Geplaatst op: 14-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Kabinet presenteert onzeker stappenplan

Kabinet presenteert onzeker stappenplan
Afbeelding van Ajay kumar Singh via Pixabay

Ondanks de oplopende besmettingen en volle ziekenhuizen presenteerde het Nederlandse kabinet gisteren een openingsplan. Een plan dat de vrijetijdssector weer perspectief biedt. Helaas zonder zekerheden. Zo is het tijdpad met tal van onzekerheden geplaveid en ontbreken duidelijke indicatoren. Alleen als de besmettingen en opnames omlaag gaan, kunnen stappen worden genomen. Horeca Nederland, de groepsaccommodaties en de Club van Elf reageren.

Het kabinet wil in 3 maanden tijd en 6 stappen de samenleving openen. Zodat deze zomer weer bijna alles kan. Het openen gaat geleidelijk waar eerst buiten meer mogelijk is en daarna pas binnen. Sport en culturele activiteiten zullen de omvang van het publiek langzaam kunnen opbouwen. Voor onze sector zijn deze stappen en openingen relevant:

  • Stap 1 - 28 april: horeca buiten open
  • Stap 2 - 11 mei: Doorstroomlocaties buiten open, sporten binnen toegestaan, kunst- en cultuurbeoefening binnen toegestaan
  • Stap 3 - 26 mei: Doorstroomlocaties binnen open, culturele instellingen open
  • Stap 4 - 16 juni: Overige horeca open, evenementen toegestaan

Meer mogelijk met toegangstesten

Als het verloop van de epidemie niet verslechtert, wordt het in bepaalde sectoren mogelijk om vanaf stap 2 sneller te versoepelen. Dit zal volgens het kabinet mogelijk worden gemaakt met behulp van toegangstesten. Middels toegangstesten kunnen maatregelen van een lager risiconiveau naar voren worden gehaald. Tegelijk kunnen die toegangstesten het mogelijk maken om de groepsgrootte te verruimen op basis van de 1,5m. In een specifiek risiconiveau of in latere stappen van het openingsplan wordt het loslaten van de 1,5m regel mogelijk, onder voorwaarde van een toegangstest. Hierdoor kan de facto een versoepeling mogelijk gemaakt worden die zonder toegangstesten niet mogelijk is.

Nog heel onzeker tijdpad

In elke stap kan het kabinet besluiten om onderdelen van latere stappen eerder toe te voegen. De eerste stap op 28 april kan alleen genomen worden als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met Corna duidelijk afneemt. Op 20 april wordt besloten of deze stap kan worden gemaakt. En dat is al over een week. Het lijkt onmogelijk om de trend zo snel om te buigen. Op 1 maart werden 1.375 ziekenhuisbedden door coronapatiënten bezet, nu zijn dat er 1.760.

Teleurstelling bij horeca

Horeca Nederland reageert teleurgesteld op de weer uitgestelde opening van de horeca: "Nadat er vorige week even sprake leek van een lichtpuntje, is dit nieuws opnieuw uitermate teleurstellend voor horecaondernemers én een gemiste kans voor het kabinet.” Ook de burgemeester zijn voorstander van het snel heropenen van de terrassen maar kregen maandag tijdens het Veiligheidsberaad geen enkele ruimte van het kabinet. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is van mening dat de horeca júist een rol kan spelen in het terugdringen van het virus, doordat in de horeca iedereen veilig én op afstand kan samenkomen. Het zojuist gepresenteerde openingsplan, is niet waarop KHN hoopte en niet in lijn met de door KHN voorgestelde horecaroutekaart.” De brancheorganisatie vindt het onbegrijpelijk dat door falend overheidsbeleid en een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na 13 maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen. Er lijkt alleen vanuit gezondheidsoogpunt naar de coronacrisis te worden gekeken. Hiermee negeert het kabinet alle sociale- en economische aspecten volledig en de impact hiervan op horecaondernemers is enorm.

Groepsaccommodaties al een jaar dicht

Vekabo vraagt aandacht voor de groepsaccommodaties die al meer dan een jaar zijn gesloten. "Groepsaccommodaties worden vergeten bij de plannen van de regering om onze maatschappij weer langzaam open te laten gaan. Onterecht”, stelt voorzitter Ellen Kok: "Onze leden-accommodaties hebben op basis van het protocol van Vekabo plannen gemaakt om veilig open te kunnen en dit goed uitgewerkt voor het eigen bedrijf. Ze blijken bij uitstek geschikt daarvoor. Er zijn eigen slaapkamers en badkamers voor ieder gezin of individu. De gezamenlijke ruimtes zijn heel groot; afstand houden is hier geen probleem. Onze bedrijven hebben een buitenruimte vaak zo groot als een park in de stad, maar toch lijkt dat niet te worden gezien. De gasten blijven op het bedrijf en zorgen daardoor niet voor extra vervoersbewegingen.”

Club van Elf: Doorstroomlocaties buiten naar fase 1

Dagrecreatiebedrijven zijn verbaasd dat de opening van dierentuinen, attractieparken en andere buitenlocaties pas in stap 2 van het door het demissionair kabinet op 13 april gepresenteerde openingsplan wordt toegestaan. De dagrecreatiebedrijven roepen het demissionair kabinet dan ook dringend op om dierentuinen, attractieparken en musea met buitenruimte hun deuren ook in stap 1 te laten openen, mits de situatie het toelaat, op 28 april.

"Juist in de meivakantie zou men moeten kiezen om ook dierentuinen, attractieparken en musea met veel buitenruimte te openen”, vertelt Mascha van Till-Taminiau, voorzitter van de Club van Elf, de vereniging voor de grootste Nederlandse dagattracties. "Er is in 2020 bewezen dat deze dagattracties bij uitstek geschikt zijn voor gereguleerde spreiding van bezoekers. Honderdduizenden bezoekers hebben in hun eigen veilige bubbel van een ontspannen dagje uit genoten. Het is essentieel om, juist tijdens deze fase van de crisis, families met kinderen de gelegenheid te geven veilige plekken te bezoeken. Het is een gemiste kans als het kabinet tijdens de aankomende meivakantie géén gebruikmaakt van de professionele begeleiding en de gecontroleerde ruimte die de dagattracties te bieden hebben”.

Link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openingsplan
Trefwoorden: crisis, corona, beleid, attractieparken, cultuur, horeca, groepsaccommodaties, sport, evenementen

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/12/21
Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...
01/12/21
Exclusief voor leden
Definitief renovatieplan Boijmans levert minder tentoonstellingsmeters op
Het college van B&W van Rotterdam en de directie van Museum Boijmans Van Beuningen hebben met elkaar een definitief renovatieplan voor het museumgebouw vastgesteld. Daarin wordt niet de oorspronkelijk geplande ambitieuze renovatie gerealiseerd. De kosten zijn fors hoger (+19,7%, 44 miljoen euro) dan bij een basisrenovatie, maar lager dan bij de volledige ambitie.
28/11/21
Sector weer op slot, steunmaatregelen aangekondigd
Vrijdagavond heeft het Nederlandse kabinet nieuwe lockdownachtige maatregelen afgekondigd. Nederland gaat de facto om 17:00u op slot om het aantal bewegingen te beperken. Doel is het aantal besmettingen en daaruit voortvloeiende ziekenhuis- en ic-opnames te beperken. En weer is de vrijetijdssector de knop waar het kabinet aan draait. De oude steunmaatregelen worden weer opgetuigd.
25/11/21
Overhandiging eerste tactiele prentenboek van sprookje De redders van Ruigrijk
Deze week is het allereerste tactiele exemplaar van het sprookje ‘De Redders van Ruigrijk’ overh...
23/11/21
Hoge kerstmuts eye catcher in Toverland
Op het hoofd van de Zork, onderdeel van wildwaterbaan Expedition Zork in attractiepark Toverland, staat een gigantische kerstmuts van 3,85 meter breed en 2,5 meter hoog. “We wilden dit jaar een unieke eyecatcher introduceren bij de Magische Winterweken. Daarom hebben we ons karakter Zork voorzien van de grootste kerstmuts van Nederland”, aldus Luke Verhoeven, Manager Entertainment.
12/11/21
Snelle groei voor Convious
Het Nederlandse Convious is de afgelopen periode twee maal in de prijzen gevallen. Convious biedt bedrijven in de dagrecreatie een platform voor hun marketing-, verkoop- en servicestrategie. Het bedrijf groeit spectaculair.
09/11/21
Expedia Group stopt met dolfijnenvermaak na actie World Animal Protection
Reisplatform Expedia Group stopt met het aanbieden van attracties met dolfijnen en walvissen. Het pl...
03/11/21
Interessante transactiedata van ABN-AMRO
De vrijetijdssector heeft na een zwaar eerste kwartaal zich sterk hersteld in de maanden april t/m oktober. Dat wordt duidelijk uit transactiedata van ABN-AMRO waar 2021 wordt vergeleken met 2020.