Geplaatst op: 05-02-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Hoe Roompot in België een circulair en duurzaam vakantiepark bouwt

Hoe Roompot in België een circulair en duurzaam vakantiepark bouwt

Het nieuwe vakantiepark dat Roompot dit jaar in het Vlaamse Hechtel-Eksel zal openen, wordt het meest duurzame vakantiepark van België. Voor het eerst in Vlaanderen bouwt men een vakantiepark in CLT-houtconstructie dat ruim 5,2 miljoen kg CO2 uit de lucht onttrekt en opslaat, en hiermee alle transport van het park neutraliseert. De keuze voor duurzame en circulaire materialen en de recuperatie van water vervolledigen het geheel. 

De 121 woningen voor 4, 6 en 16 personen die Roompot er zal verhuren, bouwt men met duurzaam hout. Zo heeft het 2.576 m3 hout, dat duurzaam in Europese PEFC-gecertificeerde bossen is gerooid, al in totaal 5,2 miljoen kg CO2 voorgoed uit de lucht onttrokken. Dat immense gewicht aan CO2 komt overeen met de CO2-uitstoot van alle vrachtwagens die nodig zullen zijn voor de bouw van het park en de afstand die de toekomstige gasten naar en van het park per dieselauto zouden afleggen in de komende 25 jaar. In die berekening houdt Roompot geen rekening met het gebruik van elektrische en andere duurzamer transport waarvoor gasten de komende 25 jaren ongetwijfeld voor zullen kiezen. Ondertussen groeien ook 1.750 nieuwe bomen op de plaats waar die voor het park zijn gerooid en zullen zij de komende 15 jaar opnieuw evenveel CO2 uit de lucht onttrekken en zuurstof produceren.

Roompot Hechtel-Eksel


Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme zei over de bekendmaking van het meest duurzame park van het land: "Ik ben erg blij dat Roompot in deze uitdagende tijden voor Vlaanderen kiest om hier het meest duurzame park van het land te openen. De investering in een duurzaam park dat alle verplaatsingen van haar gasten neutraliseert, is in de sector uniek en zal een troef zijn voor Vlaanderen, Limburg en het vakantiepark zelf. Daarbij komt ook nog de unieke ligging in het prachtige Bosland die zonder twijfel heel wat Vlamingen maar ook buitenlanders zal overtuigen voor een overnachting in dit park, zeker eens het coronavirus onder controle is.”

Circulair bouwen met CLT-hout

De vakantiewoningen zijn bovendien de eerste houten vakantiewoningen van het land die niet volgens een - ondertussen traditioneel - houtskelet zijn gebouwd. Projectontwikkelaar Lifetree Group en Aalters bureau Aché Ligno Architecten kozen namelijk voor een structuur van duurzame massieve panelen kruislaaghout of CLT (cross laminated timber). Bij deze innovatieve en duurzame bouwmethode bestaan de wanden uit meerdere lagen hout die kruislings verlijmd zijn. Deze innovatieve structuur biedt vrijheid in de vorm van de woningen en laat ook toe dat men binnen meerdere decennia de woningen bijna integraal zal kunnen demonteren en hergebruiken op een andere plek.

10% meer leefruimte en uitstekende isolatie

CLT-hout heeft de voorbije jaren een serieuze opmars gemaakt in Duitsland en Oostenrijk. Het is stilaan ook de rest van Europa aan het veroveren. De vele voordelen van CLT liggen hiermee aan de basis. In tegenstelling tot houtskeletbouw is men met deze ecologische constructie veel vrijer qua bouwconcept, stijl & architectuur. Daarnaast biedt CLT een erg duurzame CO2-balans en het is perfect te combineren met andere bouwmaterialen. Extra troeven voor Roompot zijn dat CLT erg brandveilig is, tot 10% meer leefruimte op dezelfde oppervlakte biedt dan bij een traditionele bouw en dat het goede isolerende eigenschappen heeft, waardoor gasten van een comfortabel en gezond binnenklimaat kunnen genieten, terwijl men minder moet verwarmen in de winter of afkoelen in de zomer.  

Groendaken met wadi’s

Naast de ecologische houten structuur zullen de vakantiewoningen van het Roompot park ook van duurzame extensieve groendaken zijn voorzien. Die daken zijn duurzaam in hun opbouw en hebben een extra isolerende functie, wat opnieuw goed is voor het milieu. Bovendien bufferen zij samen 70.000 liter regenwater dat anders verloren zou gaan.

Roompot Hechtel-Eksel


Daarnaast legt men ook wadi’s aan, waarmee het overtollige en propere regenwater door de bodem kan sijpelen en grondwaterreserves kan aanvullen. De Vlaamse Millieumaatschappij promoot het aanleggen van wadi’s op haar website omdat het regenwater dat gerecupereerd wordt nooit het terrein verlaat en zo 100% dienst doet voor het natuurlijke en inheemse groen van het park.

Verwarming en koeling via warmtepompen met groene elektriciteit

Voor de verwarming en de koeling van de woningen kiest de aanbieder van vakantiewoningen bewust voor systemen die niet werken op fossiele brandstoffen, zoals gas of stookolie. Duurzame warmtepompen zullen het hele jaar door voor de juiste temperatuur zorgen en bij voorkeur aangedreven worden door groene elektriciteit.

Het nieuwe centrumgebouw van het park, dat o.a. de receptie zal herbergen, zal nul op de meter zijn, dankzij de zonnepanelen die een totale capaciteit van 50 kilowatt piek hebben.

Roompot Hechtel-Eksel

Toerisme Vlaanderen enthousiast

"Bij Toerisme Vlaanderen willen we met Reizen naar Morgen werken aan een kwalitatieve, inclusieve en duurzame bestemming,” zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. "Daarbij komt het er onder meer op aan om niet langer blind te zijn voor de negatieve gevolgen van toerisme op mens en milieu, wat in het verleden maar al te vaak het geval was. Bij Roompot kiezen ze bijvoorbeeld bewust voor een houtconstructie die alle uitgestoten CO2 eigen aan de constructie en de uitbating van het park compenseert. Er is ook gedacht aan de lokale verankering van het park door bij de bouw samen te werken met een plaatselijk begeleidingscentrum voor mensen met een verstandelijke achterstand. En ook het feit dat Roompot bewust kiest voor streekeigen beplanting zorgt er voor dat de ziel van deze plek maximaal gevrijwaard wordt. Allemaal dingen die we graag zien. We hopen dan ook dat Roompot zich actief gaat inzetten voor de thematische verhaallijnen die onze minister en Toerisme Vlaanderen naar voor schuiven om onze bestemming te promoten in binnen- en buitenland.”

Extra ecologische isolatie onder de vloerplaat

Bij de ontwikkeling van het park hielden de architecten van Aché Ligno ook rekening met duurzame elementen die gasten wellicht nooit zullen zien. De woningen krijgen namelijk geen traditionele funderingen, maar wel een ecologische grondlaag en stabilisator uit ecologisch glasgranulaat. Glasgranulaat is voor 100% gemaakt van gerecycleerd glas en kan onbeperkt hergebruikt worden. Glasschuimgranulaten blijven bovendien onder alle omstandigheden stabiel en passief, en zijn op geen enkele manier belastend voor het milieu en/of de gezondheid. Deze fundering is bovendien vochtwerend, temperatuurongevoelig en thermisch isolerend.

Groene wegen

De duurzame initiatieven beperken zich niet tot de vakantiewoningen van het park. Ook de meeste wegen van het park zullen met natuurlijk dolomiet of grasdallen worden aangelegd. Alleen de hoofdweg waarop regelmatig auto’s - of een vrachtwagen voor de bevoorrading - zullen rijden, moet gebetonneerd zijn. Op die manier bestaat slechts 8,5% van het hele park uit verharding die geen water doorlaat.  

Roompot Hechtel-Eksel

Streekeigen beplanting

Het mag geen verrassing zijn dat men voor ecologische en inheemse beplanting koos. Samen met de gemeente, Bosland en de landschapsarchitect gaven zij het natuurpark vorm met streekeigen hagen, heesters, struiken, bomen en perken die aangeplant zullen worden.

Herwaardering van de gronden

Roompot benadrukt dat de bouw van het duurzame park bovendien een herwaardering van de bestaande grond en geen nieuwe ontginning inhoudt. Op de locatie waar het Roompot Natuurpark Eksel komt, bevond zich een oude, verkommerde camping.

Sociale inclusie

Zelfs op een project van dergelijke omvang slaagt de aannemer EcoStruct erin om samen met het begeleidingscentrum Sint-Elisabeth uit Peer mensen met een verstandelijke achterstand tewerk te stellen. Deze sociale inclusie draagt sterk bij tot een lokale verankering van het park en een hogere eigenwaarde voor de cliënten van het begeleidingscentrum.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, duurzaam toerisme, circulair bouwen, klimaatadaptatie,

CELTH
 






||| Nieuws |||

25/04/24
Exclusief voor leden
Wat beoogt Venetië met de invoering van tickets voor dagtoeristen?
Vanaf vandaag moeten toeristen die Venetië voor een dagje willen bezoeken een toegangskaartje reserveren. De maatregel, die geldt op de drukste dagen van het jaar, is een proef om de overweldigende toestroom van toeristen te reguleren en de impact op de stad te beperken.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...