Geplaatst op: 12-03-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Festivalsector toont veerkracht

Festivalsector toont veerkracht
Photo by Jessey Bijl on Unsplash

De festivalsector verwacht de coronacrisis in grote mate te overleven. Zelfs als hun festivals dit jaar worden geschrapt, dan nog denken ze in 2022 toch weer te gaan organiseren. Toch zijn er ook grote zorgen, vooral rond sponsoring. Tot maart zijn er al 450 evenementen afgelast. Dat blijkt uit een quickscan onder organisatoren van één of meer festivals die het in evenementen gespecialiseerde onderzoekbureau Respons vorige week uitvoerde. 

In 2021 verwachten de helft van de festivals die doorgaan minder bezoekers te trekken dan in een normaal festivaljaar. Dit is vooral het gevolg van de coronamaatregelen. Een kleine 20% van de respondenten verwacht ondanks de situatie meer bezoekers te mogen verwelkomen.  

Nog veel verplaatsingen 

Nog geen 30% denkt dat het festival op de oorspronkelijk geplande datum in 2021 plaatsvindt. Het betreft niet alleen evenementen die voor 1 juli zijn gepland. Ruim 40% heeft het festival inmiddels al verplaatst naar later in het jaar of volgend jaar. 30% overweegt dit nog te doen. Van degenen die verwachten dat hun festival op de geplande datum doorgaat, denkt slechts 7% dat dit als vanouds gebeurt. Nog eens 7% verwacht een digitale of hybride (beperkt fysiek en digitaal) editie van het festival te organiseren. 

Festivals2021

Inkomsten 

Organisatoren maken zich zorgen om de inkomsten uit sponsoring. 65% verwacht dit jaar veel minder sponsorgeld te kunnen ophalen. De bijdragen van de overheid stemmen positiever want 60% denkt dat de subsidie vergelijkbaar of zelfs hoger is dan bij voorgaande edities. Hoewel het eigenlijk zou moeten, kiezen organisatoren er nauwelijks voor om hun entreeprijzen te verhogen. Van de entreeheffende festivals houden drie kwart de prijzen gelijk aan vorig jaar. De meerderheid verwacht verder dat de bestedingen van de bezoekers tijdens het festival op eenzelfde niveau als in voorgaande jaren uitkomen. 

Actuele stand van zaken 

Op basis van een analyse van de Respons database weten we het volgende over het totaal van vakbeurzen en publieksevenementen (dus niet alleen festivals): 

  • Tot en met maart 2021 zijn 450 evenementen afgezegd. In een normaal jaar trokken die bijna 8 miljoen bezoeken. Dit is als lager dan in een normaal jaar omdat de kalender voor het eerste kwartaal al beperkt was. 
  • Tot en met maart hebben 45 evenementen gekozen voor een online editie. Het evenement ging/gaat dus feitelijk door maar zonder fysieke bezoekers.? 
  • Tot en met maart hebben 150 evenementen gekozen om voor verplaatsing naar een later tijdstip in het jaar. 75% koos daarbij voor een datum na 1 juli. 
Trefwoorden: evenementen, festivals, corona, crisis

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

07/05/21
Koningsdag heeft positieve invloed op imago Eindhoven
Eindhoven was dit jaar gaststad voor Koningsdag 2021. Helaas zonder drommen feestvierders maar wel met live televisie en een hoofdrol voor de Koning en zijn gezin. Wat heeft de organisatie van deze dag de stad opgeleverd?
06/05/21
Eventplatform: Sneltesten alleen voor grote evenementen inzetten
Het Eventplatform vindt dat alleen bij grote evenementen sneltesten moeten worden ingezet. Deze moeten dan gratis verstrekt worden om een tweedeling in de samenleving te voorkomen. Doorstroomlocaties zoals attractieparken, musea en dierentuinen hebben een andere aanpak nodig dan festivals en sportwedstrijden.
04/05/21
OMT positief over Fieldlab Evenementen
In de volgende fase van het openstellingsplan kunnen zogenaamde Type III evenementen onder strikte voorwaarden weer plaatsvinden. Dat stelt het OMT in een advies aan het Nederlandse kabinet.
23/04/21
Nieuw festival van organisatie Crossing Border
Het klinkt raar maar de organisatie achter Crossing Border zet gewoon een nieuw festival op. Het 'scream LOUDER' festival vindt plaats op 10 juli in Den Haag. Het brengt literatuur, spoken word en muziek samen.
22/04/21
Koning bezoekt organisatie Eurovisie Songfestival
Koning Willem-Alexander heeft vanmorgen een werkbezoek gebracht aan de organisatie van het Eurovisie Songfestival (ESF) dat op dinsdag 18 mei van start gaat in Rotterdam Ahoy.
20/04/21
Streep door grote Fieldlabs Evenementen
De twee grote Fieldlabexperimenten zijn geschrapt. Die in Breda gaat definitief door en die in Lichtenvoorde wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat bleek gisteren na een verhitte discussie in de samenleving waarover we eerder berichtten.
19/04/21
538 Oranjedag Festival: 1 miljoen aanmeldingen versus 340 duizend tegenstanders
Het Fieldlab experiment met een festival in Breda maakt de tweedeling in de maatschappij ten aanzien van strenge coronamaatregelen en de wens om meer vrijheden pijnlijk duidelijk.
14/04/21
Japan doet mee aan Floriade
Na de crisis vorige week over de vraag om weer extra geld, kon Floriade Expo 2022 wel goed nieuws gebruiken. Dat is er, Japan stuurde de bevestiging in.