Geplaatst op: 05-02-2021
Auteur: NRIT redactie

Subsidies Zuid-Hollandse windmolens voor onderhoud en herbestemming

Subsidies Zuid-Hollandse windmolens voor onderhoud en herbestemming
Op 29 januari heeft gedeputeerde Willy de Zoete het maandelijkse Compliment voor het monument van provincie Zuid-Holland uitgereikt aan Directeur Hugo Boogaard van de Stichting De Schiedamse Molens, molenaar Theo de Rooij en Domien Akkermans van stichting Restauratie Werkplaats. Zij hebben de afgelopen jaren, mede met subsidie van de provincie 5 historische molens in Schiedam op succesvolle wijze groot onderhoud verricht. Ook zijn er aanpassingen verricht voor herbestemming van een aantal molens.

Gedeputeerde Willy de Zoete: "Het is prachtig om te zien hoe deze imposante windmolens, ooit opgericht ten behoeve van de Schiedamse jeneverindustrie, nog steeds in al hun glorie de skyline van Schiedam sieren. We zijn verheugd dat onze subsidies bijdragen aan het groot onderhoud van deze machtige windmachines. Zo kan iedereen ervan blijven genieten en houden niet alleen de molenaars, beheerders en vrijwilligers in Schiedam de molens draaiend, maar zorgen molenaars ook elders in Zuid-Holland ervoor dat de molens blijven draaien.”

Verdubbeling subsidiebudget

Moleneigenaren kunnen voor groot onderhoud aan hun molens jaarlijks subsidie aanvragen tussen 1 augustus tot 1 oktober. Voor de Subsidieregeling Molens Zuid-Holland 2013 bestaat veel animo. Het aantal ingediende verzoeken lag dit jaar (ingediend in 2020) beduidend hoger dan in de afgelopen jaren. Het kwam daarom goed van pas dat Gedeputeerde Staten hebben besloten het subsidieplafond voor de komende vier jaar te verhogen met €250.000, een verdubbeling van het eerder beschikbare budget.

12 aanvragen gehonoreerd

In 2020 kwamen 18 aanvragen binnen, afkomstig van 12 verschillende moleneigenaren. Hiervan heeft de provincie 11 aanvragen volledig en een 12e gedeeltelijk gehonoreerd. Dit alles voor een gezamenlijk bedrag van €500.000. Helaas kon vanwege het bereiken van het subsidieplafond, een vijftal aanvragen niet gehonoreerd worden en een enkele aanvraag voldeed niet aan de subsidievoorwaarden.

Voor onderstaande molens zal voor subsidiejaar 2020 door de provincie Zuid-Holland subsidie worden verstrekt:

Molens die subsidie krijgen
Molen Plaats Beschikte subsidie
1 GEREMOLEN Hazerswoude-Dorp € 45.684,00
2 GOUDRIAANSE MOLEN Gouriaan € 45.870,00
3 KORTLANDSE MOLEN Alblasserdam € 48.000,00
4 DOESHOFMOLEN Leiderdorp € 42.045,00
5 DE VRIJHEID Schiedam € 46.941,00
6 DE PALMBOOM Schiedam € 48.000,00
7 WESTERMOLEN Langerak € 48.000,00
8 D' ORANJEBOOM Nieuwe Tonge € 41.075,00
9 DE DESTILLEERKETEL Rotterdam € 48.000,00
10 'T VLIEGEND HERT 's-Gravendeel € 22.638,00
11 HAASTRECHTSE MOLEN Gouda € 47.927,00
12 DE HOOP Maassluis € 15.820,00

Draaipremies en aanvulling op rijksregeling

Naast subsidie voor regulier en groot onderhoud verstrekt de provincie ook draaipremies om het draaien van de molens te stimuleren. Aanvragen voor de jaarlijkse draaipremies kunnen tussen 1 januari en de laatste dag van februari bij de provincie worden ingediend.

Dit kalenderjaar kunnen eigenaren van 1 augustus 2021 tot 1 oktober 2021 opnieuw subsidie aanvragen voor groot onderhoud aan molens in Zuid-Holland.

Een subsidieaanvraag voor (regulier) onderhoud als aanvulling op de SIM-regeling van het Rijk en draaipremie kan men indienen van 1 september tot en met 30 november in het jaar voorafgaand aan de periode van 6 kalenderjaren waarvoor subsidie wordt aangevraagd.
Trefwoorden: molens, erfgoed, recreatie, herbestemming, beleid

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/02/21
The Rolling Stones – Unzipped kan nog tot 18 april in Nederland zijn
Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum om de tentoonstelling zo lang mogelijk open te houden en zoveel mogelijk bezoekers toe te kunnen laten. Hierna is geen verlenging meer mogelijk omdat de expositie vanaf juni te zien is in het Franse Marseille.
24/02/21
Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
23/02/21
Perceptie reputatie steden verandert door coronamaatregelen
De perceptie van sterkste reputatie van steden verandert door de invloed van een jaar lang aan coronamaatregelen. Amsterdam was altijd de favoriete stad in de ogen van de Nederlanders maar dat verandert. Utrecht neemt die koppositie over en de hoofdstad daalt zelfs twee plaatsen in een top 1 overzicht.
18/02/21
Exclusief voor leden
Vier internationale kunstenaars in Kinderbiënnale Groningen
De kunstenaars voor de Kinderbiënnale 2021 zijn bekend. Onder voorbehoud van mogelijke coronamaatre...
17/02/21
Extra hulp voor zelfstandigen in cultuur die zich willen omscholen
Zelfstandigen in de culturele sector uit Groningen kunnen zich met financiële steun van de provincie laten bijscholen. Vanaf 24 februari 2021 kunnen ze bij de Kunstraad Groningen subsidie aanvragen voor coaching, scholing of een cursus om mee met kunnen met de ontwikkelingen in de cultuursector. Het beschikbare budget van 200.000 euro komt uit het coronafonds.
16/02/21
Exclusief voor leden
Dome museum Groesbeek hersteld
In de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 februari jongstleden is de luchtgedragen Dome van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek plaatselijk ingezakt boven de entreehal. Nu de dooi is ingezet is ook de dome hersteld. Het heeft tot veel nieuwe ervaringen geleid over het toepassen van een dome. Er is nog wel schade.
08/02/21
Exclusief voor leden
Uit creatieve evenementen ontstaat Kerk als Merk
Om het tij te keren van leegstaande kerken, lanceren DOSS Event Support en communicatiebureau RAADHUIS uit Alkmaar de campagne ‘Kerk als Merk’ . Samen met eigenaren van kerkelijk vastgoed bedenken en organiseren zij publieksevenementen die de bekendheid en financiële positie van kerken vergroten.
05/02/21
Subsidies Zuid-Hollandse windmolens voor onderhoud en herbestemming
Gedeputeerde Willy de Zoete het maandelijkse Compliment voor het monument van provincie Zuid-Holland uitgereikt aan Directeur Hugo Boogaard van de Stichting De Schiedamse Molens, molenaar Theo de Rooij en Domien Akkermans van stichting Restauratie Werkplaats.