Geplaatst op: 29-03-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Gastvrij Nederland opent vacature voor minister van Toerisme en Gastvrijheid

Gastvrij Nederland opent vacature voor minister van Toerisme en Gastvrijheid

Gastvrij Nederland heeft vandaag de vacature voor een minister van Toerisme en Gastvrijheid opengesteld. Samen met een manifest moet dat de nationale politiek in beweging krijgen en de sector een plek in het regeerakkoord. De vacature is een ludieke actie met een serieuze ondertoon. Gastvrij Nederland vraagt van het nieuwe kabinet focus en daadkracht voor de sector met een minister van Toerisme en Gastvrijheid die het beleid interdepartementaal coördineert naar herstel voor een robuuste, wendbare en duurzame gastvrijheidseconomie, waar lusten en lasten in balans zijn en alle regio’s profiteren.

Uit onderzoek door kennisinstituut CELTH in opdracht van Gastvrij Nederland blijkt dat de gastvrijheidssector voor Nederland van enorme economische én maatschappelijke waarde is. Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland: "Het is hoog tijd voor een eigen minister, die samen met ons werkt aan herstel. Dat kan alleen onder sterke nationale coördinatie. Een sector die een bijdrage levert van 4,5% aan het Bruto Nationaal Product en een nog grotere bijdrage aan het Bruto Nationaal Geluk verdient dit.” Recent onderzoek van NRIT onderstreept de wens van de sector voor een minister van toerisme. Een kleine 60% van professionals in de vrijetijdssector vindt dat het nieuwe kabinet een minister van vrije tijd moet instellen. De gastvrijheidssector pleit daarom voor een minister van Toerisme en Gastvrijheid en presenteert hiervoor vandaag een vacature en inwerkprogramma.

Coronacrisis heeft belang van sector onderstreept

Toerisme en gastvrijheid van groot maatschappelijk en economisch belang In het afgelopen jaar heeft Nederland ervaren hoe fors het belang van de gastvrijheidssector is. Niet alleen in termen van inkomsten en werkgelegenheid, maar ook voor het sociale verkeer, leefbaarheid, gezondheid en vitaliteit en verbinding in de samenleving. Bovendien draagt de sector bij aan het succes van andere sectoren (inkomen en werkgelegenheid toeleveranciers) en aan het vestigingsklimaat. De ondernemers uit de brede gastvrijheidssector zijn verantwoordelijk voor 91,2 miljard euro aan omzet en ruim 800.000 banen. Wereldwijd werkt zelfs 1 op de 10 mensen in de sector. 

Krachtige herstel faciliteren

De sector heeft evenwel in de coronacrisis grote klappen opgelopen. Het vrijwel geheel sluiten van de sector heeft in 2020 de omzet doen halveren. De steunmaatregelen hebben zeker geholpen maar sluiten onvoldoende aan bij het seizoensgebonden karakter van de sector. Gastvrij Nederland levert met de vacaturetekst en het inwerkprogramma concrete input voor het Regeerakkoord. De eerste taak voor de nieuwe minister is om mee te werken aan het herstel van de sector. Gastvrij Nederland biedt handvatten die belangrijk zijn voor het herstel van de door corona zwaar getroffen sector en die bijdragen aan een verantwoorde groei:

  • Een investeringsfonds waarmee ondernemers kunnen overstappen naar aangepaste verdienmodellen
  • Een voor het mkb vriendelijk fiscaal klimaat
  • Een oplossing voor de transitievergoeding
  • Een concreet actieplan voor verminderen van de enorme schuldenberg

Om de sector duurzaam te ontwikkelen is een krachtige nationale regie noodzakelijk:

  • Interdepartementale coördinatie onder een minister van Toerisme en Gastvrijheid
  • Extra mee-investeringen op de bestemming Nederland
  • Additionele investeringssubsidies voor een toekomstbestendige duurzame sector
  • Borg voldoende fysieke ruimte om te ondernemen
  • Maak uitvoering klimaatakkoord uitvoerbaar, haalbaar en betaalbaar
  • Faciliteer toegang tot Europees geld

Eén ministerie, krachtige nationale regie 

Op dit moment is de kennis over en inzet voor toerisme en gastvrijheid versnipperd over vele ministeries en overheidslagen, terwijl de sector een cruciale bijdrage levert aan welzijn en welvaart. De sector heeft met een veelheid van beleidsterreinen te maken: natuur, ruimtelijke inrichting, mobiliteit, gezondheid, vestigingsklimaat, cultuur, sport en buitenlandse zaken. Eén verantwoordelijk minister kan de nationale regie pakken en zorgen voor een intensieve samenwerking tussen overheden, regio’s, ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen en bewoners.

Link: http://www.gastvrij-nederland.nl/Manifest_GVN_2021_9.pdf
Topics:Beleid, CELTH
Trefwoorden: beleid, toerisme, nationaal beleid

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Financiële positie van jongeren onder druk
De financiële positie van jongeren staat onder druk: de helft van hen kan niet of nauwelijks rondkomen, van het jeugdloon en de bijstand kunnen jongeren niet leven en ook de nieuwe basisbeurs is structureel te laag.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.
08/03/24
Klaas Dijkhoff in Raad van Commissarissen NS
Oud-staatssecretaris en voormalig minister Klaas Dijkhoff is per 6 maart door de aandeelhouder – het ministerie van Financiën – benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van NS.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...