Geplaatst op: 13-04-2021
Auteur: Marc Gerlings

Attracties willen open voor de meivakantie

Attracties willen open voor de meivakantie
Attracties willen weer open zonder testen en met anderhalve meter.
Dagrecreatiebedrijven kunnen zonder toegangstesten veilig open op anderhalve meter bij de eerstvolgende versoepeling, denkt de Club van Elf. 

De heropening van dagattracties, veelal in de buitenlucht, is onlosmakelijk verbonden met de opening van de terrassen om de coronadrukte op een verantwoorde manier te kunnen spreiden. Met de meivakantie in aantocht is het belangrijk dat ook families veilig naar buiten kunnen. De dagrecreatiebedrijven roepen het demissionair kabinet dan ook dringend op om de dierentuinen, attractieparken en musea hun deuren bij de eerste versoepeling te laten openen.

"Door de gecontroleerde dagrecreatie onnodig langer dicht te houden creëert het demissionair kabinet een gevaarlijke situatie”, vertelt Mascha van Till-Taminiau, voorzitter van de Club van Elf, de branchevereniging voor de grootste Nederlandse dagattracties. "Dierentuinen, attractieparken en musea hebben in 2020 bewezen bij uitstek geschikt te zijn voor gereguleerde spreiding van bezoekers. Immers hebben de dagattracties vorig jaar honderdduizenden bezoekers ontvangen zonder aantoonbare besmettingshaarden. Het is dan ook onverstandig om tijdens deze crisis nu chaos in de publieke ruimte te riskeren, terwijl er professionele begeleiding en beschikbaarheid van commerciële dagattracties is.”

Meivakantie

Nederland gaat er bij beter weer massaal op uit en de trek naar stadsparken, stranden en bossen is groot. De Club van Elf onderschrijft dan ook de herhaalde oproep van de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht om de terrassen en andere buitenruimtes op een verantwoorde manier te heropenen. 
De vier burgemeesters geven hierbij aan dat inwoners van de dichtbevolkte gebieden de buitenruimtes hard nodig hebben en zich deze bij beter weer ook toe-eigenen. Hiermee wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn inwoners te staan. De burgemeesters stellen dat de beheerste openstelling van de buitenruimtes juist noodzakelijk is om besmettingen te voorkomen, omdat hiermee ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan. 
Professionele dagattracties met getrainde medewerkers zijn bij uitstek geschikt om een  gecontroleerde omgeving te bieden. Maar de Club van Elf voelt er niets voor om met toegangstesten aan de slag te gaan.

Negatieve toegangstesten onnodige barrière voor grote dagattracties met buitenruimte

In de maand april neemt een aantal dagattracties en culturele instellingen deel aan pilots met  openstellingen op basis van toegang via negatieve sneltestbewijzen. Deze pilots staan volledig los  van deze oproep. De testopenstellingen zijn opgezet door de overheid om systemen van teststraten in  combinatie met toegangs-apps uit te proberen op grote groepen mensen.
 
Van Till-Taminiau zegt hierover: "Deze grote publiekstrekkers werken mee aan de pilots om zo een  bijdrage te leveren aan het openstellen van de economie, wetende dat het niet de oplossing is voor  grote toonaangevende dagattracties. Die kunnen namelijk al veilig open op anderhalve meter. Laat  daar geen verwarring over zijn. Het kabinet verplicht ons haast tot inzet van toegangstesten, terwijl  doorstroomlocaties al bewezen hebben veilig open te kunnen”.

Oproep aan kabinet: dagattracties deel van de oplossing

Dagrecreatiebedrijven roepen het kabinet dringend op om nog vóór de meivakantie – tegelijk met de  terrassen – ook de dierentuinen, attractieparken en musea, veelal met buitenruimte, toe te staan hun  faciliteiten te openen. In de hele sector staan 60.000 ervaren medewerkers klaar om 10.000 hectare  gecontroleerde ruimte veilig, dus op anderhalve meter afstand, met heldere informatievoorziening en  extra hygiënemaatregelen, te heropenen voor honderdduizenden bezoekers waaronder veel families met kinderen.

Trefwoorden: attractie, versoepeling, corona

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

07/12/21
Drie merken in koffie- en chocolade gaan samen
Koffie- en chocoladeformules zijn als paddenstoelen in het straatbeeld van de steden omhoog geschoten. Nu gaan 3 merken samen verder. Franchisegevers van de koffie- en lunchformules Doppio Espresso (25 vestigingen), Chocolate Company (19 vestigingen) en Barista Café (23 vestigingen) gaan samen verder onder de naam Caféco.
07/12/21
Particuliere toeristische verhuur verschuift van stad naar regio
Het toeristisch verhuren van woningen was lange tijd vooral een stedelijk fenomeen, maar hier is de laatste jaren verandering in gekomen.
02/12/21
Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...
01/12/21
Airbnb genereerde pré-corona 345.000 banen in de EU
Wat levert Airbnb de samenleving qua bestedingen en werkgelegenheid op? Oxford Economics zocht het uit.
30/11/21
Horeca deze zomer weer op pré-coronaniveau
Hoe heeft de Nederlandse horeca het deze zomer gedaan? NRIT dook in de cijfers.
28/11/21
Sector weer op slot, steunmaatregelen aangekondigd
Vrijdagavond heeft het Nederlandse kabinet nieuwe lockdownachtige maatregelen afgekondigd. Nederland gaat de facto om 17:00u op slot om het aantal bewegingen te beperken. Doel is het aantal besmettingen en daaruit voortvloeiende ziekenhuis- en ic-opnames te beperken. En weer is de vrijetijdssector de knop waar het kabinet aan draait. De oude steunmaatregelen worden weer opgetuigd.
23/11/21
Airbnb wint bij Hoge Raad
Airbnb heeft onverwacht bij de Nederlandse Hoge Raad haar gelijk behaald over het berekenen van servicekosten bij zowel de huurder als de verhuurder.
23/11/21
Veel binnenlands toerisme in Vlaanderen
Niet alleen in Nederland is het binnenland in trek voor een najaarsvakantie. Ook in Vlaanderen zien ze dat.