Geplaatst op: 02-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Thalys en Eurostar verliezen groot deel van passagiers

Thalys en Eurostar verliezen groot deel van passagiers

Voor een duurzame toekomst van Europese reizen zijn alle ogen gericht op vervoer per trein. Belangrijke spelers zijn Thalys en Eurostar. Maar die krijgen vanwege de pandemie forse klappen. 

Nauwelijks nog passagiers

Thalys heeft vorig jaar 70% van haar passagiers verloren en kwam uit op 2,5 miljoen vervoerde passagiers. De omzet daalde eveneens met 70% naar 166 miljoen euro. Het bedrijf maakte een verlies van 79 miljoen euro. Vanwege de reisbeperkingen is de vraag nog steeds niet aangetrokken. Thalys spoort op dit moment met slechts 1 trein per dag vanuit Nederland naar Parijs.

Ook Eurostar heeft het niet makkelijk. Het aantal reizigers op haar routes naar Groot-Brittannië is in 2020 met maar liefst 95% gedaald. Waar de trein volgens nieuwssite Treinreiziger.nl normaal 30.000 reizigers per dag trok, zijn dat er nu slechts 500. Er rijdt nu nog maar 1 trein per dag van Amsterdam naar Londen.

ThalysResultaten2020


Externe financiering nodig

Thalys heeft in 2020 haar capaciteit met 60% verlaagd wat 106 miljoen euro aan besparingen opleverde. Een bezuinigingsplan leverde nog eens 42 miljoen euro op. Eind 2020 had het bedrijf nog voldoende geld in kas om haar verplichtingen te voldoen. Momenteel komt de bodem van de kas wel in zicht en doet het bedrijf voor het eerst een beroep op externe financiering.

Eurostar daarentegen doet een beroep op de Franse regering voor steun. Het bedrijf heeft naar verluid 585 miljoen euro nodig. De fusiebesprekingen met Thalys staan nu op een laag pitje. Thalys is voor 70% in handen van de Franse Spoorwegen SNCF. Ook in Eurostar is de SNCF grootaandeelhouder (55%). 

Positief over toekomst

Desondanks blijft CEO Bertrand Gosselin positief over de toekomst van Thalys: "We blijven overtuigd van het aanzienlijke groei- en ontwikkelingspotentieel van het internationale hogesnelheidstreinvervoer in Europa. 2021 is niet voor niets uitgeroepen tot het ‘Europese jaar van het spoor ’. Dit bewijst dat de trein nog een mooie toekomst voor zich heeft, aangezien deze modaliteit wordt erkend als een betrouwbaar en milieuvriendelijk vervoermiddel.” 

Trefwoorden: reizen, mobiliteit, trein, treinreizen, corona, crisis

||| Blogs |||

09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/07/21
Leidende tentoonstelling Fries Museum voor Arcadia bekend
De collectie Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen komt volgend jaar naar Leeuwarden. Het Fries Museum maakt samen met het Rotterdamse museum een grote tentoonstelling over de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch.
30/07/21
Exclusief voor leden
Pilot digitaal stoplicht systeem in horeca Dordrecht
Dordrecht krijgt de eerste pilot met een stoplichtsysteem voor de horeca. In een gratis app is dan te zien of er in een bepaalde horecagelegenheid voldoende plek is. Het initiatief wordt ondersteund vanuit de provincie Zuid-Holland.
29/07/21
Slecht en minder slecht nieuws voor evenementen
Maandag neemt het Nederlandse kabinet waarschijnlijk een beslissing over het al of niet doorgaan van eendaagse festivals zonder vaste placering. Het kort geding is daarom aangehouden. Inmiddels is ook meer duidelijk over de recente uitbraken bij festivals en horeca. Vanwege de ontwikkelingen krijgen evenementen 40 miljoen euro extra aan steun.
29/07/21
Visit Zuid-Limburg zoekt na watersnood tijdelijke locatie
Beide locaties in Valkenburg van DMO Visit Zuid-Limburg zijn nog onbruikbaar na de enorme watersnood. Om gasten te helpen is een tijdelijk informatiepunt opgezet bij het station van Valkenburg maar de organisatie heeft nog een locatie nodig.
29/07/21
Fietspad in Project Wierdijk open
Het fietspad Wierdijk in gemeente Hollands Kroon is klaar. De nieuwe fietsroute meandert langs de monumentale dijk en de rijke historie van het voormalige Waddeneiland Wieringen.
29/07/21
Via VR zomaar sprong naar 17e eeuw maken
Kinderen zijn gek op tijdrijzen. Het kan niet maar in het Westfries Museum in Hoorn toch weer wel. In het museum kun je extra tours boeken waardoor je via een virtual reality bril opeens door Batavia loopt in 1627. Het museum verdient ook wat extra met de tours.
26/07/21
Doek valt voor meerdaagse evenementen
De Alliantie van Evenementenbouwers begrijpt het besluit van de Nederlandse regering om meerdaagse evenementen waar kan worden overnacht af te gelasten. Ze roept de regering wel op om snel een besluit te nemen over de andere evenementen.
26/07/21
Norwegian Cruise Line vaart voor het eerst weer na 500 dagen
Norwegian Cruise Line (NCL) heeft gisteren haar cruise comeback officieel ingeluid met een dubbel debuut: Norwegian Jade is niet alleen het eerste schip van de 17 schepen tellende vloot die na 500 dagen weer gasten verwelkomde aan boord, ze schreef ook geschiedenis voor NCL door zich als eerste schip in haar thuishaven Athene (Piraeus) te stationeren. Daar is de Griekse minister van toerisme blij mee.