Geplaatst op: 15-02-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

ETC hoopvol gestemd over 2021

ETC hoopvol gestemd over 2021
Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay

Waar in 2020 het aantal internationale aankomsten in Europa nog met 70% daalde, is de European Travel Commission (ETC) over 2021 duidelijk positiever gestemd. Dat schrijft de organisatie in haar rapport European Tourism Trends & Prospects.

Het aantal internationale aankomsten in Europa daalde in 2020 met maar liefst 70%. Alle Europese bestemmingen meldden record afnames die varieerden van -51% tot -85%. Toch is ETC hoopvol gestemd nu het vaccineren in Europa van start is gegaan.

ETC Executive Director Eduardo Santander: "We verwachten dat in het voorjaar van 2021 reizen in Europa weer voorzichtig kan herstarten met een terugkeer naar het ‘nieuwe normaal’ in de zomer en herfst. Een terugkeer die gepaard zal gaan met nieuw consumentengedrag dat vraagt om aanpassingsvermogen van de toeristische sector. Veilig reizen zal een prioriteit moeten zijn voor bestemmingen. Potentiele reizigers zullen langzamer reizen, dichter bij huis en naar minder bekende bestemmingen.

Annus horribiles

ETC spreekt over 2020 van een ‘annus horribiles’ voor het Europees toerisme. Landen als Montenegro (-85%), Cyprus (-84%) en Roemenië (-83%) zaten diep in de min. Maar ook een grote bestemming als Spanje zag driekwart minder toeristen. Aan de andere kant van het spectrum ging het met Oostenrijk met -53% nog redelijk goed. Ook Nederland presteerde met -65% nog relatief aardig. In die range zitten ook Duitsland en België (beiden -66%). Zomervakantielanden Griekenland (-79%) en Portugal (-75%) presteerden een stuk slechter. Ondanks het algemene sentiment zaten ook landen in Noord-Europa qua nachten van internationale toeristen diep in de min (van -65% tot -71%).

ETC_Arrivals

Hoop voor 2021

Na een dramatisch 2020 verwacht ETC in 2021 weer groei in het aantal internationale aankomsten. Die verwachting wordt ondersteund door het feit dat 54% van de Europeanen voor 2021 weer vakantieplannen heeft.

Topics:Toerisme
Trefwoorden: internationaal toerisme, crisis, corona

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
24/02/21
The Rolling Stones – Unzipped kan nog tot 18 april in Nederland zijn
Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum om de tentoonstelling zo lang mogelijk open te houden en zoveel mogelijk bezoekers toe te kunnen laten. Hierna is geen verlenging meer mogelijk omdat de expositie vanaf juni te zien is in het Franse Marseille.
24/02/21
Overijssel probeert onrust over verdwijnen van fietsroutes weg te nemen
Gister meldde ANWB boos dat de provincie Overijssel LF-routes weghaalt. Daarmee verdwijnt de aansluiting op andere provincies en ontstaan gaten in het landelijk netwerk. Provincie Overijssel ziet dat heel anders. 'Borden worden niet weggehaald maar de bewegwijzering wordt eenvoudiger gemaakt'.
24/02/21
Sifra Mooren start campingplatform
Waar campingverblijf bij Nederlanders al erg bekend is, gaat de interesse in luxe kampeeraccommodaties (glamping) met eigen faciliteiten omhoog. Een trend die door de specalisten van Groepen.nl is opgepakt.
23/02/21
ANWB boos op Overijssel over verwijderen borden landelijk fietsroutenetwerk
Met name recreatieve fietsers zijn volgens de ANWB hiervan de dupe: die zien immers geen provinciegrenzen. Ook benadeelt Overijssel hiermee andere provincies die LF-routes over hun grondgebied hebben lopen: zij hebben nu een incomplete route.
23/02/21
Perceptie reputatie steden verandert door coronamaatregelen
De perceptie van sterkste reputatie van steden verandert door de invloed van een jaar lang aan coronamaatregelen. Amsterdam was altijd de favoriete stad in de ogen van de Nederlanders maar dat verandert. Utrecht neemt die koppositie over en de hoofdstad daalt zelfs twee plaatsen in een top 1 overzicht.
17/02/21
Luxe vakantiehuizen erg populair in de voorjaarsvakantie
 Luxe vakantiehuizen zijn erg populair tijdens de voorjaarsvakantie. Dat blijkt uit data van he...
15/02/21
ETC hoopvol gestemd over 2021
Waar in 2020 het aantal internationale aankomsten in Europa nog met 70% daalde, is de European Travel Commission (ETC) over 2021 duidelijk positiever gestemd.