Geplaatst op: 01-03-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Ongekende krimp voor de horeca

Ongekende krimp voor de horeca
Afbeelding van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay

Vorig jaar kromp de omzet van de horeca met 34% procent ten opzichte van 2019. Een ongekende krimp die het CBS niet eerder registreerde. Tijdens de kredietcrisis kromp de omzet in 2009 met 4,8%, toen het trieste record. De krimp kwam in het eerste kwartaal van 2020 na zeven jaar omzetgroei op een rij.

Slechtste kwartaal was het tweede toen, ten opzichte van dezelfde periode in 2019 een omzet verlies van 57% werd geleden. Maar ook het vierde kwartaal presteerde met -52% heel erg slecht. Beste kwartaal was nog het eerste met 10% omzetverlies en ook de zomer was met -12% nog relatief goed. 

OmzetHoreca

Logiesverstrekkers: -41%

Logiesverstrekkers zagen de omzet in 2020 met 41% dalen. Hotels kregen met een omzetdaling van 51% de grootste klappen te verduren. De krimp bij de overige logiesverstrekkers zoals de verblijfsrecreatie was met 13,1% een stuk kleiner. 

Eet- en drinkgelegenheden: -31%

De omzet van eet- en drinkgelegenheden kromp, met 31%, minder hard dan die van de logiesverstrekkers. Fastfoodrestaurants hadden relatief het minste last van de coronamaatregelen. Hun omzet was 14% lager dan in 2019. Cafés en restaurants hebben in 2020 respectievelijk 42% en 35% minder omgezet dan een jaar eerder. Kantines en catering ten slotte verloren 36% omzet.

OmzetHoreca
Trefwoorden: horeca, verblijfsrecreatie, omzet, ondernemen, corona, crisis

||| Blogs |||

29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

09/04/21
Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen
In 2020 hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. Het meeste geld, 15 miljard euro, werd uitgegeven aan loonkostensteun. De meeste steun ging naar de handel en de horeca. In totaal heeft de vrijetijdssector voor 4,2 miljard euro aan ondersteuning ten gevolge van de pandemie aangevraagd.
09/04/21
Exclusief voor leden
The Monument gaat dit voorjaar open
Dit voorjaar opent het boetiekhotel The Monument de deuren in een bijzonder rijksmonument in hartje Den Haag. Het hotel telt tien unieke verblijven: van een tropische Jungle suite tot een luxe appartement over de gehele eerste verdieping met uitzicht op de Prinsegracht.
07/04/21
Arbeidsovereenkomst geëist bij Deliveroo
De vakbond FNV eist namens zes maaltijdbezorgers een arbeidsovereenkomst bij Deliveroo. Zij werken n...
01/04/21
Sector op een kier: Pilots met toegangstesten
De dagrecreatie gaat op een heel klein kiertje open. Er komen in april pilots met toegangstesten bij dagattracties. In Utrecht komen experimenten met openstelling van vijf cafés.
28/03/21
Wonen, werken en reizen vanuit rijdend huis
Vervagen de grenzen tussen wonen, werken en reizen? Het Solar Team van de TU Eindhoven heeft met het Self-sustaining House On Wheels (SHOW) in ieder geval een belangrijke stap gezet.
25/03/21
In Rotterdam mogen de terrassen dubbel zo groot worden
De Rotterdamse horecaondernemers krijgen de ruimte en ondersteuning om na de lockdown te kunnen herstellen. Terrassen mogen twee keer zo groot worden en coronacoaches begeleiden horecaondernemers bij het coronaproof maken van het terras. Via vouchers kunnen horecaondernemers een tegemoetkoming krijgen om hun zaak coronaproof te maken. Ook is gedacht aan een evenementenkraskaart.
19/03/21
Rechtszaak verloren, toch snellere uitbetaling TVL
Koninklijke Horeca Nederland verloor vrijdag de rechtszaak tegen de staat om snellere uitbetaling van de verhoogde TVL maar horecaondernemers krijgen toch sneller hun geld. Hoe zit dat?
16/03/21
Exclusief voor leden
Turkije verwacht sterk herstel gastvrijheidseconomie en registreert gevaccineerde werknemers in toerisme
Turkije heeft de start aangekondigd van een registratieprogramma van gevaccineerde medewerkers in he...