Geplaatst op: 22-02-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Laatste loodjes coronacrisis loodzwaar voor de Drentse vrijetijdssector

Laatste loodjes coronacrisis loodzwaar voor de Drentse vrijetijdssector

In het laatste kwartaal van 2020 is het sentiment onder Drentse toeristische ondernemers flink afgenomen. De impactscore - een graadmeter voor de zwaarte waarmee de coronasituatie drukt op de vrijetijdsondernemers - steeg van 32 in oktober naar 55 in januari. De negatieve gevolgen zijn bij 80% van ondernemers voelbaar (was 50% in oktober). Minder gasten (42% van de bedrijven), minder boekingen, (24%) volledige sluiting (22%). Allemaal gevolgen van de huidige maatregelen waardoor Nederlanders minder op vakantie gaan.

De Monitor Impact Corona meet periodiek de impact van corona op toeristisch recreatieve ondernemers in Drenthe. De laatste meting liep van 28 januari tot en met 8 februari. Er deden 251 ondernemers aan mee.

Vooral hotels en groepsaccommodaties hard geraakt

Astrid Crum directeur Marketing Drenthe meldt dat vooral de groepsaccommodaties al het hele jaar hard worden geraakt door de maatregelen. Ze hadden grote omzetverliezen in 2020 en er komen nog steeds weinig boekingen binnen. Ook hoteliers maken zich grote financiële zorgen en kunnen mogelijk hun personeel niet behouden. Bungalowparken en eigenaren van losse vakantie woningen zagen in 2020 juist een flinke omzetstijging. Astrid Crum: "Een grote groep Nederlanders (her)ontdekten afgelopen jaar Drenthe als vakantiebestemming en komen graag dit jaar terug.”

Terugblik op 2020

De losse huisjeseigenaren hebben 2020 financieel heel goed kunnen afsluiten (+34). Ook bungalowparken (+17) en campings (+16) sluiten in de plus af. Voor groepsaccommodaties zag 2020 er een stuk minder rooskleurig uit, de eindrekening gaat diep in de min (-34). Ook hotels (-13) en B&B’s (-10) kijken terug op een negatief financieel resultaat. 

CoronaDrenthe

De verwachtingen voor 2021 zijn wel iets positiever. Hoewel groepsaccommodaties, hotels en B&B ook in 2021 uitgaan van een negatieve eindafsluiting, denken ze wel dat deze score iets minder negatief uitpakt dan in 2020. Voor hotels en groepsaccommodaties is de situatie echt zorgelijk te noemen. Deze groep houdt rekening met faillissementen en ontslagen.

Slechte wintermaanden

1 op 3 ondernemers zag in de afsluitende maanden van 2020 nog wel positieve effecten, vooral eigenaars van bungalowparken en losse huisjes. Een deel van hen kreeg juist meer gasten/boekingen of ontving nieuwe doelgroepen. Overall gezien liepen de capaciteit en bezettingsgraad en in de wintermaanden verder terug. In de eerste maanden van 2021 meldde driekwart van de verblijfsrecreatieve bedrijven minder gasten dan in dezelfde periode van 2020. Ook in november en december zag een ruime meerderheid van deze bedrijven minder gasten dan in voorgaande vergelijkbare periodes. In de dagrecreatie is de situatie nog dramatischer; daar meldt ruim 80% van de bedrijven (veel) minder gasten.

De groepsaccommodaties hadden de laagste bezetting: tussen de 8 en 14% tussen november en februari. Bij de losse vakantiewoningen lag deze het hoogst, rond de 50%. De huisjesterreinen volgen daar kort achter met rond de 40% bezetting. De kampeerterreinen (die nog open zijn) waren gemiddeld voor zo’n 20% volgeboekt. Bij hotels liep de bezetting na september snel terug. September lag deze nog op 80%, in oktober 50% in tijdens de wintermaanden zakte dit tot onder de 20%. 

CoronaDrenthe

Meer last minutes voor voorjaarsvakantie

Komende week start de voorjaarsvakantie in het Noorden. Gasten waren de laatste weken afwachtend en boekten vaker last-minute. De eigenaren van bungalowparken en losse vakantiewoningen zien inmiddels dat de boekingen voor de voorjaars-, meivakantie en zomer weer toenemen. Astrid Crum: "In de voorjaarsvakantie zijn de huisjes goed bezet. Gasten kiezen graag voor een comfortabel verblijf met veel faciliteiten in de vakantiewoning en in een mooie rustige en groene omgeving”. Hoteliers en B&B eigenaren zien daarentegen nog maar weinig boekingen. Zij kunnen in deze tijd hun gasten maar weinig bieden. Attracties en musea zijn gesloten, evenementen gaan niet door en de winkels zijn eveneens dicht.

Hoopvol 2021 in

Ondernemers zijn hoopvol naar het toeristisch seizoen voor 2021 maar het blijven onzekere tijden. Volgens de ondernemers letten gasten extra op goede hygiëne maatregelen, rust en ruimte in en rondom het verblijf én flexibele annuleringsmogelijkheden. 

Wensen van gasten

  1. Goede hygiënemaatregelen en schoonmaak (52% )
  2. Rust en ruimte in en om verblijf (52% )
  3. Flexibele annuleringsvoorwaarden (46% )
  4. Fiets- en wandelmogelijkheden (38% )
  5. Privé sanitair (34% )
  6.  Groene, natuurrijke omgeving (31% )

Astrid Crum: "We zien dat Nederlanders er graag weer op uit willen trekken. We verwachten dat komend jaar veel Nederlanders hun vakantie in eigen land doorbrengen. Drenthe sluit dan goed aan bij de behoefte van Nederlanders aan rust, ruimte en natuur”. Een meerderheid van de ondernemers steunt nog steeds het overheidsbeleid (54%). Dit percentage blijft gedurende de crisis redelijk stabiel. Eerder lag de steun steeds rond 58%, nu is dat met 54% iets lager. 

Link: https://www.marketingdrenthe.nl/uploads/media/602ef280b175a/resultaten-8e-meting-monitor-impact-corona-md-blog.pdf?token=/uploads/media/602ef280b175a/resultaten-8e-meting-monitor-impact-corona-md-blog.pdf
Trefwoorden: horeca, verblijfsrecreatie, dagrecreatie, corona, crisis, onderzoek, ondernemers, Drenthe

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

05/03/21
Vakantiepark De Eikensingel is de beste
Vakantiepark De Eikensingel in het Gelderse Uddel is uitgeroepen tot ‘Beste vakantiepark van Nederland’. Droomparken werd uitgeroepen tot ‘Beste keten van Nederland’.
05/03/21
Amsterdamse Bos: asfalt eruit bomen erin
Voor Amsterdammers is het Amsterdamse Bos een belangrijk recreatiegebied. De gemeente maakt het bos ...
05/03/21
Kleurrijk initiatief: bloemenlint van Mook tot Maastricht
Natuurorganisatie IKL neemt een kleurrijk initiatief. Er komt een lint van bloemen van Maastricht tot Mook. Een bloemrijke oase boordevol voedsel voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten, en een beschutte leefplek voor allerlei dieren.
04/03/21
Exclusief voor leden
Regionale overheden bekijken kansen voor samenwerking met bruine vloot
Overheden en schippers van de bruine vloot verstevigen de samenwerking. Dat is de belangrijkste constatering uit het symposium “Toekomst van de Bruine Vloot”. Onderzocht wordt hoe het varend erfgoed een rol kan spelen in het verwezenlijken van maatschappelijke ambities zoals waardevol cultuurtoerisme, er is geld ingezameld voor onderzoek naar alternatieve financieringsmogelijkheden en er werd, en passant, een initiatief gelanceerd om de vloot op de UNESCO werelderfgoedlijst te krijgen.
04/03/21
TUI introduceert nieuw label: Fair Travel
TUI introduceert onder het label Fair Travel pakketreizen die een positieve impact hebben op de lokale bevolking en bijdragen aan de verduurzaming van de mobiliteit.
04/03/21
Proefvakanties naar het buitenland en terrassen open
Nu de vaccinaties op stoom raken, komen ook de wensen om versoepelingen weer in grote kracht terug. Zeker vanuit getroffen sectoren. Horecaondernemers voeren actie om in iedere geval de terrassen weer te openen en daar vinden ze een gewillig oor bij de meerderheid van de Nederlanders. En goed voorbeeld doet volgen want ook de reisbranche wil net als de evenementenbranche fieldlabs organiseren voor vakanties naar het buitenland.
03/03/21
Te veel plannen voor camperplaatsen in Limburg
Het aantal camperplaatsen in de provincie Limburg kan de komende jaren nog bescheiden groeien. Daarmee kan de groeiende populariteit van campers goed worden opgevangen. Om Limburg als camperprovincie op de kaart te zetten moeten de Limburgse DMO’s aan de slag. Ook ondernemers moeten werken aan kwaliteitsverbetering en prijsdifferentiatie.
03/03/21
Wonen op een vakantiepark met huurtoeslag
Een bijzondere situatie: tijdelijke bewoners van recreatieparken kunnen huurtoeslag aanvragen. Tenminste, wanneer door de gemeente tijdelijke bewoning wordt toegestaan of gedoogd. Dat meldt Vitale Vakantieparken in haar nieuwsbrief.