Geplaatst op: 16-02-2021
Auteur: Marc Gerlings

Leid extra aandacht voor fietsen ook tot meer innovaties?

Leid extra aandacht voor fietsen ook tot meer innovaties?

Afgelopen jaar is de aandacht voor fietsen en wandelen sterk toegenomen. De verkoop van fietsen steeg sterk. Dat kan ook leiden tot meer innovaties voor en rondom de fiets. Voor dit jaar zijn 6 nominaties geselecteerd voor de Fiets Innovatie Award van 2021.

De nominaties voor de Fiets Innovatie Awards (FIA) 2021 zijn bekend. In totaal zijn dit jaar 18 inzendingen door de jury beoordeeld, waaruit uiteindelijk 6 nominaties zijn geselecteerd. 

Op 10 maart aanstaande worden de winnaars van de FIA’s 2021 online bekend gemaakt tijdens Fiets Awards 2021. 

Ink INvent B.V. – RheoLight Smart Pigments - lakadditief
RheoLight is een additief dat in de fietsfabriek aan de lak van een fiets wordt toegevoegd. Het additief zorgt er door het retroreflectieprincipe voor dat kleuren intenser worden; overdag, maar vooral  ‘s nachts neemt door het pigmenteffect de zichtbaarheid van de fiets in het verkeer toe, wat de veiligheid ten goede komt.

Muto – Muto – City E-bike
De Muto is speciaal ontworpen voor alle vervoersuitdagingen in en rondom de stad. Het frame is genderneutraal en gelijmd in plaats van gelast. Een compacte en lichtgewicht e-bike; onderscheidend met aandacht voor details. Onderhoudsarm door onder meer de belt drive en de geïntegreerde verlichting. Dankzij het Click & Roll-systeem voor accessoires is een kinderzitje of fietsmand monteren een kwestie van één simpele handeling.

Schwalbe Nederland B.V. – Schwalbe Aerothan binnenband
Met de Aerothan binnenband is een geheel nieuwe techniek toegepast, volledig zonder rubber. Deze nieuwe binnenband van Schwalbe heeft uitstekende fysieke eigenschappen: hoge veerkracht, unieke treksterkte, uitstekende demping, extreme hittebestendigheid en maximale slijtvastheid. Aerothan binnenbanden zijn aanzienlijk robuuster en resistenter dan vergelijkbare binnenbanden van butyl, latex en andere kunststoffen. Daarnaast zijn de Aerothan binnenbanden recyclebaar.
Naast het basismateriaal is ook het productieproces herzien waarbij gebruik wordt gemaakt van een gepatenteerd laserproces. Deze speciale techniek maakt het mogelijk om zeer nauwkeurig het ventiel aan de tube te lassen. Daarnaast kunnen hiermee extreem platte naden worden gerealiseerd. Daardoor sluit de tube niet alleen perfect aan op de vorm van het karkas van de band, maar biedt deze ook een sterk verbeterde lekbestendigheid. De Aerothan is speciaal ontwikkeld voor racefietsen, MTB’s en allround gebruik.

Sinner B.V.  –  Sinner Bassa  -  sportbril (op sterkte)
De Sinner Bassa sportbril is zeer geschikt als fietsbril. Het frame van de bril is gebogen waardoor deze goed aansluit op het gezicht en optimale bescherming biedt tegen verschillende weersomstandigheden zoals zon, wind en regen. De brilpoten zijn flexibel en aan de binnenzijde voorzien van een anti-sliplaag. Daarnaast zijn de neuspads verstelbaar voor optimaal comfort.
Dankzij een speciale techniek kunnen de lenzen van de Sinner Bassa sportbril verwisseld worden voor glazen op sterkte en zonneglazen. 
In de Sinner Eyewear conceptstore House of Sinner in Amsterdam zijn professionele opticiens aanwezig om ter plekke en snel de juiste glazen aan te meten. In 20 minuten worden de ogen gemeten, en de glazen geslepen en gemonteerd.

Specialised – Atheos S-Works Di2 – carbon racefiets (frame)
Met het Aethos-frame zijn de traditionele vormen van de racefiets uit het verleden subtiel aangepast om een enorme toename in stijfheid en evenwicht te leveren, zonder dat dit invloed heeft op het gewicht of de duurzaamheid. Het frame is ontwikkeld met het oog op de perfecte balans tussen stijfheid en uitzonderlijke rijkwaliteit. Door een volledig nieuwe lay-up levert dat het lichtste frame op dat er is (585 gram, S-Works, maat 56 cm). In combinatie met standaard Shimano producten resulteert dit frame in de Aethos Founders Edition racefiets, die dan slechts 5,9 kg weegt.

U+ Sustainable Concepts – Urban Proof – shopper fietstas van gerecycled PET materiaal
Deze shopper fietstas is gemaakt van gerecycled PET materiaal. Dit duurzame materiaal is zeer sterk en waterdicht, wat het zeer geschikt maakt voor een fietstas. De hoeveelheid materiaal dat in deze tas gebruikt is, staat gelijk aan 47 PET flesjes van 500ml.
De ruime fietstas heeft een inhoud van 20 liter en kan eenvoudig afgesloten worden met de magnetische sluiting. Met de bevestigingshaken die aan de achterkant van de tas zitten, is de shopper tas gemakkelijk achterop de fiets te bevestigen. Deze haken zijn weggewerkt met een ritssluiting. De fietstas heeft een handvat, een korte band en een schouderband zodat de tas op elke wenselijke manier gedragen kan worden. Aan de voorkant en aan de binnenkant zit een los vak om eenvoudig  sleutels, portemonnee en telefoon op te bergen.

Jury

De innovaties worden door een deskundige en onafhankelijke jury beoordeeld. De vakjury bestaat uit experts van de redactie Tweewieler, NieuwsFiets, ANWB Media en RAI Vereniging. 

Voor de beoordeling van de inzendingen kijkt de jury naar innovatie. Zij richt zich daarbij op totaal nieuwe producten, vernieuwde producten, nieuwe werkingen of effecten, en een combinatie van producten die tot een nieuw resultaat leiden. Er zit vaak een technische en/of technologische kant aan een innovatie, maar de focus kan voor de beoordeling ook liggen bij aspecten als veiligheid, comfort, zichtbaarheid, materiaalgebruik, duurzaamheid, nieuwe functionaliteiten, ergonomie, en energiegebruik en – verbruik.

Trefwoorden: fietsen, innovatie, award

||| Blogs |||

25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
20/09/21
New opportunities arise
New opportunities arise
20/09/21 · · Roland Kleve | Lees meer
This edition, with many in-depth articles, highlights the past corona period (what hit us?) but also looks ahead and focuses on new opportunities for our ‘new normal’. Here is an assembly of passioned articles written by our lecturers, students and industry partners.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/11/21
Het verhaal van Holwerd op de Arriva bus
Veel partijen acteren op het toneel van gastheerschap en communicatie voor een destinatie. Dat zette busmaatschappij Arriva aan het denken hoe je dat kunt doen. Een chauffeur gaf inspiratie en daar rolt een bijzonder verhaal en een opvallende bus uit.
26/11/21
Evenementensector voorziet ook in 2022 nog veel beperkingen
De evenementensector verwacht ook in 2022 nog het hele jaar met beperkingen te maken te hebben als gevolg van diverse corona maatregelen. Dat blijkt uit een recente quickscan binnen de totale branche waarvan onderzoeksbureau Respons vandaag de resultaten publiceert.
25/11/21
Overhandiging eerste tactiele prentenboek van sprookje De redders van Ruigrijk
Deze week is het allereerste tactiele exemplaar van het sprookje ‘De Redders van Ruigrijk’ overh...
25/11/21
Nederlanders zoeken veiligheid en zekerheid voor vakanties
Wat is het vakantiesentiment onder Nederlanders en de voor ons land belangrijke herkomstlanden? NBTC laat dat zien in haar elfde Vakantie Sentiment Monitor.
24/11/21
Zo kunnen we onze steden groener maken
Volgens de Verenigde Naties woonde in 2018 55 procent van de wereldbevolking in steden, en dat aantal zal naar verwachting toenemen tot 60 procent in 2030. Door de sterke concentratie van inwoners dragen steden enorm bij aan de algemene niveaus van vervuiling en CO2-uitstoot, maar biedt ook de mogelijkheid om veranderingen door te voeren die een brede en diepe impact kunnen hebben.
24/11/21
Kunstwerk langs A12 trekt aandacht voor Waterliniegebied (met video)
Automobilisten en fietsers zien op het talud langs de A12 bij Houten vast een beeld van een sluis, e...
23/11/21
Pandemie verpest vakantiesentiment van Nederlanders niet
De pandemie verpest de vakantieplannen van de Nederlanders niet. Ze zijn wel voorzichtiger, bereid om een boosterprik te nemen en boeken later. Dat blijkt uit onderzoek van de VakantieDiscounter. Intussen lopen in Nederland de boekingen voor december als een trein, EuroParcs meldt nu al 30% meer boekingen voor de feestmaand.
23/11/21
Hoe waardeer je een toeristisch plan?
Hoe kun je een (verblijfs)recreatief plan op waarde schatten? Dat blijkt nog heel erg lastig en daarom komt er een cursus.