Geplaatst op: 26-03-2021
Auteur: Marc Gerlings

Marc van den Tweel verlaat Natuurmonumenten en wordt directeur NOC*NSF

Marc van den Tweel verlaat Natuurmonumenten en wordt directeur NOC*NSF
Marc van den Tweel leidt vertrekt komende zomer naar NOC*NSF. Foto: Natuurmonumenten
Marc van den Tweel volgt per 1 oktober 2021 Gerard Dielessen op als algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF. Hij treedt deze zomer reeds in dienst van NOC*NSF zodat de overdracht van taken na de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio goed kan worden voorbereid. Gerard Dielessen verlaat per 1 oktober na meer dan elf jaar NOC*NSF wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF: "Ik ben zeer verheugd met de benoeming van Marc van den Tweel. Ik ben ervan overtuigd dat we met hem een krachtige, ervaren en verbindende algemeen directeur aanstellen, die het maatschappelijk belang van sport en bewegen en de belangrijke rol van topsport daarbij, verder zal versterken."

Ervaring

Marc van den Tweel (56) heeft zo’n twintig jaar ervaring als bestuurder, directeur en toezichthouder. Momenteel is hij algemeen directeur van Natuurmonumenten, één van de grootste verenigingen van ons land. Verder is hij toezichthouder bij het Rijksmuseum van Oudheden en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie. Hij is een fervent wielerliefhebber en fietst ook zelf (wielrennen en mountainbike).
Voorheen was hij algemeen directeur bij het Ronald McDonald Kinderfonds en directeur Marketing & Communicatie bij het Wereld Natuur Fonds. Voor beide organisaties vervulde hij ook diverse internationale functies. Van den Tweel is betrokken geweest bij de organisatie van grote sport- en publieksevenementen. 

Van den Tweel staat te boek als een ondernemend bestuurder en heeft met name ervaring op het gebied van belangenbehartiging, verenigingsmanagement en het bouwen van allianties met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.

Marc van den Tweel: "Sport draagt bij aan de gezondheid van mensen, aan sociale samenhang in onze samenleving, aan het vormen van normen en waarden, aan onze nationale trots. Sport helpt bij het stimuleren van de economie en is een motor voor innovatie. Die betekenis samen met de leden en partners van NOC*NSF nóg beter onder de aandacht brengen zie ik als een prachtige uitdaging, waar ik graag aan bij wil gaan dragen. Nederland doet het qua topsport fantastisch. Dat niveau moeten we zeker vast zien te houden. En topsport is natuurlijk ook bij uitstek de aanjager om breedtesport verder te stimuleren. Dat is hard nodig in deze tijden van ‘bewegingsarmoede’."

Gerard Dielessen: "Ik ben heel blij met de komst van Marc. Een uitstekende opvolger. Ik heb hem leren kennen als een ervaren en gepassioneerde bestuurder bij Natuurmonumenten. Een echte verbinder bovendien. Dat is heel belangrijk."

Dielessen schetst de situatie voor de start van Van den Tweel: "Hij komt in een hele moeilijke periode. De situatie waar Nederland zich bevindt is uitzonderlijk en dat geldt ook voor de Nederlandse sport met alle coronamaatregelen en het uitstellen van Tokyo 2020. Het is daarom fijn dat Marc van den Tweel al in de zomer bij ons aan boord komt, zodat we samen nog een paar maanden de tijd hebben om de overdracht per 1 oktober goed te kunnen voorbereiden. Het is in het belang van onze leden en alle sporters in Nederland dat de continuïteit goed wordt gewaarborgd, zeker in deze lastige periode."

Natuurmonumenten ziet verbinder vertrekken

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem: "Marc laat Natuurmonumenten in topconditie achter na een indrukwekkende periode als algemeen directeur. Hij heeft de organisatie geïnspireerd en vernieuwd, steeds de blik naar buiten gehouden en heel veel kansen voor de natuur in Nederland zelf gecreëerd en gepakt.”

Tijdens zijn directeurschap vormde Van den Tweel Natuurmonumenten om van instituut naar burgerbeweging. Hij organiseerde streekconferenties en achterbanraadplegingen waarmee leden hun stem konden laten horen. Onder zijn vleugels kregen de Marker Wadden letterlijk vorm: een duizend hectare groot natuurgebied en vogelparadijs verrees in het Marker Meer.

Van den Tweel richtte zich verder op samenwerking in de landbouw. Met FrieslandCampina sloot hij een partnerschap waarmee hij de kloof tussen landbouw en natuur overbrugt en de organisaties nu samen werken aan een mooier Nederland.

Natuurmonumenten verwerd tot een huis voor iedereen met een groen hart. Natuurmonumenten telt nu 760.000 leden en donateurs en 205.000 kinderen van het programma OERRR. Van den Tweel spande zich daarbij extra in voor het toegankelijk maken van de natuurgebieden voor mensen met een beperking.

Trefwoorden: Marc van den Tweel, NOCNSF, Natuurmonumenten

||| Blogs |||

26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
14/01/19
Oude strijder
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
06/02/18
Zingevend consumptielandschap?
Zingevend consumptielandschap?
06/02/18 · Natuur · Han Verheijden | Lees meer
Nog niet zo heel lang geleden was de zondag de enige vrije dag. Deze werd beschouwd als een rus...
30/11/16
Wordt de kust echt bedreigd?
Wordt de kust echt bedreigd?
30/11/16 · Beleid · Dagrecreatie · Natuur · Han Verheijden | Lees meer
In de afgelopen maanden hebben alle kranten volgestaan met nerveuze berichten over ons kust. Ze...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

12/04/21
Keukenhof geniet van drie dagen lang publiek
Keukenhof mocht afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag beperkt open binnen het programma Testen voor ...
07/04/21
Exclusief voor leden
Natuurontwikkeling Dommeldal beperkt schade klimaatverandering
ARK Natuurontwikkeling is in het Brabantse Dommeldal gestart met de uitvoering van ‘Brabants Goud in Het Groene Woud’. Onderdeel van dit project is versterking van het stroomgebied van de Dommel en uitbreiding van de leembossen in Het Groene Woud waarvan het Dommeldal deel uitmaakt. Dat is nodig om de klimaatverandering op te vangen. Hoe werkt dat?
07/04/21
Naturalis en IVN bij duizenden huishoudens in beeld met MoestuinMaatjes (+video)
Supermarktketen Albert Heijn, museum Naturalis en natuurorganisatie IVN openden samen het moestuinseizoen bij Olympiaschool in Amsterdam. Klanten van Albert Heijn sparen vanaf vandaag voor MoestuinMaatjes en bevorderen zo biodiversiteit. Daarmee komen Naturalis en IVN binnen bij duizenden huishoudens in Nederland.
02/04/21
Exclusief voor leden
Flevoland krijgt 1700 hectare bos erbij door echte Bossenstrategie
De komende jaren komen er in de provincie Flevoland honderden hectares bos bij. De Bossenstrategie van maar liefst 51 A4tjes werd vastgesteld op 31 maart. “Door in te zetten op 1700 hectare extra bos in 2050, waarvan 1200 hectare in 2030 legt de provincie de lat hoog, maar we denken dat het haalbaar is”, stelt gedeputeerde natuur Harold Hofstra. Wellicht wordt Flevoland door deze beleidskeuze in 2030 dé provincie waar je moet zijn om in het bos te recreëren.
02/04/21
Meer zoekopdrachten naar groene omgeving meldt Airbnb
Uit nieuwe gegevens van Airbnb blijkt dat de Nederlandse interesse in lokale en reizen in Nederland sterk toeneemt. In maart bereikten zoekopdrachten naar landelijke verblijven in Nederland het hoogste niveau van dit jaar, en meer dan drie keer zo hoog als in maart vorig jaar.
30/03/21
Waterman brengt waterrijke regio's in beeld
In de vierdelige documentaireserie 'Waterman' onderzoekt presentator Menno Bentveld onze wonderlijke verhouding tot water. Met daarin ook aandacht voor onze vrije tijd bij en op het water. In vier afleveringen komen vier regio's in beeld.
16/03/21
Ronald Spanier directeur Landschapsbeheer Flevoland
Ronald Spanier is sinds 1 maart directeur van Landschapsbeheer Flevoland. Hij volgt Jeroen Reinhold op die de laatste anderhalf jaar directeur was maar Reinhold neemt een rol op zich die hem beter ligt.
15/03/21
Exclusief voor leden
Nieuw bos bij Epe goed voor recreatie en draagt bij aan behalen klimaatdoelen
De jonge bomen zijn de grond in gegaan. Daarmee is een nieuw natuurgebied van ruim 6 hectare ontstaan bij Epe. Van de ruim 6 hectare grond is 3,5 hectare beplant met nieuwe bomen. Dit zijn de eerste hectares van de in totaal 1.700 hectare nieuw bos Provincie Gelderland gaat aanleggen. Dit bos is gunstig voor recreatie en een deel van de klimaatdoelen worden bereikt.