Geplaatst op: 02-03-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Datalek bij ticketverkoper dagattracties

Datalek bij ticketverkoper dagattracties
Afbeelding van xresch via Pixabay

De persoonsgegevens mensen die online een ticket bij diverse attractieparken en dierentuinen hebben gekocht liggen op straat. Het lek is ontstaan bij dienstverlener Ticketcounter dat voor die bedrijven de ticketafhandeling organiseert. Miljoenen klantgegevens liggen op straat.

Een medewerker van Ticketcounter heeft de gegevens van klanten per ongeluk maandenlang online gezet. Criminelen dreigen nu deze gegevens te misbruiken en persen het bedrijf af. In het AD zegt directeur Sjoerd Bakker hier niet aan toe te gaan geven. Het gaat om gegevens van 1,5 tot 1,8 miljoen klanten.

De gegevens die gelekt zijn, betreffen namen, emailadressen, geboortedate en bankrekeningnummers van mensen die met iDeal hebben betaald. Volgens Blijdorp, een van de getroffen bedrijven, betreft het persoonsgegevens van minimaal 6 maanden oud en voor 5 augustus 2020 zijn ingevuld bij de aankoop van online tickets.

In een reactie zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat ze geen mededelingen over individuele gevallen van datalekken. "Dat zou wel kunnen als we bijvoorbeeld onderzoek hebben gedaan, zover zijn dat we conclusies trekken of bijvoorbeeld handhaven." Meer in het algemeen neemt de AP bij ernstige risico’s altijd contact op met de organisatie waar zich een datalek heeft voorgedaan. Dit om te zorgen dat allereerst het lek gedicht wordt en die organisatie er alles aan doet om de schade voor mensen wiens gegevens gelekt zijn, te beperken. Soms start de AP ook een onderzoek naar aanleiding van een datalek, wat kan leiden tot een boete. Maar dat kan de AP niet altijd. De AP zou meer willen doen, maar heeft te weinig menskracht

Trefwoorden: attractieparken, dagattracties, dierentuinen, tickets, data, persoonsgegevens, datalek

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

14/04/21
Toverland doet niet mee aan 'Testen voor Toegang'
Toverland doet niet mee aan de pilot ‘Testen voor Toegang’. Het bedrijf hecht meer waarde aan het Veilig Samen Uit-protocol en ziet bovendien niet hoe ze met de zeer beperkte bezoekersaantallen een winstgevende operatie kunnen draaien. Het park in het Limburgse Sevenum heeft vorig jaar flink last gehad van de coronacrisis en sloot af met flink verlies.
14/04/21
Kabinet presenteert onzeker stappenplan
Ondanks de oplopende besmettingen en volle ziekenhuizen presenteerde het Nederlandse kabinet gisteren een openingsplan. Een plan dat de vrijetijdssector weer perspectief biedt. Helaas zonder zekerheden.
13/04/21
Dierentuinen favoriet na lockdown onder Nederlandse jongeren
Het bezoek aan een dierentuin is bij Nederlandse jongeren (4-18) na de lockdown favoriet. In de top 20 van dagattracties die jongeren na de lockdown willen bezoeken staan maar liefst 8 dierentuinen. Meest populair is een bezoek aan de Efteling.
12/04/21
Keukenhof geniet van drie dagen lang publiek
Keukenhof mocht afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag beperkt open binnen het programma Testen voor ...
08/04/21
Nieuwe directeur voor Avonturenpark Hellendoorn
Vanaf 1 mei wordt Tim Golstein de nieuwe directeur van Avonturenpark Hellendoorn.Tim Golstein volgt ...
07/04/21
Keukenhof toch beperkt open als testlocatie
Het was heel zuur dat voorjaarspark Keukenhof niet open kon. De attractie diende een plan in om als wandelpark open te gaan maar dat paste ook niet binnen de huidige coronaregels. Nu veel locaties in leisure een testlocatie worden, kunnen ook de deuren van Keukenhof drie dagen in april open.
06/04/21
April is pilotmaand voor de recreatie
De Rijksoverheid heeft alle pilots voor de cultuur-, sport- en recreatiesector online gezet. Deze pilots zijn toegankelijk voor mensen met een negatieve coronatest. In totaal worden er ruim 450 experimenten opgezet voor in 230.409 bezoekers. Welke bedrijven staan op de rol?
01/04/21
Sector op een kier: Pilots met toegangstesten
De dagrecreatie gaat op een heel klein kiertje open. Er komen in april pilots met toegangstesten bij dagattracties. In Utrecht komen experimenten met openstelling van vijf cafés.