Oorspronkelijk komt het idee uit Denemarken, waar de riksja’s binnen enkele jaren een enorm succes zijn geworden. Het initiatief is inmiddels in veel landen onder de paraplu van Cycling Without Age opgestart. Boi Huisman bracht het initiatief naar zijn woonplaats Nijmegen, waarna de Fietsersbond het project in 2016 adopteerde. Zo begon de Nederlandse Fietsen Alle Jaren-gemeenschap vorm en volume te krijgen. In de zomer van 2018 kon dankzij de New Mobility Foundation een slim digitaal boeking- en beheersysteem worden gelanceerd, waardoor vrijwilligers meer tijd kregen om te fietsen in plaats van bezig te zijn met plannings- en organisatiewerkzaamheden.

Vereenvoudiging

De afgelopen jaren heeft de Fietsersbond met veel hulp van vrijwilligers geprobeerd om het project te laten groeien en in meer gemeentes met riksja’s te rijden. Vaak bleek de zoektocht naar voldoende financiering, tijd en vrijwilligers een groot struikelblok. Via de nieuwe Stichting Fietsen Alle Jaren, geheel opgezet door vrijwilligers, wordt het eenvoudiger om een nieuw initiatief te starten en zijn er goede mogelijkheden om in de komende jaren meer ouderen het gevoel van de wind door hun haren te geven. De Stichting Fietsen Alle Jaren wil de Fietsersbond hartelijk danken voor de belangrijke rol om het project in Nederland op te starten en hoopt hier de komende jaren een passend vervolg aan te geven. 

Marion Scholten, voorzitter van Stichting Fietsen Alle Jaren, is alvast hoopvol: "Ik verheug mij erop samen met ons team mensen te kunnen enthousiasmeren voor dit prachtige vrijwilligerswerk, in de hoop hen bij onze stichting te mogen verwelkomen. Alle jaren de wind door je haren voelen waaien lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dat niet voor iedereen. Wij klimmen hier graag voor op de fiets!”

Geïnteresseerden voor het starten van een initiatief in hun gemeente kunnen contact opnemen met Marion Scholten, voorzitter van Stichting Fietsen Alle Jaren via www.fietsenallejaren.nl.
Link: https://fietsenallejaren.nl/
Trefwoorden: fietsen, ouderen, riksja, mvo

||| Blogs |||

30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
24/03/20
Leidt het coronavirus straks tot een reset in ons denken en handelen?
En dan nu wat positief nieuws over het coronavirus2020. Alleen al om de allitererende getallen zou j...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
14/11/19
Naar toekomstgerichte bewuste bestemmingen
Column van Menno Stokman (CELTH) over de nieuwe rol van de gastvrijheidsindustrie

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

10/06/21
Kip Caravan modellen hebben als eerste ter wereld een Energielabel
Het is Kip Caravans gelukt om maar liefst twee van de vier caravan modellen te laten voorzien van he...
10/06/21
Reis door Rotterdam en bezoek de circulaire kant van de stad
In samenwerking met Avontuur Dichtbij heeft A Dutch Experience een tweedaagse reis samengesteld in Rotterdam met als thema duurzaamheid. Deze zomer kunnen deelnemers per fiets kennismaken met verschillende circulaire projecten.
07/06/21
Ontwikkeling Resort Veluwe in volle gang
Sinds oktober 2020 is TopParken de eigenaar van Resort Veluwe te Garderen, voorheen Camping de Herts...
31/05/21
Roompot opent nieuw Qurios park in Callantsoog
Roompot opent een gloednieuw Qurios park in Callantsoog. Vanaf het hoge duin zie je aan de ene kant ...
25/05/21
Van koffiedrab naar oesterzwam
Koffiedrab, sinaasappelschillen, schaal- en schelpdieren en overige voedselresten. Zes strandpaviljoens in Schouwen-Duiveland hebben hiervan jaarlijks 75.000 kg aan afval. Zonde. Dat dachten de strandpaviljoens ook. Daarom zijn zij gestart met een pilot rond circulaire afvalverwerking.
19/05/21
Gasten gaan voor duurzaam (en zo haak je daarbij aan)
Duurzaamheid speelt steeds vaker een rol bij het kiezen van vakantie of een dagje weg. Tot die concl...
17/05/21
Drie jachtclubs halen Blauwe Vlag naar Antwerpen
Jachthaven Kempisch Dok in Antwerpen kreeg vandaag het Blue Flag label (Blauwe Vlag). Dat is een erkenning voor de inspanningen die de jachthaven levert op het vlak van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking en educatie, en afvalpreventie en -sortering. Drie jachtclubs maakten zich daar sterk voor en het is gelukt.
07/05/21
183 Blauwe Vlaggen voor Nederland
De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 183 Blauwe Vlaggen toegekend voor 127 jachthavens en 56 stranden.