Geplaatst op: 01-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nog heel veel vakantieplannen boven de markt

Nog heel veel vakantieplannen boven de markt
Afbeelding van DarkmoonArt_de via Pixabay

In Nederland en de toeristische kernmarkten van ons land (België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China) wil 70% van de bevolking dit jaar met vakantie. Alhoewel er steeds meer wordt geboekt, heeft 40% dat nog niet gedaan. De voorkeur voor een vakantie in eigen land neemt toe. De helft van de Nederlanders (45%) overweegt een vakantie in eigen land. Ruim de helft van de Nederlanders en inwoners uit Duitsland, België en Frankrijk wil pas weer op vakantie naar het buitenland wanneer men is gevaccineerd. Dat blijkt uit de Vakantiemonitor 2021 van NBTC. 

De Vakantiemonitor meet de invloed van de coronacrisis op het reisgedrag van bezoekers. Jos Vranken, algemeen directeur NBTC: "De boekingen nemen in alle landen mondjesmaat toe, maar nog steeds is er een groot aantal potentiële vakantiegangers dat nog niet heeft geboekt en zeer terughoudend is. De huidige situatie is en blijft zorgelijk voor de toeristische sector.” Voor bedrijven in de branche is het zaak consumenten het vertrouwen te geven dat ze zorgeloos kunnen boeken.

Op vakantie in eigen land populair dit jaar

Ten opzichte van de vorige meting geven meer potentiële vakantiegangers de voorkeur aan een zomervakantie in eigen land. Dit geldt met name voor inwoners uit Nederland (39% / groei 11%punt), Duitsland (43% / groei 9%punt) en Frankrijk (67% / groei 8%punt). Belgen zijn met 24% van alle landen het minst op het eigen land gericht. Deze resultaten gelden niet alleen voor de zomer, maar ook voor de vakantieplannen in de rest van het jaar. 

Figuur 1: Zomervakantiebestemmingen van kernmarkten Nederland
VakantieplannenBestemmingen

Spanje blijft ook voor 2021 de populairste Europese buitenlandse vakantiebestemming. Dit geldt niet alleen voor Nederlanders met vakantieplannen maar ook voor mensen met vakantieplannen uit de andere landen. Ook andere landen met een mediterraans karakter zoals Griekenland en Italië blijven populair, zij het beduidend minder dan Spanje. 

De positie van Nederland als vakantiebestemming voor 2021 blijft beperkt. Nederland is relatief populair onder onze buren uit België en Duitsland. Vanuit het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk blijft de populariteit klein. 

"In Nederland zien we dat mensen in eigen land vooral op zoek zijn naar rust en ruimte. Vakantieparken en campings in de natuur worden daardoor aantrekkelijk, zo blijkt ook uit de verwachtingen van aankomend Paasweekend. Hoewel Nederlanders aankomend weekend deels de lege plekken opvullen van de internationale bezoekers, levert dit uiteindelijk minder op voor de sector. Dit komt uiteraard door het feit dat er minder uitgegeven wordt doordat de faciliteiten en horeca nog gesloten zijn. Maar ook doordat Nederlanders in eigen land gemiddeld minder besteden dan internationale bezoekers die op vakantie zijn in ons land,” aldus Jos Vranken.

Twee op de vijf vakantiegangers moet nog boeken

In vergelijking met de vorige meting begin dit jaar, is het aantal vakantieboekingen toegenomen. Dit geldt voor inwoners uit Nederland (+7 procent), België (+4 procent), Frankrijk (+5 procent) en China (+13 procent). Duitsers en Britten zijn relatief afwachtend en terughoudend in het boeken van hun vakantie. Dit heeft onder andere te maken met de huidige restricties in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Jos Vranken: "Ook al zijn er meer boekingen, geeft nog steeds 40 procent van de inwoners uit alle landen aan de vakantie nog te moeten boeken. Het is nog onzeker of de inwoners met vakantie-intenties ook daadwerkelijk boeken.”

Corona heeft grote invloed op vakantiegedrag

De corona-uitbraak blijft een grote invloed hebben op het vakantiegedrag rond bestemmingskeuze, boekingsmoment en vakantiefrequentie.

  • Vakantiebestemming: Zeven op de tien geeft aan dat de keuze van hun vakantiebestemming wordt beïnvloed door de corona pandemie 
  • Meer last minute boekingen: Zes op de tien geeft aan korter van te voren te boeken dan gebruikelijk. Vakantiebestemming: zeven op de tien geeft aan dat de keuze van hun vakantiebestemming wordt beïnvloed door de coronapandemie. In Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk neemt het aantal mensen dat aangeeft korter van te voren te boeken wel af. 
  • Minder vaak op vakantie: twee op de drie mensen verwacht minder vakantie te ondernemen. 

Alleen vaccinatie biedt een uitweg

Ruim de helft van de Nederlanders en inwoners uit Duitsland, België en Frankrijk wil pas weer op vakantie naar het buitenland wanneer men is gevaccineerd, blijkt uit de Vakantiemonitor. Voor Britten geldt dit zelfs voor zeven op de tien mensen. De snelheid van het vaccineren, zowel in Nederland als in de belangrijkste herkomstmarkten, is dus van grote invloed op het vertrouwen om weer naar het buitenland af te reizen en daarmee op het herstel van het internationale reisverkeer. Jos Vranken: "De resultaten laten zien dat we als sector nog steeds in zwaar weer verkeren en dit zal voorlopig ook zo blijven. Afgelopen jaar is er door toeristische organisaties hard gewerkt aan veiligheidsprotocollen en dat zal dit jaar niet anders zijn. Met elkaar doen we er alles aan om zowel Nederlanders als internationale bezoekers veilig en vertrouwd te ontvangen in ons land!”

Figuur 2: Buitenlandse vakantieplannen in relatie tot vaccinatie

VakantieIntenties
Trefwoorden: toerisme, binnenlands toerisme, inkomend toerisme, uitgaand toerisme, vakanties, corona, crisis

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...