Geplaatst op: 09-03-2021
Auteur: NRIT redactie

KHN: meer doen dan alleen terrassen openen

KHN reactie op persconferentie 8 maart

KHN: meer doen dan alleen terrassen openen
Onder strikte voorwaarden gaan mogelijk eind maart de terrassen open.

Er gloort wat hoop voor de door de coronacrisis zwaar getroffen horeca. De avondklok blijft tot en met 30 maart in stand. Wel heeft het kabinet aangegeven voorbereidingen te treffen voor mogelijke versoepelingen eind maart. Dan mogen misschien de terrassen open. De ondernemers willen meer.

Als de besmettingscijfers dalen, dan komt er mogelijk over drie weken wat meer ruimte en kunnen de terrassen onder voorwaarden weer open; een klein lichtpuntje, meldt brancheorganisatie KHN. 

In gesprek met het kabinet

De afgelopen week heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) meerdere gesprekken gevoerd met het kabinet over de voortgang van de heropening van de horeca. Op aandringen van KHN heeft het kabinet te kennen gegeven de horeca graag mee te nemen als oplossing en te willen kijken naar waar er versoepelingen mogelijk zijn. KHN heeft er op aangedrongen om verder te kijken dan alleen het openen van de terrassen; dit is slechts voor een klein deel van de horecaondernemers een verbetering.

Terrassen mogelijk open. Maar wat betekent dit voor de branche als geheel?

Het kabinet heeft het OMT vorige week om advies gevraagd onder welke omstandigheden de terrassen weer open kunnen. Als op 23 maart de IC- en ziekenhuisopnamen stabiel zijn en het lukt om het reproductiegetal onder de 1 te houden, dan ziet demissionair minister De Jonge weer ruimte voor het heropenen van de terrassen. Daar zit voor de sector het punt, dat reproductiegetal van 1 is nog niet bereikt. Dit kan dan waarschijnlijk per 31 maart onder strenge voorwaarden: maximaal aantal personen per terras, per tafel én met inachtneming van anderhalve meter afstand.

Robèr Willemsen: meer doen want er liggen gedegen plannen

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Met de lente in aantocht is het noodzakelijk dat de terrassen op 31 maart weer open kunnen; het is een eerste stap. Echter zijn wij van mening dat het eerder kan én moet. Het ontbeert het kabinet aan vertrouwen, terwijl er zeer gedegen plannen liggen. Naast versoepelingen voor de terrassen vinden wij écht dat er een breder deel van de horeca op een veilige en verantwoorde manier open móet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opening van de eet- en drinkgelegenheden in hotels voor de hotelgasten en de opening van restaurants en cafés onder voorwaarden volgens fase 1 van de KHN horecaroutekaart.”

Versoepelen met KHN routekaart

KHN blijft daarom vol inzetten op heropening volgens de KHN routekaart en aandringen op meer branchebrede versoepelingen, omdat dat veilig én verantwoord kan. Hotels, restaurants, cafés, dag horeca, cateraars, clubs & nightlife bedrijven en bedrijven die een belangrijke rol vervullen in leisure & toerisme kunnen niet wachten om hun gasten weer te verwelkomen. De komende periode blijft KHN in gesprek met het kabinet over hoe de horecaroutekaart onderdeel kan zijn van de oplossing in het proces richting het heropenen van de economie.

Trefwoorden: horeca, terras, corona, routekaart, beleid

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...