Geplaatst op: 26-03-2021
Auteur: Marc Gerlings

Marc van den Tweel verlaat Natuurmonumenten en wordt directeur NOC*NSF

Marc van den Tweel verlaat Natuurmonumenten en wordt directeur NOC*NSF
Marc van den Tweel leidt vertrekt komende zomer naar NOC*NSF. Foto: Natuurmonumenten
Marc van den Tweel volgt per 1 oktober 2021 Gerard Dielessen op als algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF. Hij treedt deze zomer reeds in dienst van NOC*NSF zodat de overdracht van taken na de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio goed kan worden voorbereid. Gerard Dielessen verlaat per 1 oktober na meer dan elf jaar NOC*NSF wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF: "Ik ben zeer verheugd met de benoeming van Marc van den Tweel. Ik ben ervan overtuigd dat we met hem een krachtige, ervaren en verbindende algemeen directeur aanstellen, die het maatschappelijk belang van sport en bewegen en de belangrijke rol van topsport daarbij, verder zal versterken."

Ervaring

Marc van den Tweel (56) heeft zo’n twintig jaar ervaring als bestuurder, directeur en toezichthouder. Momenteel is hij algemeen directeur van Natuurmonumenten, één van de grootste verenigingen van ons land. Verder is hij toezichthouder bij het Rijksmuseum van Oudheden en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie. Hij is een fervent wielerliefhebber en fietst ook zelf (wielrennen en mountainbike).
Voorheen was hij algemeen directeur bij het Ronald McDonald Kinderfonds en directeur Marketing & Communicatie bij het Wereld Natuur Fonds. Voor beide organisaties vervulde hij ook diverse internationale functies. Van den Tweel is betrokken geweest bij de organisatie van grote sport- en publieksevenementen. 

Van den Tweel staat te boek als een ondernemend bestuurder en heeft met name ervaring op het gebied van belangenbehartiging, verenigingsmanagement en het bouwen van allianties met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.

Marc van den Tweel: "Sport draagt bij aan de gezondheid van mensen, aan sociale samenhang in onze samenleving, aan het vormen van normen en waarden, aan onze nationale trots. Sport helpt bij het stimuleren van de economie en is een motor voor innovatie. Die betekenis samen met de leden en partners van NOC*NSF nóg beter onder de aandacht brengen zie ik als een prachtige uitdaging, waar ik graag aan bij wil gaan dragen. Nederland doet het qua topsport fantastisch. Dat niveau moeten we zeker vast zien te houden. En topsport is natuurlijk ook bij uitstek de aanjager om breedtesport verder te stimuleren. Dat is hard nodig in deze tijden van ‘bewegingsarmoede’."

Gerard Dielessen: "Ik ben heel blij met de komst van Marc. Een uitstekende opvolger. Ik heb hem leren kennen als een ervaren en gepassioneerde bestuurder bij Natuurmonumenten. Een echte verbinder bovendien. Dat is heel belangrijk."

Dielessen schetst de situatie voor de start van Van den Tweel: "Hij komt in een hele moeilijke periode. De situatie waar Nederland zich bevindt is uitzonderlijk en dat geldt ook voor de Nederlandse sport met alle coronamaatregelen en het uitstellen van Tokyo 2020. Het is daarom fijn dat Marc van den Tweel al in de zomer bij ons aan boord komt, zodat we samen nog een paar maanden de tijd hebben om de overdracht per 1 oktober goed te kunnen voorbereiden. Het is in het belang van onze leden en alle sporters in Nederland dat de continuïteit goed wordt gewaarborgd, zeker in deze lastige periode."

Natuurmonumenten ziet verbinder vertrekken

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem: "Marc laat Natuurmonumenten in topconditie achter na een indrukwekkende periode als algemeen directeur. Hij heeft de organisatie geïnspireerd en vernieuwd, steeds de blik naar buiten gehouden en heel veel kansen voor de natuur in Nederland zelf gecreëerd en gepakt.”

Tijdens zijn directeurschap vormde Van den Tweel Natuurmonumenten om van instituut naar burgerbeweging. Hij organiseerde streekconferenties en achterbanraadplegingen waarmee leden hun stem konden laten horen. Onder zijn vleugels kregen de Marker Wadden letterlijk vorm: een duizend hectare groot natuurgebied en vogelparadijs verrees in het Marker Meer.

Van den Tweel richtte zich verder op samenwerking in de landbouw. Met FrieslandCampina sloot hij een partnerschap waarmee hij de kloof tussen landbouw en natuur overbrugt en de organisaties nu samen werken aan een mooier Nederland.

Natuurmonumenten verwerd tot een huis voor iedereen met een groen hart. Natuurmonumenten telt nu 760.000 leden en donateurs en 205.000 kinderen van het programma OERRR. Van den Tweel spande zich daarbij extra in voor het toegankelijk maken van de natuurgebieden voor mensen met een beperking.

Trefwoorden: Marc van den Tweel, NOCNSF, Natuurmonumenten

CELTH
 





||| Nieuws |||

26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.
20/03/24
Camping Zeeburg verkocht aan stichting
Camping Zeeburg. Zo blijft het open en duurzame karakter van de camping behouden en kan de camping structureel bijdragen aan goede doelen zoals kansengelijkheid en duurzaamheid.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
12/03/24
Exclusief voor leden
Geen camera's meer in Airbnb locaties
Airbnb verbiedt wereldwijd het gebruik van beveiligingscamera's binnenshuis in de accommodaties die verhuurd worden.
12/03/24
Exclusief voor leden
Avani Museum Quarter Amsterdam hotel open in tweede kwartaal 2024
Minor Hotels, een hospitality groep die in de hele wereld actief is, opent Avani Museum Quarter Amsterdam hotel in het tweede kwartaal van dit jaar.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...