Geplaatst op: 13-04-2021
Auteur: Marc Gerlings

Attracties willen open voor de meivakantie

Attracties willen open voor de meivakantie
Attracties willen weer open zonder testen en met anderhalve meter.
Dagrecreatiebedrijven kunnen zonder toegangstesten veilig open op anderhalve meter bij de eerstvolgende versoepeling, denkt de Club van Elf. 

De heropening van dagattracties, veelal in de buitenlucht, is onlosmakelijk verbonden met de opening van de terrassen om de coronadrukte op een verantwoorde manier te kunnen spreiden. Met de meivakantie in aantocht is het belangrijk dat ook families veilig naar buiten kunnen. De dagrecreatiebedrijven roepen het demissionair kabinet dan ook dringend op om de dierentuinen, attractieparken en musea hun deuren bij de eerste versoepeling te laten openen.

"Door de gecontroleerde dagrecreatie onnodig langer dicht te houden creëert het demissionair kabinet een gevaarlijke situatie”, vertelt Mascha van Till-Taminiau, voorzitter van de Club van Elf, de branchevereniging voor de grootste Nederlandse dagattracties. "Dierentuinen, attractieparken en musea hebben in 2020 bewezen bij uitstek geschikt te zijn voor gereguleerde spreiding van bezoekers. Immers hebben de dagattracties vorig jaar honderdduizenden bezoekers ontvangen zonder aantoonbare besmettingshaarden. Het is dan ook onverstandig om tijdens deze crisis nu chaos in de publieke ruimte te riskeren, terwijl er professionele begeleiding en beschikbaarheid van commerciële dagattracties is.”

Meivakantie

Nederland gaat er bij beter weer massaal op uit en de trek naar stadsparken, stranden en bossen is groot. De Club van Elf onderschrijft dan ook de herhaalde oproep van de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht om de terrassen en andere buitenruimtes op een verantwoorde manier te heropenen. 
De vier burgemeesters geven hierbij aan dat inwoners van de dichtbevolkte gebieden de buitenruimtes hard nodig hebben en zich deze bij beter weer ook toe-eigenen. Hiermee wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn inwoners te staan. De burgemeesters stellen dat de beheerste openstelling van de buitenruimtes juist noodzakelijk is om besmettingen te voorkomen, omdat hiermee ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan. 
Professionele dagattracties met getrainde medewerkers zijn bij uitstek geschikt om een  gecontroleerde omgeving te bieden. Maar de Club van Elf voelt er niets voor om met toegangstesten aan de slag te gaan.

Negatieve toegangstesten onnodige barrière voor grote dagattracties met buitenruimte

In de maand april neemt een aantal dagattracties en culturele instellingen deel aan pilots met  openstellingen op basis van toegang via negatieve sneltestbewijzen. Deze pilots staan volledig los  van deze oproep. De testopenstellingen zijn opgezet door de overheid om systemen van teststraten in  combinatie met toegangs-apps uit te proberen op grote groepen mensen.
 
Van Till-Taminiau zegt hierover: "Deze grote publiekstrekkers werken mee aan de pilots om zo een  bijdrage te leveren aan het openstellen van de economie, wetende dat het niet de oplossing is voor  grote toonaangevende dagattracties. Die kunnen namelijk al veilig open op anderhalve meter. Laat  daar geen verwarring over zijn. Het kabinet verplicht ons haast tot inzet van toegangstesten, terwijl  doorstroomlocaties al bewezen hebben veilig open te kunnen”.

Oproep aan kabinet: dagattracties deel van de oplossing

Dagrecreatiebedrijven roepen het kabinet dringend op om nog vóór de meivakantie – tegelijk met de  terrassen – ook de dierentuinen, attractieparken en musea, veelal met buitenruimte, toe te staan hun  faciliteiten te openen. In de hele sector staan 60.000 ervaren medewerkers klaar om 10.000 hectare  gecontroleerde ruimte veilig, dus op anderhalve meter afstand, met heldere informatievoorziening en  extra hygiënemaatregelen, te heropenen voor honderdduizenden bezoekers waaronder veel families met kinderen.

Trefwoorden: attractie, versoepeling, corona

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

11/05/21
EuroParcs gaat tweede resort op Bonaire bouwen
Vier jaar na de opening van Resort Bonaire gaat EuroParcs een tweede resort bouwen op het Carib...
11/05/21
Studenten Thomas More ontwikkelen mee rolstoelvriendelijk belevingspad voor Prinsenpark
Voortaan kunnen rolstoelgebruikers en minder mobiele bezoekers nog meer genieten van een uitje in Pr...
05/05/21
Campagne Stadsgezichten bij Friese 11fountains
Op woensdag 12 mei 2021 lanceert Merk Fryslân de nieuwe 11fountains campagne ‘Stadsgezichten’. Het concept ‘Stadsgezichten’ richt zich op de verhalen en bewoners in de elf Friese steden en geeft ze een gezicht. Dit concept wordt in alle elf de steden uitgevoerd, verspreid over de aankomende drie jaar. Dokkum trapt af.
04/05/21
Hertz introduceert camperverhuur in Nederland
Hertz start per direct met het verhuren van campersAutoverhuurder Hertz verruimt het productaanbod m...
28/04/21
Corona-subsidie gastvrijheidseconomie verlengd
De horecaterrassen gaan weer open en daarom wijst de provincie ondernemers opnieuw op de Friese ‘c...
26/04/21
Landal Het Land van Bartje met vernieuwde en uitgebreide faciliteiten klaar voor de zomer
Op vakantiepark Landal Het Land van Bartje in Ees is een groot aantal faciliteiten uitgebreid en ver...
26/04/21
Langzaam maar zeker gaat de toeristische sector weer open
Vanaf 1 mei vaart er weer een veerboot naar Marker Wadden, de nieuwe natuureilanden in het Markermee...
23/04/21
Fryslân zet veilige fietsroutes voor ouderen op de kaart
Met het uitzetten van extra veilige fietsroutes verbetert de provincie Fryslân de verkeersveilighei...