Geplaatst op: 26-03-2021
Auteur: Marc Gerlings

Marc van den Tweel verlaat Natuurmonumenten en wordt directeur NOC*NSF

Marc van den Tweel verlaat Natuurmonumenten en wordt directeur NOC*NSF
Marc van den Tweel leidt vertrekt komende zomer naar NOC*NSF. Foto: Natuurmonumenten
Marc van den Tweel volgt per 1 oktober 2021 Gerard Dielessen op als algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF. Hij treedt deze zomer reeds in dienst van NOC*NSF zodat de overdracht van taken na de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio goed kan worden voorbereid. Gerard Dielessen verlaat per 1 oktober na meer dan elf jaar NOC*NSF wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF: "Ik ben zeer verheugd met de benoeming van Marc van den Tweel. Ik ben ervan overtuigd dat we met hem een krachtige, ervaren en verbindende algemeen directeur aanstellen, die het maatschappelijk belang van sport en bewegen en de belangrijke rol van topsport daarbij, verder zal versterken."

Ervaring

Marc van den Tweel (56) heeft zo’n twintig jaar ervaring als bestuurder, directeur en toezichthouder. Momenteel is hij algemeen directeur van Natuurmonumenten, één van de grootste verenigingen van ons land. Verder is hij toezichthouder bij het Rijksmuseum van Oudheden en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie. Hij is een fervent wielerliefhebber en fietst ook zelf (wielrennen en mountainbike).
Voorheen was hij algemeen directeur bij het Ronald McDonald Kinderfonds en directeur Marketing & Communicatie bij het Wereld Natuur Fonds. Voor beide organisaties vervulde hij ook diverse internationale functies. Van den Tweel is betrokken geweest bij de organisatie van grote sport- en publieksevenementen. 

Van den Tweel staat te boek als een ondernemend bestuurder en heeft met name ervaring op het gebied van belangenbehartiging, verenigingsmanagement en het bouwen van allianties met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.

Marc van den Tweel: "Sport draagt bij aan de gezondheid van mensen, aan sociale samenhang in onze samenleving, aan het vormen van normen en waarden, aan onze nationale trots. Sport helpt bij het stimuleren van de economie en is een motor voor innovatie. Die betekenis samen met de leden en partners van NOC*NSF nóg beter onder de aandacht brengen zie ik als een prachtige uitdaging, waar ik graag aan bij wil gaan dragen. Nederland doet het qua topsport fantastisch. Dat niveau moeten we zeker vast zien te houden. En topsport is natuurlijk ook bij uitstek de aanjager om breedtesport verder te stimuleren. Dat is hard nodig in deze tijden van ‘bewegingsarmoede’."

Gerard Dielessen: "Ik ben heel blij met de komst van Marc. Een uitstekende opvolger. Ik heb hem leren kennen als een ervaren en gepassioneerde bestuurder bij Natuurmonumenten. Een echte verbinder bovendien. Dat is heel belangrijk."

Dielessen schetst de situatie voor de start van Van den Tweel: "Hij komt in een hele moeilijke periode. De situatie waar Nederland zich bevindt is uitzonderlijk en dat geldt ook voor de Nederlandse sport met alle coronamaatregelen en het uitstellen van Tokyo 2020. Het is daarom fijn dat Marc van den Tweel al in de zomer bij ons aan boord komt, zodat we samen nog een paar maanden de tijd hebben om de overdracht per 1 oktober goed te kunnen voorbereiden. Het is in het belang van onze leden en alle sporters in Nederland dat de continuïteit goed wordt gewaarborgd, zeker in deze lastige periode."

Natuurmonumenten ziet verbinder vertrekken

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem: "Marc laat Natuurmonumenten in topconditie achter na een indrukwekkende periode als algemeen directeur. Hij heeft de organisatie geïnspireerd en vernieuwd, steeds de blik naar buiten gehouden en heel veel kansen voor de natuur in Nederland zelf gecreëerd en gepakt.”

Tijdens zijn directeurschap vormde Van den Tweel Natuurmonumenten om van instituut naar burgerbeweging. Hij organiseerde streekconferenties en achterbanraadplegingen waarmee leden hun stem konden laten horen. Onder zijn vleugels kregen de Marker Wadden letterlijk vorm: een duizend hectare groot natuurgebied en vogelparadijs verrees in het Marker Meer.

Van den Tweel richtte zich verder op samenwerking in de landbouw. Met FrieslandCampina sloot hij een partnerschap waarmee hij de kloof tussen landbouw en natuur overbrugt en de organisaties nu samen werken aan een mooier Nederland.

Natuurmonumenten verwerd tot een huis voor iedereen met een groen hart. Natuurmonumenten telt nu 760.000 leden en donateurs en 205.000 kinderen van het programma OERRR. Van den Tweel spande zich daarbij extra in voor het toegankelijk maken van de natuurgebieden voor mensen met een beperking.

Trefwoorden: Marc van den Tweel, NOCNSF, Natuurmonumenten

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
03/09/19
Duurzame bestemmingen; hoe doe je dat? Op zoek naar ‘pareltjes’ uit de Oostenrijkse Alpen
Veel toeristische bestemming willen het zijn of willen het worden in de toekomst; een duurzame beste...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

12/04/21
Klompenpad Rekken open
Op de grens van Gelderland met Duitsland is vanaf zaterdag 10 april het nieuwe Klompenpad bij Rekken open voor wandelaars. Het Reckense Markepad is een rondwandeling van elf kilometer door het mooie buitengebied van Rekken. Wandelen door een beekdal, hoogveen, leemgaten en de voormalige Kolonie. Klompen aan, rugzak op en gaan! Vanwege de coronamaatregelen is er helaas geen feestelijke opening.
12/04/21
Ode aan het landschap en relatie Stelling van Amsterdam
Dit jaar besteden de regio's veel tijd aan het thema 'Ode aan ons landschap'. Gedeputeerde van Noord-Holland en bestuurder bij de Stelling van Amsterdam Zita Pels vertelt via een video hoe de relatie tussen landschap en de unieke Stelling van Amsterdam is. Dit UNESCO Werelderfgoed is niet alleen een serie forten en verdedigingswerken. Deze werkt samen met het landschap.
09/04/21
Exclusief voor leden
Rotterdam en Den Haag willen samen start Tour de France binnenhalen
Rotterdam en Den Haag trekken samen op om de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025 naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag te halen. De ambitie is om de proloog van de Tour in Rotterdam te laten verrijden, gevolgd door een etappe met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag.
09/04/21
Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen
In 2020 hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. Het meeste geld, 15 miljard euro, werd uitgegeven aan loonkostensteun. De meeste steun ging naar de handel en de horeca. In totaal heeft de vrijetijdssector voor 4,2 miljard euro aan ondersteuning ten gevolge van de pandemie aangevraagd.
09/04/21
Willem Bijleveld in raad van toezicht Mondriaan Fonds
Willem Bijleveld is sinds 1 april 2021 lid van de raad van toezicht van het Mondriaan Fonds. Bijleveld heeft naast bestuurlijke en toezichthoudende ervaring, grote kennis van actuele ontwikkelingen binnen het erfgoedveld in Nederland. Bijleveld was tot zijn pensioendatum in 2018 directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
07/04/21
Regio zet Taskforce op versterken verblijfsrecreatie Noord-Holland Noord
Noord-Holland Noord is een populaire bestemming voor toeristen en recreanten. Om de toppositie van d...
07/04/21
Exclusief voor leden
Natuurontwikkeling Dommeldal beperkt schade klimaatverandering
ARK Natuurontwikkeling is in het Brabantse Dommeldal gestart met de uitvoering van ‘Brabants Goud in Het Groene Woud’. Onderdeel van dit project is versterking van het stroomgebied van de Dommel en uitbreiding van de leembossen in Het Groene Woud waarvan het Dommeldal deel uitmaakt. Dat is nodig om de klimaatverandering op te vangen. Hoe werkt dat?
07/04/21
Keukenhof toch beperkt open als testlocatie
Het was heel zuur dat voorjaarspark Keukenhof niet open kon. De attractie diende een plan in om als wandelpark open te gaan maar dat paste ook niet binnen de huidige coronaregels. Nu veel locaties in leisure een testlocatie worden, kunnen ook de deuren van Keukenhof drie dagen in april open.