Geplaatst op: 17-03-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nederlanders aan het boeken geslagen voor de zomervakantie

Nederlanders aan het boeken geslagen voor de zomervakantie
Photo by Ricardo Gomez Angel on Unsplash

Van alle kanten komen de signalen dat Nederlanders volop hun zomervakantie aan het boeken zijn. Stratech meldde vorige week dat in hun boekingssystemen het aantal reserveringen voor de zomer op +16% staat en vandaag komen Oad, Belvilla en Vliegtickets.nl met hoopvolle cijfers. Daarmee wordt eerder onderzoek van ANVR bewaarheid waaruit bleek dat 84% van de Nederlanders weer op vakantie wil, zodra het kan. 

Oad: Senioren boeken weer

Oad ziet het aantal vakantieboekingen, gemaakt door senioren, de laatste 2 weken enorm toenemen. Het is een opvallende trendbreuk ten opzichte van de afgelopen maanden waarin het aantal boekingen aanzienlijk lager lag. De voornaamste reden van deze groei wordt gezien in de forste stijging van het aantal gezette vaccinaties. "Dat maakt dat deze doelgroep weer plannen durft te maken en vooruit kijkt”, aldus Arjan Koster, directeur Oad. "Het is overduidelijk dat men toe is aan een vakantie en wil uitkijken naar iets leuks in de nabije toekomst. Wel gaan de mensen wat later in het jaar op vakantie. De vakanties die geboekt worden kennen bijna allemaal een vertrekdatum vanaf juni. "Dat is op zich niet verwonderlijk, gezien de reisbeperkingen die nu nog gelden, maar gaan wel een druk op het naseizoen opleveren”, zegt Koster. " De vraag voor vakanties in april en mei richten zich met name nog op dichtbij.

Belvilla: Buitenland neemt weer de overhand

Na de haast verplichte vakantie in eigen land in 2020 ziet Belvilla dat bestemmingen buiten Nederland inmiddels weer de overhand nemen. Meer dan de helft van de Nederlandse boekers (55%) heeft voor de zomer een vakantiewoning buiten Nederland vastgelegd. Wel wordt voor relatief dichtbij bestemmingen gekozen. Populaire landen zijn België (14%), Frankrijk (13%) en Oostenrijk (10,5%). 

Hanita van der Meer, Director PR and Communication van Belvilla: "Vorig zomerseizoen was een vakantie in eigen land natuurlijk hét ding, gezien de omstandigheden. Met de positieve geluiden van de afgelopen weken lijkt het erop dat we komende zomer weer in het buitenland op vakantie kunnen. We zien dat vakantiehuizen waar je met de auto heen kunt op dit moment bijzonder populair zijn. Zo kunnen reizigers in het buitenland met hun reisgezelschap veilig in hun ‘eigen bubbel’ blijven.” 

Voor het najaar (september-oktober) ziet Belvilla het aantal boekingen met maar liefst 68% toenemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er wordt voor die periode op dit moment vooral geboekt naar België (23%), Duitsland (6,5%) en Frankrijk (6%) 

Vliegtickets.nl: Verdubbeling 

Het aantal geboekte vliegtickets voor de zomervakantie is de afgelopen weken  verdubbeld ten opzichte van de twee weken ervoor. Dat blijkt uit data van Vliegtickets.nl. In week 8 en 9 van 2021 (22-2 t/m 7-03) bedroeg de stijging bijna 140% ten opzichte van de twee weken ervoor. De vijf populairste bestemmingen voor de zomervakantie zijn, vooralsnog, Málaga, Barcelona, Ibiza, Faro en Gerona.

Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, touroperators, zomervakantie, boekingen

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.
22/03/24
Exclusief voor leden
Thuis centraal in Erfgoeddag 2024 in Vlaanderen en Brussel
Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel met meer dan 900 activiteiten in het teken van ‘Thuis’.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.
07/03/24
NS station Leeuwarden steunt museum Princessehof
Spoorbedrijf NS wil meer doen met maatschappelijke partners. Concreet is dit te zien in het station ...
28/02/24
Exclusief voor leden
Ecosysteem rond varend erfgoed onder druk
De toekomst van het Nederlands varend erfgoed staat onder druk. Dat komt omdat traditionele verdienmodellen niet meer volstaan omdat eisen van consumenten veranderen. Als de vloot in de toekomst verder krimpt, kan het hele ecosysteem van maritiem erfgoed kritische massa verliezen en verloren gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...