Geplaatst op: 30-03-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Succes voor SGR en ANVR: EU-goedkeuring voor Voucherfonds

Succes voor SGR en ANVR: EU-goedkeuring voor Voucherfonds

Eindelijk goed nieuws voor de reisbranche. De Europese Commissie heeft een leningsfaciliteit van 400 miljoen euro voor de Nederlandse reisbranche goedgekeurd. SGR voert de regeling uit waarbij reisbedrijven tegenover uitbetaalde vouchers 80% kunnen lenen. Per bedrijf is de bijdrage op maximaal 50 miljoen euro gesteld. 

Aangezien SGR de garantie -na de oorspronkelijke termijn van 12 maanden- met nog eens vier maanden heeft verlengd, was de druk al enigszins van de ketel. Feit blijft dat de Nederlandse regering de aanvraag bij de Europese Commissie rijkelijk laat (begin maart 2021) heeft ingediend. Gelukkig heeft de Commissie snel besloten.

Vicevoorzitter Margrethe Vestager, belast met het mededingingsbeleid stelt in het EU-persbericht :"Veel consumenten hebben hun pakketreis geannuleerd en hebben in ruil daarvoor vouchers ontvangen, die gezien de langdurige coronaviruscrisis niet konden worden gebruikt. Met deze Nederlandse leenregeling van 400 miljoen euro kunnen bedrijven die pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen in Nederland aanbieden, consumenten de waarde van dergelijke vouchers contant terugbetalen"

De Commissie stelde vast dat de Nederlandse leenregeling in overeenstemming is met de voorwaarden van de tijdelijke kaderregeling. Met name (?i) de leningscontracten zullen uiterlijk op 31 december 2021 worden ondertekend, (ii) de jaarlijkse all-in rentetarieven op de leningen, die zullen stijgen naarmate de looptijd van de lening vordert, zijn in overeenstemming met de vastgestelde minimumniveaus in de tijdelijke kaderregeling, en (iii) de lening mag niet worden verstrekt aan middelgrote en grote ondernemingen die op 31 december 2019 al in moeilijkheden verkeerden.

Voorzitter Frank Oostdam is zeer verheugd: "Natuurlijk hadden we niet anders verwacht. SGR en ANVR zijn samen dit traject gestart en er ligt een voorstel voor een prima regeling. Aangezien er bezwaren waren ingediend komt deze toch wel snelle goedkeuring als een aangename verrassing".

Het volgende traject is dat de afspraken tussen EZK en het Voucherfonds worden gefinaliseerd waarna het Voucherfonds tot verder uitwerking en uitbetaling op basis van uitgekeerde vouchers  aan consumenten kan overgaan. Daarnaast moet er natuurlijk wel er een goedkeuring zijn op de leningsaanvraag. Dit vergt uiteraard enige tijd. ?

Link: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_1501
Trefwoorden: reisbranche, ANVR, SGR, garantiefonds, corona, crisis

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

04/10/23
04/10/23 · Horeca | Lees meer
Een Nederlands restaurant is uitgeroepen tot beste van de wereld op de grootste online review webs...
04/10/23
Exclusief voor leden
Toeslag voor werknemers Schiphol blijft
Vakbonden FNV en CNV hebben afspraken gemaakt over behoud van de medewerkerstoeslag op Schiphol. Die geldt onder meer voor beveiligers, schoonmakers en begeleiders van mensen met beperkte mobiliteit. En er is een doorbraak op ‘leefbaar loon’.
04/10/23
UNWTO start campagne om reisgedrag te veranderen
UNWTO heeft een nieuw wereldwijd initiatief 'Tourism Opens Minds' gelanceerd om landen, leiders in de toeristische sector en consumenten aan te moedigen om meer open-minded te zijn bij het kiezen van een reisbestemming.
04/10/23
Beekse Bergen start met ‘Light Safari’ in de wintermaanden
Safaripark Beekse Bergen organiseert bijzondere avondopeningen in de winter: de Light Safari. Bezoekers lopen via een speciale wandelroute langs kleurrijk verlichte dieren, bloemen en planten. Light Safari is te bezoeken vanaf donderdag 7 december tot en met zondag 25 februari.
04/10/23
Meer omzet maar minder boekingen voor Nederlandse verblijfsrecreatie
Hoe heeft de Nederlandse verblijfsrecreatie qua boekingen en omzet het deze zomer gedaan? Als eerste komt Stratech met resultaten uit haar boekingsmonitor. En die zijn door het matige en wisselvallige weer licht tegenvallend met minder boekingen maar gelukkig wel meer omzet.
04/10/23
Exclusief voor leden
Avalon wint Best Rides of the Year
Attractiepark Toverland heeft tijdens de vakbeurs IAAPA Expo Europe in Wenen twee gouden en drie zilveren awards in de wacht mogen slepen. Zo won Toverland de gouden Park World Excellence Award voor ‘Best Regional Park of the Year’ en werden de nieuwe attracties in themagebied Avalon uitgeroepen tot ‘Best Rides of the Year’.
04/10/23
Exclusief voor leden
Bezit van caravan of kampeerauto groeit sterk onder jongere doelgroep
Het caravan- en camperbezit onder jonge doelgroepen is sinds de uitbraak van corona fors harder is gestegen dan in andere leeftijdscategorieën. Dat melden Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en Jaarbeurs naar aanleiding van de start van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs.
03/10/23
Exclusief voor leden
Afvalfonds Verpakkingen omarmt sector leisure
Bij attractiepark Walibi Holland kunnen gasten vanaf zaterdag 7 oktober hun statiegeldflesjes en -blikjes inleveren. Wie dat doet, krijgt het statiegeld meteen terug via Tikkie.

||| Agenda |||

12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...
23/10/23 t/m 24-10-23
23/10/23 t/m 24-10-23: Glamping 2-Daagse
Pleisureworld organiseert op 23 en 24 oktober een Glamping 2-Daagse. De reis trekt in twee dagen tij...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...