Geplaatst op: 26-03-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nederlanders boeken volop voor binnenlandse vakantie

Nederlanders boeken volop voor binnenlandse vakantie

Nederlanders snakken in deze lange lockdown naar een vakantie. Recente cijfers ondersteunen dat. Zo ziet boekingsplatform BungalowSpecials 32% meer boekingen en Vliegtickets.nl verkocht in drie maal zoveel tickets voor de zomervakantie. Opvallend is dat voor binnenlandse vakanties in het eerste kwartaal ten opzichte van 2019, een kwart meer werd geboekt. ANVR is inmiddels een campagne gestart om Nederlanders te verleiden nu alvast een zomervakantie te boeken.

Driekwart vakantiehuizen geboekt

Voor het aankomende Paasweekend is 75% van de vakantiehuizen in Nederland inmiddels volgeboekt. Ook voor de aankomende meivakantie lopen de boekingen goed: zo is inmiddels 72% van de vakantiehuizen bezet. Dat meldt BungalowSpecials op basis van haar boekingsdata. Ten opzichte van vorig jaar, toen we rond deze periode net in lockdown zaten, noteerden ze 32% meer boekingen voor de meivakantie ten opzichte van vorig jaar. Het verblijf per gast is gemiddeld langer, en de huizen die geboekt worden zijn groter en luxueuzer. 

Menno van der Ster, Commercieel Directeur: "De meeste mensen snakken inmiddels naar een vakantie in het buitenland. Door het negatieve reisadvies kiezen mensen noodgedwongen voor een alternatief in eigen land. Dat zien wij ook meteen terug in de boekingen. We zien ook dat mensen duidelijk kiezen voor een langer verblijf, en de grotere huizen met meer luxe zijn bijzonder populair.” 

Sterk eerste kwartaal voor binnenlands toerisme

BungalowSpecials zag ook een stijgend aantal boekingen in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van hetzelfde kwartaal voor jaar. Zo werd er 16% meer geboekt dan in het eerste kwartaal van 2020. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019, bedroeg de stijging zelfs 24%. 

Nederlanders boeken volop tickets voor de zomer

Ticketboeker Vliegtickets.nl zag de afgelopen weken het aantal geboekte vliegtickets voor de zomervakantie verdrievoudigen. In week 11 (15 t/m 21 maart) werden er drie keer zoveel vliegtickets geboekt voor de zomervakantie ten opzichte van de maand ervoor (15 februari t/m 21 februari). Het aantal boekingen voor de zomerperiode staat op dit moment op 40% ten opzichte van de zomerboekingen die gemaakt werden in dezelfde periode in 2019. De vijf populairste bestemming voor de zomer zijn voorlopig Malaga, Faro, Ibiza, Mallorca en Barcelona.

Campagne ANVR

Ook ANVR zet volop in op de zomervakantie en lanceerde deze week de campagne 'Just Book It'. Met deze gezamenlijke campagne willen ANVR-reisbedrijven eventuele twijfels bij de consument om nu alvast een vakantie te boeken, wegnemen. "Welke landen en bestemmingen komende zomer de grenzen openen, is voor niemand nog duidelijk. Aan welke maatregelen we ons moeten houden, is nog de vraag. Maar ANVR-ondernemingen proberen met 'Just Book It' en een stevige beschermingsfactor de consument te verleiden om vooruit te kijken en nu alvast te boeken voor komende zomer", aldus Frank Oostdam, voorzitter ANVR. 

ANVR-reisondernemingen blijven de reisadviezen van Buitenlandse Zaken volgen. Dus heeft de consument geboekt en kan de reisonderneming de reis uiteindelijk toch niet uitvoeren, dan ontvangt de reiziger zijn reeds betaalde reissom terug. En verandert het reisadvies van een bestemming naar oranje of rood terwijl je daar bent, dan zorgt de reisonderneming voor repatriëring. De reissector is daarmee van 'nu dromen, straks reizen' overgestapt op 'Just Book It'.

Meivakantie nog een drama

Waar de stijgende lijn voor het aantal boekingen voor de zomerperiode duidelijk te zien is, blijft deze voor de meivakantie uit, mede door het negatieve reisadvies van de overheid dat nog even van kracht blijft. Voor de meivakantie ziet Vliegtickets.nl slechts 13% aan boekingen ten opzichte van 2019.

Goede hoop

Sander van Veen, Manager Marketing & Yield: "Door het negatieve reisadvies van de Nederlandse overheid zit een vliegreis er voor de meivakantie helaas nog even niet in. De goede hoop lijkt gevestigd op de komende zomerperiode. Dit zien we ook terug in de boekingen, die de laatste weken weer een stijgende lijn vertonen.”

Trefwoorden: vakanties, toerisme, reisbranche, verblijfsrecreatie, bungalowparken, vakantieparken, boekingen, corona, crisis

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
14/03/21
Op zoek naar perspectief voor de gastvrijheidssector: ‘afslaan is een must’
De laatste tijd wordt door Jan en alleman in de media, waaronder ook onze eigen minister-pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

07/05/21
Diamond Award Health Safety voor KLM
KLM heeft de APEX Diamond Award Health Safety toegekend gekregen. Deze award is de hoogst haalbare status voor luchtvaartmaatschappijen op het gebied van Health Safety. KLM is de tweede Europese luchtvaartmaatschappij die deze Diamond-certificering ontvangt, na Virgin Atlantic.
07/05/21
Kamer steunt testen voor toegang
De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de regeling om mensen via testen toegang te geven tot diverse recreatieve activiteiten. In principe is de wet drie maanden geldig. Vanmorgen stond in diverse dagbladen een paginagrote advertentie van Libémadirecteur Dirk Lips die de regering opriep dierentuinen te openen juist zonder testen voor toegang. V
07/05/21
Holland Marketing tourt met Panorama caravan door Nederland
Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen tourt voor haar landelijke campagne Ode aan het Landschap deze lente en zomer met een unieke 'Kip Panorama-caravan' door Nederland.
07/05/21
Stratetch lanceert tool voor dynamisch prijsbeleid recreatiebedrijven
Onlangs heeft reserveringssofwareleverancier Stratech een tool gelanceerd waarmee ondernemers in de verblijfsrecreatie eenvoudiger een dynamisch prijsbeleid kunnen voeren.
07/05/21
183 Blauwe Vlaggen voor Nederland
De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 183 Blauwe Vlaggen toegekend voor 127 jachthavens en 56 stranden.
07/05/21
Koningsdag heeft positieve invloed op imago Eindhoven
Eindhoven was dit jaar gaststad voor Koningsdag 2021. Helaas zonder drommen feestvierders maar wel met live televisie en een hoofdrol voor de Koning en zijn gezin. Wat heeft de organisatie van deze dag de stad opgeleverd?
07/05/21
Exclusief voor leden
Flight compensation: profitable or pitiful?
In de scriptie “Flight compensation: profitable or pitiful?” heeft NHL Stenden-studente de vraag naar vrijwillige bijdrage ter compensatie van de CO² uitstoot van vluchten onderzocht en de prijselasticiteit hiervan bepaalt. Zo blijkt vluchtcompensatie tamelijk prijsinelastisch, zowel voor Europese als intercontinentale vluchten, maar wel elastischer zodra het keerpunt van elasticiteit wordt overschreden. De prijzen die luchtvaartmaatschappijen hanteren voor CO²-compensatie voor vluchten zijn daardoor niet in overeenstemming met de prijselasticiteit van de vraag onder Nederlandse luchtreizigers.
06/05/21
Campingmuseum in Denemarken
Denemarken heeft het eerste campingmuseum ter wereld. Het museum is een initiatief van de Deense Camping Unie (DCU) en kasteel Egeskov.