Geplaatst op: 01-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nog heel veel vakantieplannen boven de markt

Nog heel veel vakantieplannen boven de markt
Afbeelding van DarkmoonArt_de via Pixabay

In Nederland en de toeristische kernmarkten van ons land (België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China) wil 70% van de bevolking dit jaar met vakantie. Alhoewel er steeds meer wordt geboekt, heeft 40% dat nog niet gedaan. De voorkeur voor een vakantie in eigen land neemt toe. De helft van de Nederlanders (45%) overweegt een vakantie in eigen land. Ruim de helft van de Nederlanders en inwoners uit Duitsland, België en Frankrijk wil pas weer op vakantie naar het buitenland wanneer men is gevaccineerd. Dat blijkt uit de Vakantiemonitor 2021 van NBTC. 

De Vakantiemonitor meet de invloed van de coronacrisis op het reisgedrag van bezoekers. Jos Vranken, algemeen directeur NBTC: "De boekingen nemen in alle landen mondjesmaat toe, maar nog steeds is er een groot aantal potentiële vakantiegangers dat nog niet heeft geboekt en zeer terughoudend is. De huidige situatie is en blijft zorgelijk voor de toeristische sector.” Voor bedrijven in de branche is het zaak consumenten het vertrouwen te geven dat ze zorgeloos kunnen boeken.

Op vakantie in eigen land populair dit jaar

Ten opzichte van de vorige meting geven meer potentiële vakantiegangers de voorkeur aan een zomervakantie in eigen land. Dit geldt met name voor inwoners uit Nederland (39% / groei 11%punt), Duitsland (43% / groei 9%punt) en Frankrijk (67% / groei 8%punt). Belgen zijn met 24% van alle landen het minst op het eigen land gericht. Deze resultaten gelden niet alleen voor de zomer, maar ook voor de vakantieplannen in de rest van het jaar. 

Figuur 1: Zomervakantiebestemmingen van kernmarkten Nederland
VakantieplannenBestemmingen

Spanje blijft ook voor 2021 de populairste Europese buitenlandse vakantiebestemming. Dit geldt niet alleen voor Nederlanders met vakantieplannen maar ook voor mensen met vakantieplannen uit de andere landen. Ook andere landen met een mediterraans karakter zoals Griekenland en Italië blijven populair, zij het beduidend minder dan Spanje. 

De positie van Nederland als vakantiebestemming voor 2021 blijft beperkt. Nederland is relatief populair onder onze buren uit België en Duitsland. Vanuit het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk blijft de populariteit klein. 

"In Nederland zien we dat mensen in eigen land vooral op zoek zijn naar rust en ruimte. Vakantieparken en campings in de natuur worden daardoor aantrekkelijk, zo blijkt ook uit de verwachtingen van aankomend Paasweekend. Hoewel Nederlanders aankomend weekend deels de lege plekken opvullen van de internationale bezoekers, levert dit uiteindelijk minder op voor de sector. Dit komt uiteraard door het feit dat er minder uitgegeven wordt doordat de faciliteiten en horeca nog gesloten zijn. Maar ook doordat Nederlanders in eigen land gemiddeld minder besteden dan internationale bezoekers die op vakantie zijn in ons land,” aldus Jos Vranken.

Twee op de vijf vakantiegangers moet nog boeken

In vergelijking met de vorige meting begin dit jaar, is het aantal vakantieboekingen toegenomen. Dit geldt voor inwoners uit Nederland (+7 procent), België (+4 procent), Frankrijk (+5 procent) en China (+13 procent). Duitsers en Britten zijn relatief afwachtend en terughoudend in het boeken van hun vakantie. Dit heeft onder andere te maken met de huidige restricties in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Jos Vranken: "Ook al zijn er meer boekingen, geeft nog steeds 40 procent van de inwoners uit alle landen aan de vakantie nog te moeten boeken. Het is nog onzeker of de inwoners met vakantie-intenties ook daadwerkelijk boeken.”

Corona heeft grote invloed op vakantiegedrag

De corona-uitbraak blijft een grote invloed hebben op het vakantiegedrag rond bestemmingskeuze, boekingsmoment en vakantiefrequentie.

  • Vakantiebestemming: Zeven op de tien geeft aan dat de keuze van hun vakantiebestemming wordt beïnvloed door de corona pandemie 
  • Meer last minute boekingen: Zes op de tien geeft aan korter van te voren te boeken dan gebruikelijk. Vakantiebestemming: zeven op de tien geeft aan dat de keuze van hun vakantiebestemming wordt beïnvloed door de coronapandemie. In Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk neemt het aantal mensen dat aangeeft korter van te voren te boeken wel af. 
  • Minder vaak op vakantie: twee op de drie mensen verwacht minder vakantie te ondernemen. 

Alleen vaccinatie biedt een uitweg

Ruim de helft van de Nederlanders en inwoners uit Duitsland, België en Frankrijk wil pas weer op vakantie naar het buitenland wanneer men is gevaccineerd, blijkt uit de Vakantiemonitor. Voor Britten geldt dit zelfs voor zeven op de tien mensen. De snelheid van het vaccineren, zowel in Nederland als in de belangrijkste herkomstmarkten, is dus van grote invloed op het vertrouwen om weer naar het buitenland af te reizen en daarmee op het herstel van het internationale reisverkeer. Jos Vranken: "De resultaten laten zien dat we als sector nog steeds in zwaar weer verkeren en dit zal voorlopig ook zo blijven. Afgelopen jaar is er door toeristische organisaties hard gewerkt aan veiligheidsprotocollen en dat zal dit jaar niet anders zijn. Met elkaar doen we er alles aan om zowel Nederlanders als internationale bezoekers veilig en vertrouwd te ontvangen in ons land!”

Figuur 2: Buitenlandse vakantieplannen in relatie tot vaccinatie

VakantieIntenties
Trefwoorden: toerisme, binnenlands toerisme, inkomend toerisme, uitgaand toerisme, vakanties, corona, crisis

||| Blogs |||

09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/07/21
Leidende tentoonstelling Fries Museum voor Arcadia bekend
De collectie Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen komt volgend jaar naar Leeuwarden. Het Fries Museum maakt samen met het Rotterdamse museum een grote tentoonstelling over de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch.
30/07/21
Exclusief voor leden
Pilot digitaal stoplicht systeem in horeca Dordrecht
Dordrecht krijgt de eerste pilot met een stoplichtsysteem voor de horeca. In een gratis app is dan te zien of er in een bepaalde horecagelegenheid voldoende plek is. Het initiatief wordt ondersteund vanuit de provincie Zuid-Holland.
29/07/21
Slecht en minder slecht nieuws voor evenementen
Maandag neemt het Nederlandse kabinet waarschijnlijk een beslissing over het al of niet doorgaan van eendaagse festivals zonder vaste placering. Het kort geding is daarom aangehouden. Inmiddels is ook meer duidelijk over de recente uitbraken bij festivals en horeca. Vanwege de ontwikkelingen krijgen evenementen 40 miljoen euro extra aan steun.
29/07/21
Visit Zuid-Limburg zoekt na watersnood tijdelijke locatie
Beide locaties in Valkenburg van DMO Visit Zuid-Limburg zijn nog onbruikbaar na de enorme watersnood. Om gasten te helpen is een tijdelijk informatiepunt opgezet bij het station van Valkenburg maar de organisatie heeft nog een locatie nodig.
29/07/21
Fietspad in Project Wierdijk open
Het fietspad Wierdijk in gemeente Hollands Kroon is klaar. De nieuwe fietsroute meandert langs de monumentale dijk en de rijke historie van het voormalige Waddeneiland Wieringen.
29/07/21
Via VR zomaar sprong naar 17e eeuw maken
Kinderen zijn gek op tijdrijzen. Het kan niet maar in het Westfries Museum in Hoorn toch weer wel. In het museum kun je extra tours boeken waardoor je via een virtual reality bril opeens door Batavia loopt in 1627. Het museum verdient ook wat extra met de tours.
26/07/21
Doek valt voor meerdaagse evenementen
De Alliantie van Evenementenbouwers begrijpt het besluit van de Nederlandse regering om meerdaagse evenementen waar kan worden overnacht af te gelasten. Ze roept de regering wel op om snel een besluit te nemen over de andere evenementen.
26/07/21
Norwegian Cruise Line vaart voor het eerst weer na 500 dagen
Norwegian Cruise Line (NCL) heeft gisteren haar cruise comeback officieel ingeluid met een dubbel debuut: Norwegian Jade is niet alleen het eerste schip van de 17 schepen tellende vloot die na 500 dagen weer gasten verwelkomde aan boord, ze schreef ook geschiedenis voor NCL door zich als eerste schip in haar thuishaven Athene (Piraeus) te stationeren. Daar is de Griekse minister van toerisme blij mee.