Geplaatst op: 11-03-2021
Auteur: Redactie
NRIT

IVN start met meerdaagse trektochten door de natuur

IVN start met meerdaagse trektochten door de natuur

Nu Nederlanders in deze bijzondere tijd massaal genieten van de mooie natuur in eigen land, komt IVN Natuureducatie met speciale meerdaagse trektochten. Door mensen langs de mooiste plekjes van de Nederlandse natuur te leiden, hoopt de organisatie de natuur in steeds meer harten te sluiten. ‘De tijd is hiervoor nu echt rijp. Mensen staan open voor de natuur en wij komen met een bijzondere beleving’, licht projectleider natuur en recreatie Ido de Haan toe. Inmiddels stromen de eerste boekingen binnen. 

De afgelopen maanden werd duidelijk dat de coronacrisis heeft geleid tot een herwaardering van de natuur in eigen land. Nooit eerder was het zo druk in natuurgebieden als de afgelopen maanden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal bezoekers is toegenomen met 30%, het aantal downloads van fiets- en wandelroutes is verdubbeld en de zoektermen voor de nationale parken via google met 75% zijn gestegen. Met name de bekendere routes en paden worden bewandeld, maar er is nog zoveel meer te ontdekken

Weg van de massa

IVN wil echter wat anders bieden dan massatoerisme en de standaardwandelingen, die nu veelal worden gemaakt. Daarom zijn de meerdaagse trektochten ontwikkeld, waarvan er inmiddels twee daadwerkelijk zijn te boeken: een trektocht door Nationaal Park De Biesbosch en een tocht door natuurgebied De Maashorst. Dit jaar komen er nog vijf andere trektochten bij. De meerdaagse IVN-trektochten hebben dagafstanden van 15 tot 20 km. De routes zijn speciaal uitgezet door IVN-gidsen, die de mooiste plekjes kennen. Dit betekent dat er onderweg geen markeringen zijn; de navigatie verloopt via de app.

Overnachten bij gastheren van het landschap

Tijdens de 3-, 4,- of 5-daagse trektochten wordt overnacht bij de Gastheren van het landschap, recreatieondernemers middenin de natuur, die een speciale opleiding hebben gevolgd en van alles over hun gebied kunnen vertellen. Daarnaast kan via de gratis app IVN Routes tijdens de wandelingen worden geluisterd naar het verhaal over het natuurgebied. Zo gaat het audioverhaal van De Maashorst onder andere over heidevelden, zandverstuivingen, prehistorische grafvelden en het beroemde wijstverschijnsel. De Haan: ‘Heel boeiend om te horen hoe aardbreuken van invloed zijn op de ontwikkeling van het landschap en de mensen die er al eeuwen wonen.’

Link: https://wwwivnnl/trektochten
Trefwoorden: natuur, verblijfsrecreatie, dagrecreatie, wandelen

||| Blogs |||

26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
14/01/19
Oude strijder
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
06/02/18
Zingevend consumptielandschap?
Zingevend consumptielandschap?
06/02/18 · Natuur · Han Verheijden | Lees meer
Nog niet zo heel lang geleden was de zondag de enige vrije dag. Deze werd beschouwd als een rus...
30/11/16
Wordt de kust echt bedreigd?
Wordt de kust echt bedreigd?
30/11/16 · Beleid · Dagrecreatie · Natuur · Han Verheijden | Lees meer
In de afgelopen maanden hebben alle kranten volgestaan met nerveuze berichten over ons kust. Ze...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

12/04/21
Keukenhof geniet van drie dagen lang publiek
Keukenhof mocht afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag beperkt open binnen het programma Testen voor ...
07/04/21
Exclusief voor leden
Natuurontwikkeling Dommeldal beperkt schade klimaatverandering
ARK Natuurontwikkeling is in het Brabantse Dommeldal gestart met de uitvoering van ‘Brabants Goud in Het Groene Woud’. Onderdeel van dit project is versterking van het stroomgebied van de Dommel en uitbreiding van de leembossen in Het Groene Woud waarvan het Dommeldal deel uitmaakt. Dat is nodig om de klimaatverandering op te vangen. Hoe werkt dat?
07/04/21
Naturalis en IVN bij duizenden huishoudens in beeld met MoestuinMaatjes (+video)
Supermarktketen Albert Heijn, museum Naturalis en natuurorganisatie IVN openden samen het moestuinseizoen bij Olympiaschool in Amsterdam. Klanten van Albert Heijn sparen vanaf vandaag voor MoestuinMaatjes en bevorderen zo biodiversiteit. Daarmee komen Naturalis en IVN binnen bij duizenden huishoudens in Nederland.
02/04/21
Exclusief voor leden
Flevoland krijgt 1700 hectare bos erbij door echte Bossenstrategie
De komende jaren komen er in de provincie Flevoland honderden hectares bos bij. De Bossenstrategie van maar liefst 51 A4tjes werd vastgesteld op 31 maart. “Door in te zetten op 1700 hectare extra bos in 2050, waarvan 1200 hectare in 2030 legt de provincie de lat hoog, maar we denken dat het haalbaar is”, stelt gedeputeerde natuur Harold Hofstra. Wellicht wordt Flevoland door deze beleidskeuze in 2030 dé provincie waar je moet zijn om in het bos te recreëren.
02/04/21
Meer zoekopdrachten naar groene omgeving meldt Airbnb
Uit nieuwe gegevens van Airbnb blijkt dat de Nederlandse interesse in lokale en reizen in Nederland sterk toeneemt. In maart bereikten zoekopdrachten naar landelijke verblijven in Nederland het hoogste niveau van dit jaar, en meer dan drie keer zo hoog als in maart vorig jaar.
30/03/21
Waterman brengt waterrijke regio's in beeld
In de vierdelige documentaireserie 'Waterman' onderzoekt presentator Menno Bentveld onze wonderlijke verhouding tot water. Met daarin ook aandacht voor onze vrije tijd bij en op het water. In vier afleveringen komen vier regio's in beeld.
16/03/21
Ronald Spanier directeur Landschapsbeheer Flevoland
Ronald Spanier is sinds 1 maart directeur van Landschapsbeheer Flevoland. Hij volgt Jeroen Reinhold op die de laatste anderhalf jaar directeur was maar Reinhold neemt een rol op zich die hem beter ligt.
15/03/21
Exclusief voor leden
Nieuw bos bij Epe goed voor recreatie en draagt bij aan behalen klimaatdoelen
De jonge bomen zijn de grond in gegaan. Daarmee is een nieuw natuurgebied van ruim 6 hectare ontstaan bij Epe. Van de ruim 6 hectare grond is 3,5 hectare beplant met nieuwe bomen. Dit zijn de eerste hectares van de in totaal 1.700 hectare nieuw bos Provincie Gelderland gaat aanleggen. Dit bos is gunstig voor recreatie en een deel van de klimaatdoelen worden bereikt.