Geplaatst op: 03-03-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Te veel plannen voor camperplaatsen in Limburg

Te veel plannen voor camperplaatsen in Limburg
Afbeelding van Harald Funken via Pixabay

Het aantal camperplaatsen in de provincie Limburg kan de komende jaren nog bescheiden groeien. Daarmee kan de groeiende populariteit van campers goed worden opgevangen. Om Limburg als camperprovincie op de kaart te zetten moeten de Limburgse DMO’s aan de slag. Ook ondernemers moeten werken aan kwaliteitsverbetering en prijsdifferentiatie. Dat blijkt uit onderzoek van LeisureBrains. 

Het aantal campers en campervakanties in Nederland is de afgelopen jaren fors gestegen. Naar verwachting zet deze groei zich de komende jaren verder door. Na een piek in 2021 als gevolg van de coronapandemie vanaf 2022 jaarlijks met ongeveer 5%. In Limburg zijn op dit moment ruim 1.244 plaatsen die speciaal voor campers zijn ingericht. Er liggen nog plannen voor minimaal 500 camperplaatsen. Mochten die in een klap op de markt komen, dan wordt die ernstig verstoord.

Sterke groei aanbod onwenselijk

Dat merken ook Limburgse gemeenten die steeds meer vergunningaanvragen voor camperplaatsen zien. Uit een rondvraag bij Limburgse gemeenten blijkt dat er concrete plannen zijn om minimaal 500 extra camperplaatsen in Limburg te realiseren. Het bestaande aanbod van 1.244 camperplaatsen in Limburg zou daarmee met 40% toenemen. Hier staat een verwachte jaarlijkse vraaggroei van 5% tegenover. Een sterke groei van het aanbod tegenover een bescheiden groei is volgens de onderzoekers een onwenselijke situatie omdat dat op termijn kan leiden tot niet-vitale locaties. 

Uit het onderzoek is gebleken dat, behoudens enkele piekmomenten, de meeste camperlocaties nog voldoende ruimte hebben om de extra groei op te vangen. Er is alleen aanbodkrapte in de voorjaarsvakanties, de weekende in het hoogseizoen en bij specifieke evenementen. Volgens de onderzoekers is het de vraag is of een uitbreiding van het aantal aparte camperlocaties nodig is om de ‘problemen’ in de drukke periodes nu en in de toekomst op te vangen. Zij zien bovendien ook overloopmogelijkheden naar veel andere camperlocaties en reguliere campings. Alleen in de gemeenten Horst aan de Maas, Venray, Leudal, Weert, Nederweert, Roerdalen, Echt-Susteren, Stein en Sittard-Geleen is nu al een tekort aan locaties. In het Heuvelland zijn voldoende locaties en daar zou groei alleen buiten de regio moeten plaatsvinden. 

Ruimte voor 60 nieuwe plaatsen per jaar 

Om de groei van het aanbod wat te temperen is het advies om het bestaande aanbod aan camperlocaties jaarlijks met maximaal 5% te laten groeien. Uitgaan de van de drie deelregio’s Noord-, Midden- en Zuid-Limburg adviseren zij jaarlijks per regio maximaal 20 plaatsen extra te creëren (60 plaatsen per jaar voor heel Limburg). Dat betekent dat er de komende vijf jaar maximaal 300 plaatsen bij komen .

CampersLimburg


Bovendien is het advies om nieuwe initiatieven vooral te laten landen op interessante locaties (bij natuurgebieden, aan het water, bij een stad), waarbij kwaliteit de standaard is. Nieuwe locaties in het buitengebied, zonder onderscheidend vermogen, voegen sowieso weinig toe aan het bestaande aanbod.Het advies is om hiervoor op regionaal niveau een afwegingskader op te stellen waar de betreffende gemeenten zich aan conformeren en dit te verankeren in lokaal beleid.

Camperalliantie oprichten

Daarnaast vinden de onderzoekers dat er een camperalliantie moet worden opgericht die zich bezig gaat houden met het promoten van Limburg als camperprovincie (vergroten van de vraag). Daarnaast kan ingezet worden op productdifferentiatie en het bevorderen van kwaliteit. Ook valt er nog veel te winnen qua prijsbeleid: de meeste camperlocaties bieden een overnachting aan tegen vergelijkbare prijzen terwijl het aanbod verschillend is.

Beheerders en exploitanten van camperlocaties geven ze daarom het advies goed na te gaan prijzen te differentiëren en reguliere campinghouders zouden beter moeten nagaan of zij voor deze groeiende doelgroep toch niet aanvullende plaatsen moeten gaan aanbieden. Limburgse DMO’s zouden, in samenwerking met de provincie en de regio’s, Limburg als camperprovincie verder moeten promoten.

Meer kwaliteit nodig

Door op deze manier enerzijds de groei van het aanbod wat te temperen en te sturen op kwaliteit en anderzijds de vraag te stimuleren ontstaat er een gezonde(re) marktsituatie waarbij de bezettingsgraad van bestaande locaties kan verbeteren en er investeringskracht ontstaat om te werken aan kwaliteit. 

Link: https://www.leisurebrains.nl
Trefwoorden: beleid, verblijfsrecreatie, campers, kampeerauto's, campings, camperplaatsen

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Financiële positie van jongeren onder druk
De financiële positie van jongeren staat onder druk: de helft van hen kan niet of nauwelijks rondkomen, van het jeugdloon en de bijstand kunnen jongeren niet leven en ook de nieuwe basisbeurs is structureel te laag.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.
08/03/24
Klaas Dijkhoff in Raad van Commissarissen NS
Oud-staatssecretaris en voormalig minister Klaas Dijkhoff is per 6 maart door de aandeelhouder – het ministerie van Financiën – benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van NS.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...