Geplaatst op: 26-02-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Bordjes weg, bordjes terug, beroering in fietsland

Bordjes weg, bordjes terug, beroering in fietsland

Heel wat beroering deze week bij de langeafstandfietsers. Routenetwerk Twente had een deel van de bewegwijzering van de LF-14 Saksenroute verwijderd. De ANWB, die samen met de Fietsersbond en de Wielersportbond NTFU in de Stichting Landelijk Fietsplatform zit, compleet in de gordijnen omdat de route die door drie provincies loopt, onbruikbaar was geworden. Inmiddels worden de bordjes deels weer teruggeplaatst maar het onderliggende conflict is daarmee nog niet uit de wereld. 

Vrijwilligers van het Landelijk Fietsplatform telden maar liefst 110 verwijderde bordjes. Volgens Han van den Heuvel van Routenetwerken Twente gaat het niet om kritische bewegwijzering maar om zogenaamde tussenbewegwijzering op een klein deel van de route. Die zijn vooruitlopend op een afgesproken sanering van de route alvast door de aannemer verwijderd.

LF-netwerk wordt veel gebruikt

Problematischer is de stelling van Overijssel dat het onduidelijk is welke klanten de LF-routes bedienen. Volgens directeur Eric Nijland van het Landelijk Fietsplatform klopt dat niet: "Jaarlijks maken 885.000 Nederlanders een fietstrektocht in Nederland. Zij gebruiken veelvuldig LF-routes.” Door jaarlijks onderzoek onder fietsvakantiegangers is er veel kennis over het gebruik van de LF-routes. Zo blijkt dat onderweg bewegwijzering de voornaamste vorm van navigatie is. Digitale hulpmiddelen worden gezien als ondersteuning, maar niet als vervanging van de fysieke bewegwijzering. LF-routes zijn ook economisch relevant. Door Nederlanders wordt in totaal 143 mln euro per jaar uitgegeven tijdens fietstrektochten in NL, ongeveer 33% daarvan (47 mln euro) heeft dan betrekking op trektochten op een LF-route. De provincie Overijssel voelt zich daarentegen gesteund door de haar toeristische partners in de provincie: "Diverse LF-routes passen in de visie van Gastvrij Overijssel en de Overijsselse routebureaus niet meer voor het fietsen van langere afstanden.”

Netwerk wordt gemoderniseerd

Verder stelt Overijssel dat de strategie van het Landelijk Fietsplatform alleen gericht is op het behouden van het aantal fietskilometers en niet op het moderniseren van een verouderd systeem. Ook die stelling staat op gespannen voet met de werkelijkheid. Het Landelijk Fietsplatform is al enige jaren bezig met het omvormen van 26 LF-routes naar 10 zogenaamde LF Icoonroutes. Daarvan zijn er inmiddels drie gerealiseerd (Maasroute, Zuiderzeeroute en Kustroute) en wordt momenteel hard gewerkt aan de Waterlinieroute. Volgens Van den Heuvel gaat die sanering veel te traag en worden termijnen steeds opgeschoven.

De LF-14 Saksenroute is volgens Nijland juist nog intact omdat deze onderdeel uitmaakt van de Ronde van Nederland en een populaire route is.  "Je moet goed kijken wat je hebt, dat doorontwikkelen, naast nieuwe sterke thema’s zoals de Waterlinieroute die we nu ontwikkelen”, stelt hij. "Je gooit sterke merken als de Zuiderzeeroute en de Kustroute toch niet zomaar weg.” Maar we gaan graag samen in gesprek over een mogelijke nieuwe invulling van de LF-14. Hij zou graag zien dat de routebureau’s in Drenthe, Groningen en Twente en Achterhoek rond de tafel gaan om samen een mooi product voor fietsers te ontwikkelen. "Voor de Saksenroute willen we samen met de regio’s kijken hoe we onder die route een thema kunnen leggen en pas als we die niet vinden, gaan we saneren. Met de juiste communicatie zodat de fietser daar geen last van heeft.”

Gat in landelijk netwerk?

Teleurstellend voor fietsvakantiegangers is de stelling van de provincie Overijssel dat ze alleen nog maar fietsroutes in de eigen provincie willen ondersteunen. Daarmee dreigt midden in Nederland een gat in een landelijk netwerk te vallen. Een netwerk dat internationaal juist veel waardering krijgt. Volgens Van den Heuvel wordt al sinds 2015 gesproken over een sanering van diverse LF-routes maar schiet het niet erg op. Hij spreekt overigens tegen dat Overijssel niet wil investeren in landelijke fietsroutes. Zo wordt juist een Hanze- en een Oranje fietsroute ontwikkeld. 

Versnipperde financiering

Achterliggend speelt een conflict over de financiering van het Landelijk Fietsplatform door Overijssel en de financiering van de routebureau’s in de provincie. Omdat Overijssel als enige provincie niet bijdraagt aan een collectief pakket van landelijke basisactiviteiten heeft het Landelijk Fietsplatform Overijssel afgesloten van het landelijk meldsysteem en van de landelijke portal. En dat heeft bij de routebureau’s in Overijssel weer veel kwaad bloed gezet.  

Zowel routebureau’s als het Fietsplatform zien de oplossing in een constructief rechtstreeks overleg tussen deze partijen. Eric Nijland: "We hebben geen conflict met de routebureaus, ook nooit gehad. Wel hebben we te maken met een al jaren slepende impasse in de samenwerking met de provincie en Gastvrij Overijssel. Zij zitten onze samenwerking in de weg. We kijken ernaar uit om – net als we dat doen met de andere routebureaus in Nederland - snel en ongehinderd weer met elkaar te overleggen en afspraken te maken.”

De datumprikker is uitgezet. Hopelijk leidt dit tot een de-escalatie van deze kwestie en kunnen de pijlen weer worden gericht op waar het allemaal om te doen is: onbegrensd fietsplezier in Nederland Fietsland. Inclusief de prachtige fietsprovincie Overijssel!

Trefwoorden: fietsen, route, beleid, ANWB, Overijssel

||| Blogs |||

30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
14/03/21
Op zoek naar perspectief voor de gastvrijheidssector: ‘afslaan is een must’
De laatste tijd wordt door Jan en alleman in de media, waaronder ook onze eigen minister-pr...
25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

14/04/21
Japan doet mee aan Floriade
Na de crisis vorige week over de vraag om weer extra geld, kon Floriade Expo 2022 wel goed nieuws gebruiken. Dat is er, Japan stuurde de bevestiging in.
14/04/21
Toverland doet niet mee aan 'Testen voor Toegang'
Toverland doet niet mee aan de pilot ‘Testen voor Toegang’. Het bedrijf hecht meer waarde aan het Veilig Samen Uit-protocol en ziet bovendien niet hoe ze met de zeer beperkte bezoekersaantallen een winstgevende operatie kunnen draaien. Het park in het Limburgse Sevenum heeft vorig jaar flink last gehad van de coronacrisis en sloot af met flink verlies.
14/04/21
60% vouchers Vacansoleil omgezet naar nieuwe vakantie
Het zoekgedrag op de Europese boekingswebsites van Vacansoleil laat zien dat veel Europeanen zoeken naar ‘coronaveilige’ campingvakanties. Vacansoleil ziet dat het aantal boekingen gestaag groeit, ondanks de nog beperkende maatregelen in heel Europa. Het merendeel van de klanten die vorig jaar een voucher kregen, heeft die inmiddels omgeruild voor een nieuwe boeking
14/04/21
Testreis Gran Canaria waarbij gasten wel uit het resort mogen
De reisbranche en het kabinet organiseren begin mei een tweede proefreis naar het Spaanse Gran Canaria. Samen met de bevindingen van de eerste proefreis naar Rhodos moet die leren onder welke voorwaarden mensen straks weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen. TUI, Corendon en ANVR organiseren de reis. Het grote verschil met de testreis naar Rhodos, op Gran Canaria mogen de toeristen wél hun resort verlaten
14/04/21
Meer grote testevenementen: OMT bezorgd
Het Fieldlab Evenementen kan door met nog meer grootschaliger praktijktesten. Grootste evenementen zijn concerten met wel 10.000 bezoekers. Het OMT is niet heel erg blij met deze opschaling en spreekt haar zorgen uit.
14/04/21
Kabinet presenteert onzeker stappenplan
Ondanks de oplopende besmettingen en volle ziekenhuizen presenteerde het Nederlandse kabinet gisteren een openingsplan. Een plan dat de vrijetijdssector weer perspectief biedt. Helaas zonder zekerheden.
13/04/21
Thuisbezorgd blijft heel sterk groeien
Het thuisbezorgen van maaltijden maakt groeispurt door. Moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, Just Eat Takeaway.com, heeft in het eerste kwartaal van 2021 maar liefst 79% meer orders ontvangen. Het was het vierde kwartaal op rij met een sterke groei.
13/04/21
Geen sectorspecifieke hulp voor reisbranche
De reisbranche kan sectorspecifieke hulp van de Rijksoverheid wel op zijn buik schrijven. Dat is kort en goed de conclusie van een gesprek tussen de branche en staatssecretaris Mona Keijzer van EZK.