Geplaatst op: 02-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Thalys en Eurostar verliezen groot deel van passagiers

Thalys en Eurostar verliezen groot deel van passagiers

Voor een duurzame toekomst van Europese reizen zijn alle ogen gericht op vervoer per trein. Belangrijke spelers zijn Thalys en Eurostar. Maar die krijgen vanwege de pandemie forse klappen. 

Nauwelijks nog passagiers

Thalys heeft vorig jaar 70% van haar passagiers verloren en kwam uit op 2,5 miljoen vervoerde passagiers. De omzet daalde eveneens met 70% naar 166 miljoen euro. Het bedrijf maakte een verlies van 79 miljoen euro. Vanwege de reisbeperkingen is de vraag nog steeds niet aangetrokken. Thalys spoort op dit moment met slechts 1 trein per dag vanuit Nederland naar Parijs.

Ook Eurostar heeft het niet makkelijk. Het aantal reizigers op haar routes naar Groot-Brittannië is in 2020 met maar liefst 95% gedaald. Waar de trein volgens nieuwssite Treinreiziger.nl normaal 30.000 reizigers per dag trok, zijn dat er nu slechts 500. Er rijdt nu nog maar 1 trein per dag van Amsterdam naar Londen.

ThalysResultaten2020


Externe financiering nodig

Thalys heeft in 2020 haar capaciteit met 60% verlaagd wat 106 miljoen euro aan besparingen opleverde. Een bezuinigingsplan leverde nog eens 42 miljoen euro op. Eind 2020 had het bedrijf nog voldoende geld in kas om haar verplichtingen te voldoen. Momenteel komt de bodem van de kas wel in zicht en doet het bedrijf voor het eerst een beroep op externe financiering.

Eurostar daarentegen doet een beroep op de Franse regering voor steun. Het bedrijf heeft naar verluid 585 miljoen euro nodig. De fusiebesprekingen met Thalys staan nu op een laag pitje. Thalys is voor 70% in handen van de Franse Spoorwegen SNCF. Ook in Eurostar is de SNCF grootaandeelhouder (55%). 

Positief over toekomst

Desondanks blijft CEO Bertrand Gosselin positief over de toekomst van Thalys: "We blijven overtuigd van het aanzienlijke groei- en ontwikkelingspotentieel van het internationale hogesnelheidstreinvervoer in Europa. 2021 is niet voor niets uitgeroepen tot het ‘Europese jaar van het spoor ’. Dit bewijst dat de trein nog een mooie toekomst voor zich heeft, aangezien deze modaliteit wordt erkend als een betrouwbaar en milieuvriendelijk vervoermiddel.” 

Trefwoorden: reizen, mobiliteit, trein, treinreizen, corona, crisis

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/06/22
Wisselend beeld bij Nederlandse verblijfsrecreatie
Hoe hebben de Nederlandse vakantieparken het in het voorjaar gedaan en wat zijn de vooruitzichten voor de zomer? Stratecht geeft uit haar boekingsmonitor de antwoorden.
24/06/22
Kabinet beperkt Schiphol
Schiphol mag in de nabije toekomst niet meer dan 440.000 vluchten per jaar afhandelen. Het kabinet wil daarmee de geluidsoverlast aanpakken maar tegelijkertijd de economische functie van Schiphol behouden. De beslissing over de opening van Lelystad Airport wordt niet eerder dan in de zomer van 2024 verwacht.
24/06/22
EuroParcs schenkt huuropbrengsten vakantiehuis aan Esther Vergeer Foundation
Met de overhandiging van de symbolische sleutel aan Lotte, gezinslid van de eerste gasten, werd door...
24/06/22
Center Parcs, Van de Valk en Hutten samen met Summa College in nieuwe hospitality-opleiding
Het Summa College in Eindhoven gaat intensief met het bedrijfsleven samenwerken bij het opleiden van...
23/06/22
ZKA en Seinpost treden naar buiten als één merk: Ginder
De afgelopen tien jaar waren ze ‘achter de schermen’ eigenlijk al één organisatie, bureau ZKA en Seinpost. Nu worden de expertises van de twee gespecialiseerde bureaus officieel gebundeld tot één merk.
23/06/22
Exclusief voor leden
 Bezoek aan Floriade valt enorm tegen
Het bezoek aan de Floriade valt enorm tegen. De bezoekersprognose wordt zowat gehalveerd. Dat kost de gemeente Almere weer miljoenen.
23/06/22
Exclusief voor leden
Sunweb kan alle vakanties door laten gaan
Touroperators die normaliter in de zomer via Schiphol hun gasten laten vertrekken, zijn gedwongen om op andere manieren het reisaanbod aan te bieden. Touroperator Sunweb zegt dat het 99% van de geboekte vakanties door kan laten gaan voor 1% wordt een alternatief gezocht. Ook toekomstig aanbod is verzekerd van vertrek.
23/06/22
Martin Maassen aan de slag bij FACET
Martin Maassen, oud-directeur van RECRON, leek van de radar verdwenen maar is helemaal terug.