Geplaatst op: 16-02-2021
Auteur: Marc Gerlings

Leid extra aandacht voor fietsen ook tot meer innovaties?

Leid extra aandacht voor fietsen ook tot meer innovaties?

Afgelopen jaar is de aandacht voor fietsen en wandelen sterk toegenomen. De verkoop van fietsen steeg sterk. Dat kan ook leiden tot meer innovaties voor en rondom de fiets. Voor dit jaar zijn 6 nominaties geselecteerd voor de Fiets Innovatie Award van 2021.

De nominaties voor de Fiets Innovatie Awards (FIA) 2021 zijn bekend. In totaal zijn dit jaar 18 inzendingen door de jury beoordeeld, waaruit uiteindelijk 6 nominaties zijn geselecteerd. 

Op 10 maart aanstaande worden de winnaars van de FIA’s 2021 online bekend gemaakt tijdens Fiets Awards 2021. 

Ink INvent B.V. – RheoLight Smart Pigments - lakadditief
RheoLight is een additief dat in de fietsfabriek aan de lak van een fiets wordt toegevoegd. Het additief zorgt er door het retroreflectieprincipe voor dat kleuren intenser worden; overdag, maar vooral  ‘s nachts neemt door het pigmenteffect de zichtbaarheid van de fiets in het verkeer toe, wat de veiligheid ten goede komt.

Muto – Muto – City E-bike
De Muto is speciaal ontworpen voor alle vervoersuitdagingen in en rondom de stad. Het frame is genderneutraal en gelijmd in plaats van gelast. Een compacte en lichtgewicht e-bike; onderscheidend met aandacht voor details. Onderhoudsarm door onder meer de belt drive en de geïntegreerde verlichting. Dankzij het Click & Roll-systeem voor accessoires is een kinderzitje of fietsmand monteren een kwestie van één simpele handeling.

Schwalbe Nederland B.V. – Schwalbe Aerothan binnenband
Met de Aerothan binnenband is een geheel nieuwe techniek toegepast, volledig zonder rubber. Deze nieuwe binnenband van Schwalbe heeft uitstekende fysieke eigenschappen: hoge veerkracht, unieke treksterkte, uitstekende demping, extreme hittebestendigheid en maximale slijtvastheid. Aerothan binnenbanden zijn aanzienlijk robuuster en resistenter dan vergelijkbare binnenbanden van butyl, latex en andere kunststoffen. Daarnaast zijn de Aerothan binnenbanden recyclebaar.
Naast het basismateriaal is ook het productieproces herzien waarbij gebruik wordt gemaakt van een gepatenteerd laserproces. Deze speciale techniek maakt het mogelijk om zeer nauwkeurig het ventiel aan de tube te lassen. Daarnaast kunnen hiermee extreem platte naden worden gerealiseerd. Daardoor sluit de tube niet alleen perfect aan op de vorm van het karkas van de band, maar biedt deze ook een sterk verbeterde lekbestendigheid. De Aerothan is speciaal ontwikkeld voor racefietsen, MTB’s en allround gebruik.

Sinner B.V.  –  Sinner Bassa  -  sportbril (op sterkte)
De Sinner Bassa sportbril is zeer geschikt als fietsbril. Het frame van de bril is gebogen waardoor deze goed aansluit op het gezicht en optimale bescherming biedt tegen verschillende weersomstandigheden zoals zon, wind en regen. De brilpoten zijn flexibel en aan de binnenzijde voorzien van een anti-sliplaag. Daarnaast zijn de neuspads verstelbaar voor optimaal comfort.
Dankzij een speciale techniek kunnen de lenzen van de Sinner Bassa sportbril verwisseld worden voor glazen op sterkte en zonneglazen. 
In de Sinner Eyewear conceptstore House of Sinner in Amsterdam zijn professionele opticiens aanwezig om ter plekke en snel de juiste glazen aan te meten. In 20 minuten worden de ogen gemeten, en de glazen geslepen en gemonteerd.

Specialised – Atheos S-Works Di2 – carbon racefiets (frame)
Met het Aethos-frame zijn de traditionele vormen van de racefiets uit het verleden subtiel aangepast om een enorme toename in stijfheid en evenwicht te leveren, zonder dat dit invloed heeft op het gewicht of de duurzaamheid. Het frame is ontwikkeld met het oog op de perfecte balans tussen stijfheid en uitzonderlijke rijkwaliteit. Door een volledig nieuwe lay-up levert dat het lichtste frame op dat er is (585 gram, S-Works, maat 56 cm). In combinatie met standaard Shimano producten resulteert dit frame in de Aethos Founders Edition racefiets, die dan slechts 5,9 kg weegt.

U+ Sustainable Concepts – Urban Proof – shopper fietstas van gerecycled PET materiaal
Deze shopper fietstas is gemaakt van gerecycled PET materiaal. Dit duurzame materiaal is zeer sterk en waterdicht, wat het zeer geschikt maakt voor een fietstas. De hoeveelheid materiaal dat in deze tas gebruikt is, staat gelijk aan 47 PET flesjes van 500ml.
De ruime fietstas heeft een inhoud van 20 liter en kan eenvoudig afgesloten worden met de magnetische sluiting. Met de bevestigingshaken die aan de achterkant van de tas zitten, is de shopper tas gemakkelijk achterop de fiets te bevestigen. Deze haken zijn weggewerkt met een ritssluiting. De fietstas heeft een handvat, een korte band en een schouderband zodat de tas op elke wenselijke manier gedragen kan worden. Aan de voorkant en aan de binnenkant zit een los vak om eenvoudig  sleutels, portemonnee en telefoon op te bergen.

Jury

De innovaties worden door een deskundige en onafhankelijke jury beoordeeld. De vakjury bestaat uit experts van de redactie Tweewieler, NieuwsFiets, ANWB Media en RAI Vereniging. 

Voor de beoordeling van de inzendingen kijkt de jury naar innovatie. Zij richt zich daarbij op totaal nieuwe producten, vernieuwde producten, nieuwe werkingen of effecten, en een combinatie van producten die tot een nieuw resultaat leiden. Er zit vaak een technische en/of technologische kant aan een innovatie, maar de focus kan voor de beoordeling ook liggen bij aspecten als veiligheid, comfort, zichtbaarheid, materiaalgebruik, duurzaamheid, nieuwe functionaliteiten, ergonomie, en energiegebruik en – verbruik.

Trefwoorden: fietsen, innovatie, award

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

03/10/23
Exclusief voor leden
Afvalfonds Verpakkingen omarmt sector leisure
Bij attractiepark Walibi Holland kunnen gasten vanaf zaterdag 7 oktober hun statiegeldflesjes en -blikjes inleveren. Wie dat doet, krijgt het statiegeld meteen terug via Tikkie.
03/10/23
Exclusief voor leden
Rebranding Saudia in teken digitale transformatie
Saudia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Saudi-Arabië, onthulde haar nieuwe merkidentiteit. Deze nieuwe identiteit is in lijn met een breder strategisch digitaal transformatieplan gericht op het versterken van de ondersteuning van de luchtvaartmaatschappij voor de nationale ambitie Vision 2030.
03/10/23
Belangstelling voor failliet Vacansoleil
Het proces om te komen tot een doorstart van Vacansoleil na het faillissement is begonnen. Er hebben zich vele geïnteresseerde partijen gemeld bij de curatoren Ben Arends en Lodewijk Hox.
02/10/23
Fietsvakantie in eigen land steeds populairder
Fietsvakanties zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De voornaamste reden is dat veel mensen inzien dat ons eigen land tal van mooie plekken heeft, die je op de fiets natuurlijk goed kunt verkennen. Daarbij komt ook dat sinds de opkomst van de e-bike, het fietsen nog meer in trek is dan dat dit daarvoor het geval was.
02/10/23
Exclusief voor leden
Aangrijpende klankbeleving Panorama Ysselsteyn
Op 13 oktober 2023 start op de Duitse begraafplaats Ysselsteyn, net over de Brabantse grens in Limburg, een aangrijpende klankbeleving genaamd Panorama Ysselsteyn.
02/10/23
Vernieuwing Schipholbrug blokkeert staande mastroute
Rijkswaterstaat verbreedt en vernieuwt de Schipholbrug over de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Deze beweegbare brug is onderdeel van de oostelijke Staande Mastroute. De werkzaamheden hebben gevolgen voor de bekende recreatieve staande mastroute.
02/10/23
CORPUS werkt samen met Oogfonds
Het Oogfonds en educatieve attractie CORPUS, het interactieve reisavontuur door het menselijk lichaam, bundelen hun krachten om het onderzoek naar erfelijke oogziekten mogelijk te maken.
02/10/23
40% minder ruimte voor prive jets op Schiphol
Er is minder ruimte voor privévliegtuigen op Schiphol vanaf 31 maart 2024. Dat staat in Schiphols capaciteitsdeclaratie, het officiële document met daarin de beschikbare capaciteit voor het zomerseizoen 2024.

||| Agenda |||

04/10/23
04/10/23 t/m 04-10-23: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
Op woensdag 4 oktober 2023 organiseert HISWA-RECRON samen met NKC, KCI, BOVAG, KCJ en de ANWB het Du...
12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...
23/10/23 t/m 24-10-23
23/10/23 t/m 24-10-23: Glamping 2-Daagse
Pleisureworld organiseert op 23 en 24 oktober een Glamping 2-Daagse. De reis trekt in twee dagen tij...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...