Geplaatst op: 18-03-2021
Auteur: Ton Vermeulen & Marc Gerlings
NRIT

Europese Commissie introduceert coronapaspoort

ANWB: denk aan alternatief het gele vaccinatieboekje

Europese Commissie introduceert coronapaspoort

De Europese Commissie heeft een Digital Green Certificate (DGC) gepresenteerd die het deze zomer mogelijk moet maken om weer binnen de Europese Unie te reizen. Daarmee kan het internationale reis- en vakantieverkeer tussen de lidstaten weer op gang komen. Alleen mensen die aantoonbaar niet besmettelijk zijn, krijgen ‘groen’ licht. 

Het Digital Green Certificate is een bewijs van vaccinatie, een negatief testresultaat of een doorgemaakte COVID-19-besmetting. Het certificaat is gratis beschikbaar op zowel papier als digitaal. De lidstaten mogen zelf beslissen of ze mensen met een groen certificaat toelaten maar moeten wel iedereen hetzelfde behandelen. 

Voorkomen gefragmenteerd beleid

De Europese commissaris van Justitie Didier Reynders: "Een gezamenlijke Europese aanpak zal ons niet alleen helpen om het vrije verkeer weer op te starten maar ook fragmentarisch beleid voorkomen.” De Europese Commissie wil het DGC ook voor reizen naar IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland gaan inzetten.

QR-code

Het certificaat bestaat uit een QR-code om de veiligheid en authenticiteit te waarborgen. De Europese Commissie gaat een platform maken zodat overal in de EU de certificaten kunnen worden gecontroleerd. Belangrijk voor de veiligheid is dat via dat platform geen persoonlijke gegevens worden uitgewisseld. Reizigers met een Digital Green Certificate mogen door de lidstaten niet zonder toelichting aan de Europese Commissie aan strengere voorwaarden zoals extra testen of quarantaine worden gehouden. 

Digital Green Certificate

Het Digital Green Certificate is een tijdelijke maatregel en wordt weer opgeheven als de WHO de COVID-19-pandemie beëindigd verklaard. De lidstaten en het Europese Parlement moeten nog met de regeling instemmen. 

WTTC en ETC enthousiast

De World Travel & Tourism Council (WTTC) heeft enthousiast op de Europese plannen gereageerd. Gloria Guevara, President & CEO, WTTC zegt: "Het Digital Green Certificate, is een grote stap voorwaarts in het herstel van toerisme in de regio. Het geeft een hoog nodige boost aan de economie en redt miljoenen banen.” De Europese economie was in 2019 voor 9,5% afhankelijk van toerisme. Er werken meer dan 22 miljoen Europeanen in de sector. 

Ook de European Travel Commission (ETC) verwelkomt het certificaat met open armen. Ze roepen de lidstaten en het Europese Parlement op het plan snel goed te keuren. Voor de ETC is het ook belangrijk dat de Europese Commissie gaat werken aan een plan om het toerisme in de Europese Unie snel en veilig weer op te starten. "We hebben een duidelijk plan nodig met voorwaarden en timing om ons voor te bereiden op de veilige herstart van reizen en toerisme in Europa zodat we klaar te zijn voor het kritieke zomerseizoen 2021", stelt CEO Eduardo Santander. "Europa moet hier samen aan werken en er is geen ruimte voor fragmentatie en unilaterale acties.”

Dat er bij de Europeanen behoefte is aan vakantie blijkt uit een recent onderzoek van de ETC. In februari gaf 54% van de ondervraagden aan deze zomer een vakantie te willen ondernemen. Van hen wil 41% naar een ander Europees land reizen.

ANWB positief maar denk aan alternatief het gele vaccinatieboekje

De ANWB reageert positief op het voornemen van de EU om op korte termijn een ‘groen certificaat’ in te voeren. Dit kan volgens de ANWB eraan bijdragen dat reizigers weer met vertrouwen op vakantie gaan naar het buitenland. Wel pleit de ANWB ervoor om het gele vaccinatieboekje van de WHO als alternatief achter de hand te houden voor als de EU niet tijdig klaar is met het nieuwe groene certificaat.

Op het nieuw in te voeren ‘groen certificaat’ kunnen zowel vaccinaties, negatieve testen als de indicatie 'genezen van COVID-19' worden bijgeschreven. Tegelijkertijd moet er nog veel geregeld worden om de invoering van het certificaat op zo’n korte termijn te realiseren. Het is daarmee niet zeker of reizigers het certificaat al vóór het komende zomerseizoen kunnen gebruiken. De ANWB houdt vakantiegangers via de ANWB Reiswijzer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Al die testen zijn duur

Ten slotte is het belangrijk dat reizigers zich bewust zijn van de kosten van een PCR-test. Een gezin van 4 personen is op de heen- en terugreis nu al snel meer dan 1000 euro kwijt aan testkosten. Dat is een forse aanslag op het vakantiebudget en zal veel mensen ervan weerhouden een vakantie naar het buitenland te boeken.  

Trefwoorden: corona, crisis, beleid, reisbranche, reizen, toerisme, vakanties

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
14/03/21
Op zoek naar perspectief voor de gastvrijheidssector: ‘afslaan is een must’
De laatste tijd wordt door Jan en alleman in de media, waaronder ook onze eigen minister-pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

07/05/21
Diamond Award Health Safety voor KLM
KLM heeft de APEX Diamond Award Health Safety toegekend gekregen. Deze award is de hoogst haalbare status voor luchtvaartmaatschappijen op het gebied van Health Safety. KLM is de tweede Europese luchtvaartmaatschappij die deze Diamond-certificering ontvangt, na Virgin Atlantic.
07/05/21
Kamer steunt testen voor toegang
De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de regeling om mensen via testen toegang te geven tot diverse recreatieve activiteiten. In principe is de wet drie maanden geldig. Vanmorgen stond in diverse dagbladen een paginagrote advertentie van Libémadirecteur Dirk Lips die de regering opriep dierentuinen te openen juist zonder testen voor toegang. V
07/05/21
Holland Marketing tourt met Panorama caravan door Nederland
Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen tourt voor haar landelijke campagne Ode aan het Landschap deze lente en zomer met een unieke 'Kip Panorama-caravan' door Nederland.
07/05/21
Stratetch lanceert tool voor dynamisch prijsbeleid recreatiebedrijven
Onlangs heeft reserveringssofwareleverancier Stratech een tool gelanceerd waarmee ondernemers in de verblijfsrecreatie eenvoudiger een dynamisch prijsbeleid kunnen voeren.
07/05/21
183 Blauwe Vlaggen voor Nederland
De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 183 Blauwe Vlaggen toegekend voor 127 jachthavens en 56 stranden.
07/05/21
Koningsdag heeft positieve invloed op imago Eindhoven
Eindhoven was dit jaar gaststad voor Koningsdag 2021. Helaas zonder drommen feestvierders maar wel met live televisie en een hoofdrol voor de Koning en zijn gezin. Wat heeft de organisatie van deze dag de stad opgeleverd?
07/05/21
Exclusief voor leden
Flight compensation: profitable or pitiful?
In de scriptie “Flight compensation: profitable or pitiful?” heeft NHL Stenden-studente de vraag naar vrijwillige bijdrage ter compensatie van de CO² uitstoot van vluchten onderzocht en de prijselasticiteit hiervan bepaalt. Zo blijkt vluchtcompensatie tamelijk prijsinelastisch, zowel voor Europese als intercontinentale vluchten, maar wel elastischer zodra het keerpunt van elasticiteit wordt overschreden. De prijzen die luchtvaartmaatschappijen hanteren voor CO²-compensatie voor vluchten zijn daardoor niet in overeenstemming met de prijselasticiteit van de vraag onder Nederlandse luchtreizigers.
06/05/21
Campingmuseum in Denemarken
Denemarken heeft het eerste campingmuseum ter wereld. Het museum is een initiatief van de Deense Camping Unie (DCU) en kasteel Egeskov.